Fullwidth – 2 Column
28/01/2016
Torsk med spicy saus
Elisabeth fisk, grønnsaker Uncategorized 2 Comments
Så var det fisken da dere,,,og prøv å spise torsk i hvert fall 1 gang i uka! Og torsk smaker herlig med litt spicy tilbehør. Sausene fra Pataks er spennende og eksotiske og kan brukes til mye. Her iblandet kokosmelk. Og med gode grønnsaker, så vips, har dere en deilig torskerett, som overrasker og smaker godt. Og spicy hverdagsmat, krydrer livet og kjærligheten…følg med videre!
Dette trenger dere (2 personer):
1 pakke gourmettorsk
1/2 glass Jalfrezi saus fra Pathakas
1/2 boks lett kokosmelk
3 gulrøtter
2 vårløk
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 rød paprika
Slik gjør dere:
- hakk grønnsaker i biter og ha i en ildfast form
- ha Jalfrezi saus over og land med kokosmelk
- stek i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter
- legg torskefileter oppi sausen og stek videre i ca. 10 minutter
- ha kokte poteter, ris eller nan-brød til
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
27/01/2016
Fruktfat og mangochutney – sunn hverdagskos
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Et fruktfat kan bli en herlig dessert, eller en koserett hvis man får besøk. Jeg skulle ha to venninner på besøk og ville lage noe godt, men sunt. Da ble det et eksotisk fruktfat, med en nydelig mangosaus til. Enkelt, men veldig godt. Og mens vi mimret om årene som har vært og oppdaterte hverandre på siste nytt, ble fruktfatet stadig mindre, så det falt tydelig i smak! Så ha en deilig og fruktig dag! Dette er også en herlig dessert! Og husk frukt er kjærestemat,,,jordbær,,,mmm…
Dette trenger dere:
1 frisk ananas
2 kiwi
1 brett jordbær
2 bananer
1/2 melon
Saus:
1 mango
litt sitron
en klype finhakket chili
litt eplejuic
Slik gjør dere:
- Del opp frukten i fine biter (se bildet) og dander på et fat
- Lag mangosaus: del mangoen i biter og ha over i en bolle
- Ha i ca. 1/2 dl eplejuice, litt presset sitron og en klype hakket chili
- Kjør sausen jevn med stavmikser
- server ved siden av frukten og nyt den myke, gode smaken med hint av chili – friskt og godt!
Ha en fiiiin onsdag!!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 20 minutter
26/01/2016
Laks med spinatstuing og hvite bønner
Elisabeth fisk, grønnsaker hovedrett 0 Comments
Laks kan varieres i det uendelige. Det er en kunst å ta det man har i kjøleskapet og sette sammen en rett. Det fordrer selvsagt at man har noe i kjøleskapet, men det sørger jeg alltid for. Masse gode grønnsaker, som kan bli deilig tilbehør til en middagsrett. Ofte tar jeg turen innom en tyrkisk grønnsakshandler i Drammen, men nå har jammen kiwi senket prisene også, så det er ingen grunn til å spise sunt! Å prøve ulike grønnsaker sammen, det er bare gøy! SÅ bruk fantasien, kjenn på smakene, se det for dere, og kreer nye retter!!!Bønner har et høyt innhold av løselige kostfiber som bidrar til å senke kolesterolet, holde blodsukkeret stabilt og gi varig metthetsfølelse. De inneholder mye proteiner, mineraler og vitaminer. Og selvsagt kan denne retten spise rent vegetarisk, for dere som ønsker det! Lag en stor porsjon spinat med bønner!
Dette trenger dere (2 porsjoner):
2 laksefileter
2 fedd hvitløk
1/2 rød paprika
1 pakke frisk spinat
1 boks/pakke hvite, kokte bønner
olje
salt og pepper
soyasaus
Slik gjør dere:
- Sett laksen til steking i en ildfast form på 225 grader i ca. 10-15 minutter
- Finhakk hvitløk og del paprika i biter/strimler
- Fres i stekepanna med olje og tilsett fersk spinat. La dette frese en stund, til spinaten synker sammen.
- Tilsett bønner og vend inn.
