And er dansk julemat. Danskene spiser gjerne stekt and, gås eller svin til julemiddagen. Og and er nydelig mat i førjulstiden, eller juledagene og også til nyttår. Så hvorfor ikke sette and på menyen til jul i år? Dere kan helsteke and som i denne oppskriften, eller tilberede herlige andebryst (se blogg for oppskrift). Tilbehøret er; epler/svisker, rosenkål, rødkål, appelsinsjysaus, poteter. And fåes kjøpt i større dagligvare-forretninger, og tar dere en Sverige-tur før jul, fåes den kjøpt der til en rimelig penge. En hel and holder til 4 personer, hvis man har en forrett i tillegg. Så nyt et måltid med en dansk vri nå i førjulstiden, eller i julehøytiden, og lag noen nye tradisjoner. I skrivende stund er kjærestekokken på vei til Sverige, for å fylle opp kjøleskap og fryser med nye godsaker, som skal bli til deilige måltider vi kan nyte sammen før jul og til jul og nyttår. Er jeg heldig som har han i livet mitt – ja – uten tvil…
Dette trenger dere:
1 hel and
2 epler
1 appelsin
1 rødløk
1 gulerot
1/2 sitron
2 ss smør/melange
1 pose svisker
1 pose rosenkål
1 pakke rødkål
poteter
salt, pepper
1 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Tin evt. anda og vask den. Ta bort halsen og krøsen inni og kok kraft av dette i en liten kjele hvor vannet dekker kjøttet og tilsatt pepper og salt. La det småkoke og redusere mens anda steker. Sil kraften når den er kokt inn.
Fyll anda med eplebiter, 2 båter sitron og svisker. Del løk og gulrot i biter og legg i langpanne. Smør anda inn med melange/smør på oversiden, press litt sitron over, og stek på 175 c i ca. 2 timer og 10-15 minutter (kommer an på vekta – beregn ca. 25 min per kilo and).
Smak til sjysausen med 1/2 presset appelsin, tilsett kraft fra stekingen, salt og pepper, samt jevn sjyen med ca. 1 ss maisennamel, evt. tilsett 1 ss melange/smør.
Kok poteter, varm svisker og eplebiter i en kjele. Kok rosenkål og varm rødkål.
La anda hvile ca. 20 minutter før den deles opp. Skjær av lårstykker, og del brystfiletene i fine skiver. Server på fat med tilbehør.
Vintips:
Viner fra Rhône og Burgund i Frankrike og Piemonte og Barbera d’Alba fra Italia passer godt til and.
Vel bekomme – og god førjulstid!
Glad kokk på kjøkkenet <3
02/12/2016
Julemat med dansk vri
Elisabeth and, julemat hovedrett 0 Comments
And er dansk julemat. Danskene spiser gjerne stekt and, gås eller svin til julemiddagen. Og and er nydelig mat i førjulstiden, eller juledagene og også til nyttår. Så hvorfor ikke sette and på menyen til jul i år? Dere kan helsteke and som i denne oppskriften, eller tilberede herlige andebryst (se blogg for oppskrift). Tilbehøret er; epler/svisker, rosenkål, rødkål, appelsinsjysaus, poteter. And fåes kjøpt i større dagligvare-forretninger, og tar dere en Sverige-tur før jul, fåes den kjøpt der til en rimelig penge. En hel and holder til 4 personer, hvis man har en forrett i tillegg. Så nyt et måltid med en dansk vri nå i førjulstiden, eller i julehøytiden, og lag noen nye tradisjoner. I skrivende stund er kjærestekokken på vei til Sverige, for å fylle opp kjøleskap og fryser med nye godsaker, som skal bli til deilige måltider vi kan nyte sammen før jul og til jul og nyttår. Er jeg heldig som har han i livet mitt – ja – uten tvil…
Dette trenger dere:
1 hel and
2 epler
1 appelsin
1 rødløk
1 gulerot
1/2 sitron
2 ss smør/melange
1 pose svisker
1 pose rosenkål
1 pakke rødkål
poteter
salt, pepper
1 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Tin evt. anda og vask den. Ta bort halsen og krøsen inni og kok kraft av dette i en liten kjele hvor vannet dekker kjøttet og tilsatt pepper og salt. La det småkoke og redusere mens anda steker. Sil kraften når den er kokt inn.
Fyll anda med eplebiter, 2 båter sitron og svisker. Del løk og gulrot i biter og legg i langpanne. Smør anda inn med melange/smør på oversiden, press litt sitron over, og stek på 175 c i ca. 2 timer og 10-15 minutter (kommer an på vekta – beregn ca. 25 min per kilo and).
Smak til sjysausen med 1/2 presset appelsin, tilsett kraft fra stekingen, salt og pepper, samt jevn sjyen med ca. 1 ss maisennamel, evt. tilsett 1 ss melange/smør.
Kok poteter, varm svisker og eplebiter i en kjele. Kok rosenkål og varm rødkål.
La anda hvile ca. 20 minutter før den deles opp. Skjær av lårstykker, og del brystfiletene i fine skiver. Server på fat med tilbehør.
Vintips:
Viner fra Rhône og Burgund i Frankrike og Piemonte og Barbera d’Alba fra Italia passer godt til and.
Vel bekomme – og god førjulstid!
Glad kokk på kjøkkenet <3