Når kjærestekokken virkelig slår til, står han gjerne på kjøkkenet en hel dag og forbereder et herlig måltid. Denne gangen fikk han lyst til å sette i sving litt franske følelser, og invitere gode naboer på mat. Coq au vin er en fransk gryterett med opphav i Bourgund. Det brukes opprinnelig hane (Coq), men det er vanskelig å få tak i i Norge, så det går fint med kylling. Retten krever litt god tid, men det er den verdt, for smakene blir himmelske når kjøttet bearbeides godt og lenge.

Dette trenger dere (4-6 personer):

2 kyllinger rå

1/2 flaske rødvin

2 fedd hvitløk

1 laurbærblad

frisk timian

200 g lettsaltet bacon

3 ss tomatpure

1 nett sjalottløk

2 gulrøtter

2 persillerot

salt og pepper

melange/smør/olje

3 cl konjakk

hønsekraft/(buljong) – 1 gulrot, 1 løk, timian, persille, salt og pepper

Slik gjør dere:

Vask kyllingen inni. Del opp kyllingene i porsjonstykker, og ha kyllingene i en stor arbeidsbolle, hell over rødvin, finhakket hvitløk, timian og laurbær. La dette stå natten over i kjøleskap.

Kok kraft på kyllingskroget. Ha oppi en kjele, dekk med vann, ha i en løk, en gulrot, timian, salt og pepper, persille, kok opp, skum av og la trekke i to timer.

Ta kyllingbitene opp av marinaden, tørk av med kjøkkenpapir. Stek bacon i små terninger, brun sjalottløken i stekepanna med olje/melange, brun kyllingbitene, ha alt over i en stor gryte. Når du steker de siste bitene med kylling, ha over 3 cl konjakk og ta stekepanna vekk fra komfyren og tenn på, så kjøttet blir flambert.

Hakk rotgrønnsakene i staver og ha over i gryta, ha resten av rødvinsmarinaden over i gryta. Hell over hønsekraft til det dekker over kyllingen. Ha i tomatpuré, og la det småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper, og pynt med frisk timian. Server med råstekte poteter, brød, eller ris.

Og så har dere et hyggelig selskap!

Vel bekomme!