Foto: Svein Raste

Høsten nærmer seg, og været er til tider ufyselig. Det bøtter ned med regn over hodene på oss, og folk opplever oversvømmelser i by og bygd. Men heldigvis har høsten mye godt å by på også. Epler for eksempel, kan vi nyte året rundt, men snart kan vi høste epler selv hvis vi er så heldige å ha epletrær i hagen, eller vi kan kjøpe norske epler i butikken. Snart er det eplefestival her i Lierbygda, og vi gleder oss til mer lokale produkter. Og når været er dårlig, er det ekstra godt å lage en varmende, søt dessert, krype inn i armkroken til kjæresten å høre regnet tromme utenfor. Og denne desserten blir nesten som en eplekake uten kakedeig!

Til desserten, var vi så heldige å få kjøpt lokal honning, produsert av ei venninne jeg kjenner som har bikuber i skogene utenfor Drammen. Lokalprodusert honning er et produkt jeg anbefaler, ikke bare smaker det godt, men denne næringen er utrolig viktig, for jordas matproduksjon. Biene pollinerer blomster, frukt-og grønnsakplanter, og uten dem vil maten vår fra planteriket forsvinne. Og når Marianne (Rudi Næss som hun heter) forteller om bikubens funksjon, om samfunnet inne i bikuben, da blir jeg ydmyk og fascinert over hvor finstemt naturen er, og glad for at det finnes arbeidsomme, små flyvende vesener, som flyr ut om morgenen på jakt etter nektar og som finner veien hjem til kuben sin kveld etter kveld. Biene har en «snabel» som de suger opp nektar med, og når de kommer tilbake i kuben, gulper de opp nektaren, også lagres den i de fine femkantede formene biene lager og blir til honning. I tillegg frakter biene blomsterstøv, som fester seg på bena deres, fra plante til plante, slik at disse blir bestøvet, blomstrer og blir til frukt, bær og grønnsaker. Blomsterstøvet er bienes mat, sammen med sukkervann, som birøkteren forer dem med når de lever i regulerte bikuber.

I bibelen står det mye om honning, og honning forbindes også med fruktbarhet og næring. I Høysangen 4. 11 står det; av honning fra vokskaker drypper stadig dine lepper, min brud – honning og melk er under din tunge. Ikke småtterier hvis det tolkes bokstavelig. I hvert fall en perfekt ingrediens i en kjæreste-dessert, det er helt sikkert. Honning gir mye energi, så den vil helt klart gjøre oss oppstemte. Dessuten er den helsemessig fordelaktig, fordi den har mange bakteriehemmende effekter, samtidig som den fremmer de gode bakteriene i tarmen vår. Honning kan derfor med fordel være en god erstatning for sukker; til å søte te, i bakverk og desserter. Honning finnes i mange varianter; sommerhonning, lynghonning, akasiehonning, fjellhonning,,,prøv dere fram og finn deres favoritt!

Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
4 epler
1 ss honning
kanel
hakkede nøtter (hassel, mandler)
rosiner
smør/margarin(soft spesial for allergikere)
Slik gjør dere:
Smør en ildfast form med litt smør/margarin. Del eplene i båter og fordel utover i formen. Hakk nøtter og strø over sammen med rosiner. Dryss kanel over, og hell over ca. 1 spiseskje honning. La honningen bli flytende i et vannbad først, hvis den er hard. Stek på ca. 175 grader i opp mot en halvtime. Steketiden kommer an på hvor faste eplene er, så prøv dere fram, de skal bli møre tvers igjennom. Server alene, eller med is/krem/vaniljesaus til. Vær forberedt på en orgasmisk smak og nyt natures goder og hverandre!!!
    Foto: Svein Raste