Foto: Svein Raste

Når en vin er vellagret, kan det oppstå bunnfall eller litt grums. Derfor kan det være lurt å dekantere eldre viner før servering. Da trenger man litt utstyr; en dekanterings-sil og en vinkaraffel. Sil vinen forsiktig, og fyll vinkaraffelen med vin helt uten bunnfall. Bunnfall kan dessuten gi vinen en bitter smak. Hvis flasken har ligget flatt i et vinskap eller en kjeller, så sett den på høykant en stund før dekantering, slik at bunnfallet siger ned i bunnen. Det er viktig å helle i en jevn bevegelse, for ikke å virvle opp bunnfall, i hvert fall hvis du ikke har en sil tilgjengelig.

Dekantering av viner kan også med fordel gjøres på yngre viner, fordi disse kan virke noe «knytte» og vil «åpne» seg mer, når de blir helt over på karaffel og luftet litt før servering. Da vil en ung vin kunne framstå mer rik og få en mer kompleks duft og smak. Konserveringsmiddelet (SO2 – svoveldioksid) forsvinner og når man dekanterer vinen. Også er det jo ganske lekkert å servere vinen fra en glasskaraffel, slik at fargen synes, og det ser delikat ut på et pent dekket bord. En ung vin trenger som regel en time eller to, på karaffel, før den serveres. Men det igjen kommer an på om karaffelen er vid nederst, da trenger vinen mindre tid til å «lufte» seg. Og om flasken er viktig, så kan den rengjøres, og man kan helle vinen tilbake i flasken før servering – ferdig dekantert!

Hvite viner kan også med preferanse helles over på karaffel. Igjen er det tilføringen av luft, som gjør at vinene gir oss en bedre smaksopplevelse. Og karaffelen kan gjerne stå kaldt, hvis hvitvinen skal serveres avkjølt. Også champagne kan dekanteres og serveres fra karaffel, og boblene vil merkelig nok ikke forsvinne opp i løse luften. Så dekanter og opplev forskjellen!!!

Foto: Svein Raste

Oss vinelskere imellom – nyt en vin full av smak og lukt!!!