- Server laksen på en seng av spinat og bønner, og hell på litt salt soyasaus
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
25/01/2016
Fiberbrød – glutenfritt
Elisabeth bakst Bakst, Tips / ting 0 Comments
Siden jeg spiser glutenfritt, er det noen ganger en utfordring å finne oppskrifter og gode produkter. Og ikke alltid er det nødvendig å lage alt fra bunnen av…Så når jeg kommer over gode produkter, deler jeg dem gjerne med dere! Og fiberbrødet fra det glutenfrie verkstedet, kan jeg trygt anbefale. Dette er ferdige melblandinger, som man baker selv. Selvsagt kan man tilsette mer frø og kjerner, krydder eller annet. Resultatet blir bra, smaken er god, så da er det bare bake!
Dette trenger dere:
1 pakke fiberbrød fra det glutenfrie verkstedet
3,5 dl vann
1 pakke tørrgjær
evt. 1 dl linfrø/solsikkekjerner
evt. oregano/timian
Slik gjør dere:
Følg oppskriften på pakken og tilsett evt. ekstra ingredienser. Bak og vent på det nybakte, velduftende grove brødet som passer supert til supper! Som fint kan fryses og tas opp en og en skive oppskjært, til frokost, til lunsj eller annet!
Enjoy!
25/01/2016
Kjærlighets-smoothie <3
Elisabeth dessert, frokost Dessert 0 Comments
En smoothie er kjærlighet i seg selv,,,dette er et måltid – frokost, lunsj, dessert, mellommåltid – som virkelig er sunt og gir kroppen næring den har godt av! Jeg elsker det, og starter gjerne dagen med en slik, barna er glad i smoothie, og selv kjærestekokken tar imot denne drikken proppet med sunne godsaker med et smil. Smoothies kan varieres i det uendelige, men her kommer oppskriften på min favoritt!!! Proppet med blåbær, som er fult av antioksidanter, ingefærrot, som har mange helsemessige fordeler, og cocosa, som er et sunt fett, og som inneholder betennelsesdempende stoffer og er bra for stoffskiftet. En god start på dagen for store og små!!! Smoothie er også godt til dessert, isteden for is. Og heldigvis jakter kjærestekokken bare på Aurora Borealis og holder seg unna andre damer, og vakre bilder blir det absolutt! Se slutten av innlegget – hvor nordlyset leker på himmelen…
Dette tenger dere:
1 dl frosne blåbær
4 frosne jordbær
1 liten banan
1 skive ingefærrot
1 ss linfrø
2,5 dl eplejuice
1 ss cocosa
1 måleskje c-vitaminpulver (kan sløyfes)
Slik gjør dere:
- Ha blåbær, jordbær, banan og ingefær i begeret til blenderen
- Hell på eplejuice, linfrø og cocosa og evt. c-vitamin
- Kjør i blenderen til alt er oppløst, ha over i et glass og takk deg selv, for at du gir deg selv næring og sunnhet gjennom maten – hver dag!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 5 minutter
Foto: Svein Raste
24/01/2016
Ertesuppe laget på svineknoke
Elisabeth suppe, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Hjemmelaget ertesuppe er utrolig godt. Det minner meg om barndommen, da mormor lagde ertesuppe kokt på svineknoke. Dette er mat som tar litt tid å lage, så det er perfekt søndagsmiddag for eksempel. Man må sette av noen timer, og forberede seg litt. Men ellers er det ikke vanskelig å lage ertesuppe. Så sett i gang og lag denne tradisjonelle retten, la minnene dukke opp, når lukten fra suppa brer seg i kjøkkenet. Minner fra en svunnen tid, fra den gang matlaging var en viktig del av dagens gjøremål, ikke noe man raskt svitsjet sammen etter jobb. Jeg sier ikke at vi moderne kvinner og menn, skal lage mat på denne måten i hverdagen, men bruk muligheten i helgene, og unn dere skikkelig husmannskost, laget med omtanke og kjærlighet.
