Foto: Svein Raste

Vel overstått ferie alle sammen!!! Vi i kjærestemat er tilbake med våre ukentlige blogginnlegg til helgens kos. Jeg håper dere har hatt mange fine stunder sammen i sommer! Og at det har blitt mange kulinariske opplevelser både i innland-og utland, ved sjøen eller på fjellet. Vi tilbrakte forrige helg sammen på hytta til Svein på Veggli. Og selvfølgelig ble det kjærestemat på oss. På forsommeren husker dere kanskje at vi handlet kortreist mat på gården Fjellsmak i Rødberg. Så i fryseren på hytta, ventet to stykk lammeskanker på å bli tilberedt etter alle kunstens regler. Lammeskank er kjøttet nederst på leggen til lammet, det er saftig, mørt og en riktig snadder-bit! Vi er begge glad i lam, så vi har lenge gledet oss til dette måltidet. Bæææææ……

Foto: Svein Raste

Siden kjøttet var frossent, måtte vi ta det opp dagen i forveien. På morgenen forberedte Svein kjøttet til steking. Husk igjen at det skal tempereres, marineres og dulles med, så sett av god tid, begynn tidlig, og la kjøttet ligge framme på benken til det skal stekes. Dette er ingen vanskelig rett å lage, men prosessen tar litt tid. Kjøttet skal også steke lenge. Men da får man jo tid til å kose seg sammen, drikke litt vin mens vi venter på maten og ha noen gode, dype samtaler. På denne måten er matlaging som tar tid genialt, for det skaper rom for kvalitetstid sammen.

Dette trenger dere:
2 lammeskanker
hvitløk
rosmarin
timian
salt og papper
olivenolje
5 gulrøtter
8 store sjalottløk
persillerot/sellerirot
1/2 blomkål
8 Cherrytomater
4 poteter

Slik gjør dere:
Mariner kjøttet ved å smøre det inn med olje, hakket hvitløk, timian, rosmarin, salt og pepper. La det ligge i denne marinaden i en plastpose i noen timer. Sett stekeovnen på 180 grader. Grovhakk noen gulrøtter, litt sellerirot, persille og del 2 store sjalottløk i to. Ha dette i en ildfast form. Brun skankene i olje og smør/margarin, slik at de får en lett bruning. Legg de oppå grønnsakene i formen, kok ut pannen og hell kraften over i den ildfaste formen. La kjøttet langsteke i ca. 2 1/2 time, øs kraften i formen over kjøttet innimellom med en skje, slik at det blir saftig. La kjøttet hvile ti minutter under folie, før det serveres. Server med råstekte poteter, eller potetmos, sjysaus og grønnsaksratatouille. Denne lager dere ved å hakke og dele rotgrønnsaker og blomkål, og la de steke i olje og margarin i panna til de er godt møre, husk salt og papper, og evt. timian. Sjalottløkene kan bakes hele i ovnen sammen med kjøttet, det samme gjelder for tomatene. Bruk kraften fra kjøttet, tilsett litt rødvin, kok inn, evt. jevn med maisenna, så har dere en sjysaus. Potetene deles i båter og stekes i ildfast form med olje, salt, pepper og rosmarin/timian helst på 225 grader i ca. 40 minutter, beregne lenger tid hvis dere har kun en stekeovn og må steke de sammen med lammet, evt. øk temperaturen når lammet er tatt ut. Lammet kan og stekes sammen med potetene noen minutter på 225 grader mot slutten, men da får det en mer sprøstekt overflate, så smak og behag, gjør som dere synes blir best!

Foto: Svein Raste

Server skankene på en seng av rotgrønnsaker, legg løk og tomater pent på tallerkenen, hell sjysaus omkring og legg noen poteter ved siden av. Og så er det bare å nyte godsakene, mens sau og lam beiter ute på tunet, uten anelse for hva vi spiser innenfor. Og stakkars Svein må løpe ut og inn å jage dyra, når de begynner å forsyne seg av blomstene hans. Men søte er de da, og godt smaker de i hvert fall! Vi serverte vår yndlingsrødvin Côtes de Rhône til lammeskankene.

Vel bekomme!!!