Foto: Svein Raste

I helgen som var, hadde vi kjærestetid, bare vi to alene. Vi hadde ikke sett hverandre på nesten en uke, og jeg inviterte meg selv hjem til Svein. Noen ganger er det romantisk å arrangere en «date» selv om man har vært sammen en stund. Vanligvis pleier vi jo å planlegge måltidet og kokkelere sammen, men denne gangen stod han for menyen, og jeg var gjest. Det er litt pirrende å høre at kjæresten lager det hyggelig til lørdagskveld, at han forbereder mat, stryker en pen skjorte, og sier at jeg skal kle meg pent – litt fransk, fordi det blir en kveld i gjennomført fransk stil. Så da var det bare å finne fram silkekjolen, smykker og leppestiften, pakke baggen og reise på kjærestedate med inkludert overnatting, og å glede seg til å se hva han hadde stelt i stand. Bouef Bourguignon skulle han lage, en fransk gryterett med lange tradisjoner. Mmmm, tenkte jeg, det høres deilig ut. Jeg elsker kjøtt som kokes lenge i kraft med masse grønnsaker.

Foto: Svein Raste
Og med en god fransk vin til,,,,han fristet med vin fra Châteauneuf du Pape…kremvin tenkte jeg,,, og gledet meg enda mer, for en slik kveld er bedre enn på restaurant; den er stemningsfull, tilstedeværelsen blomstrer, maten dufter i hele leiligheten, og vi har øyne kun for hverandre. Dessuten kan ikke et slikt måltidet måles opp mot den beste stjerne-restaurant, for det er skapt med kjærlighet og omsorg. Med personlig preg og varme; bare den typen engasjement som en du er glad i kan skape for deg. Også sender han meg bilder på mobilen før jeg kommer, som for å friste meg og få meg til å bli full av forventning! Og gjett om det virker! Så jeg møtte opp iført kjole og solbriller, som en ekte Pariserinne, ble mottatt av en smilende mann, pent kledd og velduftende, kjente luktene fra kjøkkenet med det samme jeg kom innenfor, fikk servert et glass fransk hvitvin, i et duggende friskt og kaldt glass, som han hadde lagt i fryseren bare for min skyld. Det var roser på bordet, og han tente levende lys. Bordet var pent dekket for to – to som skulle sitte ansikt til ansikt og nyte kvelden og maten sammen. Jeg ble henført.
Dette trenger dere:
 1 kg høyrygg av okse eller bog uten ben
smør og olje til steking
1 gul løk, finhakket
1 middels stor purre
2 gulrøtter i biter
1 ss hvetemel/maisenna
6 fedd hvitløk, grovhakket
1/2 flaske rødvin
5 dl kraft fra storfe eller kalv
1/2 boks hakkede tomater og tomatpure (3ts)
6 store sjalottløk hele, renset
sjampinjong (kan sløyfes ved allergi)
grønne bønner
Bouquet garni
 2 persillekvaster
2 timiankvaster
4 laurbærblad
1 middels stor purre
Slik gjør dere:
Skjær kjøttet i stor terninger ca. 3×3 cm tidlig på dagen og krydre med salt og pepper. La kjøttet være temperert i god tid før steking. Stek bitene på alle sider i smør og olje. Tilsett hvitløk og løk og la det surre med. Tilsett grønnsaker og la det få en lett bruning. Kok ut pannen med rødvinen, og ha alt over i en stor gryte. Ha i bouquet garni, bind urtene og purren sammen med hyssing, hell over buljongkraft/kraft, kraften skal dekke over kjøtt og grønnsakene. La det småputre under lokk til kjøttet er mørt, gjerne i 3-4 timer. Sjalottløkene tilsettes gryta hele ca. 1/2 time før servering. Ta ut bouquet garni før servering, og jevn med maisenna rørt ut i vann ( evt.hvetemel kan tilsettes når du har stekt kjøttet). Smak til med salt og pepper. Server i gryta med hakket persille over. Tilbehør kan være; kokte eller ovnsstekte poteter, landbrød eller potetmos. Grønne bønner passer godt ved siden av, forvell dem lett og server.
     Foto: Svein Raste

      Bon apetit!!!!