Dette trenger dere (2-3 personer):
1 svineknoke (jo større, jo flere rekker det til)
3 gulrøtter
1 purre
1 pakke erter
laurbærblad
salt og pepper
2 ts timian
Slik gjør dere:
- legg ertene i vann kvelden før
- legg svineknoken i en kjele, dekk med vann og ha i laubærblad og hel pepper og litt salt
- kok opp og la den trekke i 1 1/2-2 timer (avhenger av hvor stor knoken er), til kjøttet løsner fra beinet
- skum av kokevannet, fjern avfallstoffene fra kjøttet i starten
- avkjøl knoken, fjern beinet og svoren/fettet, og del i små, pene terninger
- bruk kokekraften og kok erter i 1 time
- ha oppi hakket purre, gulrøtter i terninger og kjøttet og la det koke med i ca. 30 minutter
- smak til med salt, pepper og timian
- server rykende varm
Foto: Svein Raste
23/01/2016
Skalldyrfat er snaddermat
Elisabeth skalldyr, vin hovedrett, Vintips 0 Comments
Skalldyr er kjærestemat nummer 1 for oss. Disse lekkerbiskenene fra havet, er fulle av smak, og gir en følelse av salt sjø og sommer, bølger og sol. Så selv om mange tenker at sjømat hører sommeren til, er dette absolutt vintermat. Nettopp fordi skalldyrene er best nå om vinteren, når vannet er iskaldt. Da er faktisk kvaliteten best. Så mesk dere med skalldyr folkens, og de er jo regnet for å være afrodisiakum, så hva kan passe bedre som kjærestemat enn dette???
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 personer):
1 kokt hummer
500 g kongekrabbe
1 krabbeskjell
frisk dill
1 avocado
4 cherrytomater
1 pakke lett majones
4 ss søt chilisaus
1 sitron
1 egg
1 fedd hvitløk
1 dl olje
salt og pepper
Slik gjør dere:
Chilimajones:
- ha en pakke lett majones i en liten bolle
- bland inn 3-4 ss søt chilisaus
- press over litt sitron og bland inn
- hakk litt dill og bland inn
Aioli:
- ha 1 egg i en bolle
- hakk 1 fedd hvitløk og ha i
- bruk stavmikser og pisk egget
- hell i ca. 1 dl olje i en tynn stråle mens du pisker med stavmikseren – til det tykner
- smak til med salt og litt presset sitron
Skalldyr:
- del hummeren og fjern paven
- bruk en skalldyrknekker og knekk klørne på hummeren
- klipp opp kongekrabbene langsetter med en saks
- legg dette og krabbeskjellet på et fat
- pynt med dill, tomater, avokadobåter og sitronbåter
Server med loff, rundstykker og en deilig fransk hvitvin, som passer til skalldyr. Vi prøvde en Bourgognevin – Pouilly Fuissé – denne gangen, i en litt høyere prisklasse enn vi pleier, den var nydelig og full av smak og passet godt til skalldyr. Det var duket for en romantisk aften,,,og vi koste oss sammen, nøt maten og vinen – og hverandre <3
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
22/01/2016
Helstekt landkylling med hvitløk og sitron fulgt av ratatouille
Elisabeth fransk, gryterett, kylling Uncategorized 0 Comments
Til jul fikk kjærestekokken en Le Creuset kyllinggryte. Litt med overlegg, for jeg elsker ovnsbakt landkylling,,,den blir fantastisk saftig og kraften er aldeles nydelig…Så nå måtte formen prøves! Og vi hentet fram en oppskrift på google, som vi gjorde til vår egen. Med masse hvitløk og sitron, en skvett hvitvin og fransk ratatouille som tilbehør – deilig fransk mat! Helt innafor! Nydelig fredagskos.
Dette trenger dere (4 personer):
1 landkylling (f.eks Stange)
1 sitron
6-7 hvitløksfedd
frisk timian
frisk rosmarin
provancekrydder
olje
salt og pepper
2 gulrøtter
2 sjalottløk
1 dl hvitvin
Ratatouille:
1 squash
2 gulrøtter
1 rødløk
1 sjalottløk
1 rød paprika
1 gul paprika
1 dl hvitvin
olje til stekingen
salt, pepper,
litt frisk timian
1 ts provancekrydder
6 amadinepoteter
Slik gjør dere:
- Sett stekeovnen på 180 grader
- Vask kyllingen utvendig og innvendig
- Rens hvitløken og del i grove biter, og fordel inni kyllingen, samt stikk noen innunder skinnet
- Vask sitronen og del i båter, og ha inni kyllingen
- Hakk timian og rosmarin og fyll i kyllingen
- Del 2 gulrøtter og sjalottløk i grove biter, og legg i bunnen av en ildfast form, legg kyllingen oppå
- Ha 1 dl olivenolje i en skål, bland med litt sitronsaft, 1 båt, hakkede urter og litt provancekrydder, salt og pepper og ha over kyllingen
- Tilsett 1 dl hvitvin og sett formen i ovnen.
