Hjemmelaget ertesuppe er utrolig godt. Det minner meg om barndommen, da mormor lagde ertesuppe kokt på svineknoke. Dette er mat som tar litt tid  å lage, så det er perfekt søndagsmiddag for eksempel. Man må sette av noen timer, og forberede seg litt. Men ellers er det ikke vanskelig å lage ertesuppe. Så sett i gang og lag denne tradisjonelle retten, la minnene dukke opp, når lukten fra suppa brer seg i kjøkkenet. Minner fra en svunnen tid, fra den gang matlaging var en viktig del av dagens gjøremål, ikke noe man raskt svitsjet sammen etter jobb. Jeg sier ikke at vi moderne kvinner og menn, skal lage mat på denne måten i hverdagen, men bruk muligheten i helgene, og unn dere skikkelig husmannskost, laget med omtanke og kjærlighet.

17.01.2016 - 1 (8)

Dette trenger dere (2-3 personer):

1 svineknoke (jo større, jo flere rekker det til)

3 gulrøtter

1 purre

1 pakke erter

laurbærblad

salt og pepper

2 ts timian

Slik gjør dere:

  1. legg ertene i vann kvelden før
  2. legg svineknoken i en kjele, dekk med vann og ha i laubærblad og hel pepper og litt salt
  3. kok opp og la den trekke i 1 1/2-2 timer (avhenger av hvor stor knoken er), til kjøttet løsner fra beinet
  4. skum av kokevannet, fjern avfallstoffene fra kjøttet i starten
  5. avkjøl knoken, fjern beinet og svoren/fettet, og del i små, pene terninger
  6. bruk kokekraften  og kok erter i 1 time
  7.  ha oppi hakket purre, gulrøtter i terninger og kjøttet og la det koke med i ca. 30 minutter
  8. smak til med salt, pepper og timian
  9. server rykende varm

17.01.2016 - 1 (11)

Foto: Svein Raste