Vi har ligget litt på latsiden i det siste, og ikke hatt så mye inspirasjon i forhold til å finne på og prøve ut nye matretter. Men så abonnerer vi på Aftepostens matblad Mat fra Norge, og her er det mye spennende. I siste nummer fant vi en oppskrift, som Arne Brimi hadde delt, og den måtte vi bare prøve. Med vår egen vri selvsagt, og kjærestekokken er jo en mester til å redusere kraft og lage rødvinsreduksjoner, så det ble en herlig sjysaus til. Indrefileten som da altså ikke ble stekt, men trukket i grønnsakskraft, smakte helt nydelig, den ble mør og veldig smakfull, litt så søtlig pga. grønnsakene. En herlig rett, som vi anbefaler dere å prøve ut.

Dette trenger dere (4 personer):

1 indrefilet av okse (ca. 1 kg)

3 gulrøtter

2 persillerot

1/2 sellerirot

1 bunt persille

1 ss timian

1 ss oregano

kraftkrydder

5-8 hel pepper

salt

2-3 liter vann

Båtpoteter

Slik gjør dere: 

Skrell og del grønnsakene i terninger/biter, og ha i en stor kjele med vann, og kraftkrydder (det er supert krydder til å koke all slags kraft i ).  Dere kan bruke det dere har av grønnsaker, og gjerne løk, eller purre også hvis dere ønsker det. Tilsett de andre tørkede krydderne også, og kok opp. Hvis det skummer mye, skum av, før dere tilsetter persillen. La kraften stå å småkoke i ca. 45 minutter, så dere får en god grønnsakskraft. Smak til med salt.

Del poteter i båter og ha i en ildfast form med olje og salt. Stek i ovnen i ca. 45 minutter på 225 grader.

Imens kraften koker,  renskjær kjøttet, og surr kjøttet med hyssing, så det skal holde sammen under trekkingen. La kjøttet få romtemperatur. Så skal kjøttet oppi buljongen i 10-12 minutter  og trekke. Ta kjøttet ut og la det hvile i 10 minutter, før dere igjen lar det trekke i 6-8 minutter. Etter det kan kjøttet hvile til like før servering, da legger dere det i buljongen, for at det skal bli varmt – max 5 minutter. Ta kjøttet opp, fjern hyssingen, og skjær i fine, tynne skiver.

Rødvinssjy: 

2-3 dl kraft fra buljongen dere har kokt.

2-3 dl rødvin

2 ss solbergele/ripsgele

2 ts sukker

2 dl rødvin

ca. 100 g kaldt smør/melange

litt salt og hvit pepper

Slik gjør dere:

Kok i grønnsakskraften (etter at kjøttet har vært oppi) med rødvin og solbergele, til det reduseres til halvparten.

I en ny kjele smelter dere sukker, og slår over rødvin, la det frese godt opp, og bli karamellisert, før dere har det over i den andre kjelen med kraft. Reduser ytterligere for kraftigere smak. Monter inn noen spiseskjeer med smør i sjyen og smak til med salt og pepper.

Server retten med kjøtt, grønnsaker, båtpoteter og sjysaus, og nyt sammen med en god flaske rødvin.

Vel bekomme!