- La steke i ca. 1 1/2 time kommer litt an på størrelsen
- Del poteter i båter og legg i ildfast form med olje, salt og pepper, stek i ca. 45 minutter sammen med kyllingen
- Del grønnsakene til ratatouillen i staver og biter/båter, og fres i olje i stekepanna til det er mørt, ha i en boks eldorado hakkede tomater med basilikum og oregano og la det putre på svak varme
- Ta ut kyllingen og la den hvile 10 minutter før den deles. Server med ratatouille og båtpoteter, og gjerne litt aioli ved siden av (se bloggen for oppskrift)
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2 timer
Foto: Svein Raste
21/01/2016
Aspargessuppe – en lekker forrett eller hovedrett som varmer
Elisabeth asparges, suppe forrett, hovedrett 0 Comments
Nå som kulda biter, er supper en velsignelse i forkledning…For hva er vel bedre enn å å en tur i winter-wonderland, få røde roser i kinna, kjenne at det knirker under skoa, se hvordan den knallblå vinterhimmelen omkranser skogen som er dekket av tung snø. Og plutselig, innimellom trærne, så høres dumpe rasle-lyder av snø som raser fra trærne og befrir dem fra sin tunge bør…Og når vi kommer opp i høyden, ligger vinterlandskapet badet i lys og krystallklare kontraster, mens tåka ligger tjukk nedi i dalen. Det føles som å være over skyene…Vel hjemme er det da herlig å komme inn i varmen, å tine frosne ansikter og rumper, og varme opp en deilig aspargessuppe, som kjærestekokken har satt sammen til oss tidligere på formiddagen. Gjett om det smaker!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 bunt asparges
1 sjalottløk
2 dl matfløte/soyafløte
1 dl hvitvin
5 dl hønsekraft (buljong og vann)
1 sjalottløk
litt sitron
spekeskinke
frisk oregano
Slik gjør dere:
- Kutt av enden på aspargesen. Kutt av toppene og del stilkene i biter
- Finhakk sjalottløk og surr løk og asparges i en gryte i olje/margarin
- Tilsett kraft og fløte, samt litt hvitvin
- La suppa småkoke i 15 minutter.
- Kok aspargestoppene i noen få minutter, og avkjøl raskt
- Kjør suppa jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper
- Server i dype tallerkener og topp med aspargestoppene og spekeskinke samt en kvast oregano
- Og så bare nyt……
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
Foto: Svein Raste
29/01/2016
Asparges med følge av nøtter og spekeskinke
Elisabeth asparges, forrett forrett 0 Comments
Dette er en lekker forrett. Så hvis dere skal ha en romantisk aften, eller invitere gode venner på mat, er dette en enkel, men utrolig lekker rett. Asparges regnes som afrodisiakum, på grunn av sin fasong…Så her er det bare å la fantasien løpe løpsk! Kjærestekokken har en imponerende evne til å se de mest erotiske ting i maten og råvarene vi bruker, til min forlystelse…Så når vi kokkelerer blir det mange latterutbrudd og småflørting mellom kokken og koldjomfrua hans. Og her har han lekt seg med kameraet i tillegg, så da må det jo bare blir lekkert!!! bon appetit!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
8 asparges (grønn)
4 skiver spekeskinke
pinjekjerner
tørkede tranebær
tynne strimler av rød paprika
frisk oregano
Slik gjør dere:
Server på en pen tallerken og nyt et godt glass hvitvin til. Chablis for eksempel… Ta en skål for kjærligheten, eller vennskap, og kjenn på takknemlighet over å ha gode mennesker i livet deres.
Også synes han det er veldig gøy med selfie på kjøkkenet da…
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 20 minutter