Karamell-pudding er en tradisjons-dessert i mange land. Visste du at den er nasjonal-dessert på Kanariøyene? Godt er det i hvert fall… Og selv har jeg ikke spist det på over 7 år, siden jeg kuttet ut melkeprodukter. Og jeg trodde ærlig talt ikke det gikk an å lage karamell-pudding av noe annet en melk og fløte. Men det var helt til jeg traff Kristin koker på en bokmesse og begynte å følge hennes blogg. Hun  hadde delt en oppskrift uten melkeprodukter, og jeg prøvde meg fram og erstattet melken med rismelk og litt soyamatfløte som kan piskes. Så dermed ble det karamell-pudding til dessert på nyttårsaften 2016. Å god ble den virkelig og våre gjester kunne ikke smake forskjell. En dessert til alle årstider og anledning – lag den med eller uten melk/fløte – nydelig smaker det.15801508_1194072807295668_1393340874_n


FOR DEN OPPRINNELIGE PUDDINGEN (MED MELK), TRENGER DU:

  • 200 ml sukker (for å lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 600 ml melk
  • 300 ml fløte
  • 5 ss sukker
  • 8 økologiske egg
  • Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)

FOR MELKE-FRI PUDDING TRENGER DU:

  • 125 gram sukker (for å lage karamell)
  • 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
  • 500ml rismelk (eller så kan du prøve med andre nøytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken på; det kan være store forskjeller, så prøv den først)
  • 1,5 dl soyafløte til pisking
  • 100 gram sukker (for puddingen)
  • 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
  • 3 hele egg og 4 eggeplomme

SLIK GJØR DERE:

Begge pudding-versjonene er laget på samme måte.

Ha en metall-brødform klar ved ovnen. Vær forberedt på veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, så barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!

  • Forvarm ovnen til 120 grader.
  • Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft.
  • Smelt sakte på lav varme, ikke rør i blandingen!
  • Når sukkeret er smeltet, skru opp varmen for å oppnå en fin karamellfarge. Formålet med sitronsaften er å unngå at det brenner seg for tidlig. Jo mørkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier å foretrekke er lysere pudding.

15820136_1194076687295280_1858342556_n

Nå kommer utfordringen;

  • Hell den varme karamellen i brødformen. Iført grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig å ikke brenne fingrene! Vær svært forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
  • Hell varmt vann umiddelbart i pannen for å fjerne karamellen før den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
  • Hell melk og fløte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk å dele stangen i to. Kok opp under omrøring – eller «juks» ved å bruke en elektrisk visp.
  • Når melken koker, ta kasserollen av varmen og la den avkjøles litt.
  • Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
  • La blandingen hvile i 10 minutter for å fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
  • Sil blandingen inn i den karamelliserte brødformen, så blir du kvitt eventuelle klumper.
  • Sett brødformen på en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brødformen.
  • Stekes på nederste rille i cirka 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele når berører overflaten med baksiden av en våt skje.

15801517_1194072780629004_497864625_n

Server avkjølt med krem til – vel bekomme!