Søndagsmiddager kan være så mangt, men en ting er sikkert: vi liker å kose oss hjemme på søndager, gå en tur, pusle hjemme, gjøre yoga osv. Så da har vi som oftest god tid til å lage en deilig middag, som tar litt tid å lage. Denne gangen hadde kjærestekokken blitt inspirert til å steke høyryggen i ovnen isteden for å koke den. Og det ble saftig og veldig smakfullt. Kraften lagde vi en sjysaus av, og da var retten komplett. God søndags-middag!
Dette trenger dere:
- Et stort stykke høyrygg (ca. 1 kg)
- 3 ss olivenolje
- 1 ts smør
- 2 rødløk
- 6 hvitløksfedd
- 1 persillerot
- 1 pastinakk
- 3 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- Havsalt eller maldonsalt
- Nykvernet pepper
- Litt fersk eller tørr timian
Slik gjør dere:
Rens løken og del hver løk i fire båter. Skrell persillerot, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Skjær dem i grove staver. Persillerot, pastinakk og gulrøtter kan deles i fire på langs.
Varm opp olivenolje og smøret i en stekepanne. Når smøret begynner å brunes hiver du oppi løk, staver av persillerot, gulrøtter, kålrot og hele, uskrelte hvitløksfedd. Surr grønnsakene til i 5 minutter mens du rører innimellom. Hell til slutt alt over i en dyp ildfast form.
Sleng kjøttet på samme steke panne og la det steke i 2 minutter på hver side. Legg det opp på grønnsakene. Hell over litt ekstra olivenolje – gni det litt inn i kjøttet. Ha på salt, pepper og timian. La stekepannen koke litt ut med 1/2 dl vann i et par minutter. Hell sjyen over kjøttet.
La kjøttet og grønnsakene steke ved 175 grader i ca. 2,5 time. Det er ferdig når det løsner fra beinet. Snu kjøttet hver 45 minutt og hell over litt sjy som danner seg mellom grønnsakene. Du kan også ha på litt ekstra olivenolje.
Bruk stekesjyen til å lage en sjysaus. Ha stekesjyen over i en kjele, og jevn med 1 ss maisennamel rørt ut i litt vann. La det koke noen minutter – og vips, så har dere saus også – enklere blir det ikke.
Serveres med ovnsbakte poteter. Se oppskrift på bloggen.
Foto: Svein Raste
05/02/2017
Helstekt okse høyrygg
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Søndagsmiddager kan være så mangt, men en ting er sikkert: vi liker å kose oss hjemme på søndager, gå en tur, pusle hjemme, gjøre yoga osv. Så da har vi som oftest god tid til å lage en deilig middag, som tar litt tid å lage. Denne gangen hadde kjærestekokken blitt inspirert til å steke høyryggen i ovnen isteden for å koke den. Og det ble saftig og veldig smakfullt. Kraften lagde vi en sjysaus av, og da var retten komplett. God søndags-middag!
Dette trenger dere:
Slik gjør dere:
Rens løken og del hver løk i fire båter. Skrell persillerot, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Skjær dem i grove staver. Persillerot, pastinakk og gulrøtter kan deles i fire på langs.
Varm opp olivenolje og smøret i en stekepanne. Når smøret begynner å brunes hiver du oppi løk, staver av persillerot, gulrøtter, kålrot og hele, uskrelte hvitløksfedd. Surr grønnsakene til i 5 minutter mens du rører innimellom. Hell til slutt alt over i en dyp ildfast form.
Sleng kjøttet på samme steke panne og la det steke i 2 minutter på hver side. Legg det opp på grønnsakene. Hell over litt ekstra olivenolje – gni det litt inn i kjøttet. Ha på salt, pepper og timian. La stekepannen koke litt ut med 1/2 dl vann i et par minutter. Hell sjyen over kjøttet.
La kjøttet og grønnsakene steke ved 175 grader i ca. 2,5 time. Det er ferdig når det løsner fra beinet. Snu kjøttet hver 45 minutt og hell over litt sjy som danner seg mellom grønnsakene. Du kan også ha på litt ekstra olivenolje.
Bruk stekesjyen til å lage en sjysaus. Ha stekesjyen over i en kjele, og jevn med 1 ss maisennamel rørt ut i litt vann. La det koke noen minutter – og vips, så har dere saus også – enklere blir det ikke.
Serveres med ovnsbakte poteter. Se oppskrift på bloggen.
Foto: Svein Raste