Fullwidth
03/01/2016
Helstekt kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus
Elisabeth kalkun hovedrett 0 Comments
Siden sønnen ikke var hjemme på selveste nyttårsaften, synes jeg det var på sin plass med litt kalkun første nyttårsdag. Så derfor stekte vi en kalkunfilet og lagde litt godt tilbehør. Det var deilig med litt magert kjøtt, og jeg ser fram til hverdager med grønnsakssuppe og torsk! Men helgen er ennå her, så da gjelder det å kose seg litt før mandagen kommer og nyttårsforsettene setter inn! Og ungdommen spiste 3 porsjoner!!!
Dette trenger dere:
1 kilo kalkunfilet/brystfilet
1 sjalottløk
1/2 eple
1 1/2 hønsebuljong
1 boks ananas
1 dl matfløte/soyafløte
risgele
2 drypp sukkerkulør
1 rødløk
1 gulrot
1 pakke rosenkål
mandelpoteter
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Sett stekeovnen på 180 grader. Salt og pepre kalkunen og stek i melange/olje til den er brunet på begge sider. Del gulrot og rødløk i biter og legg i en ildfast form. Legg kalkunen oppå og stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Stek til kjernetemperatur er ca. 70 grader. Hell over litt stekesjy innimellom. La hvile i 10 minutter før den skjæres i.
Saus: Hakk sjalottløk og eple i små biter og surr i en liten kjele med melange og olje. Ha i en hønsebuljong og ca. 4 dl vann. La det koke inn. Ha i 1/2 ananasboksen og litt kraft, legg resten av ananasen sammen med kalkunfileten i ovnen. Spe med kraft fra stekingen, når fileten er ferdig og jevn sausen med fløte. Smak til med salt, pepper og ripsgele/tranebærsyltetøy.
Rens og kok rosenkål i lit vann og 1 ss melange. Kok mandelpoteter, dvs. la de stå og trekke, ikke fosskoke, da går de i stykker.
Nyt en god middag nå på tampen før vi er tilbake til havregrøten og fiskepinnene. Men husk og at en god middag aldri blir feil, hverken for kroppen eller familien -innimellom. Og kanskje et nyttårsforsett kan være å samle familien rundt matbordet noen ganger i uka og lage en skikkelig middag fra bunnen av! Ps! Tranebærsyltetøy smaker supert til kalkunkjøtt – se bloggen for oppskrift under tilbehør!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 1/2 time
02/01/2016
Ostekake på god vei inn i det nye året
Elisabeth bakst Bakst, Dessert 0 Comments
Ostekake har alltid vært en av mine favoritter, men etter at jeg fikk melkeallergi, har jeg slått fra meg tanken…For hvordan skulle jeg erstatte krem, kremost og rømme? Men etter et år i lære hos kjærestekokken og med selvtilliten på topp, tør jeg å prøve stadig nye ting på kjøkkenet! Og siden jeg for en tid tilbake fikk til å lage ostekrem til gulrotkake med tofuost, så har ideen om å bruke den i ostekake modnet. Og rømme det kan sløyfes i ostekaka, soyakremfløte kan bruke som fløteerstatning, og vipps – ostekaka var innen rekkevidde! Til og med med gelelokk! Så da jeg serverte den til kjæresten klokka tolv nyttårsaften med et glass musserende til, da var jeg ikke lite stolt over å kunne overraske han på vei inn i det nye året. Og kaka, den smakte helt fortreffelig! Og ingen av oss kunne merke forskjell,,,bare nytelse…
Dette trenger dere:
1 boks tofu ost original/tine kremost naturell
4 dl soyafløte til pisking/kremfløte
50 g melis/100 g hvis vanlig kremfløte
1 ts vaniljesukker
2 pakker sitrongele
200 g glutenfrie kjeks/eller digestives havrekjeks
120 g margarin (blå uten melk)
1 boks mandariner
Slik gjør dere:
- Smelt margarin.
- Knus kjeksen og bland inn margarinen, trykk «deigen» ut i bunnen av en rund kakeform eller hjertekakeform og sett kaldt – ca. 1/2 time.
- Lag geleen med 1/2 vannmengde og avkjøl (ikke stivne)
- Rør sammen tofuost, melis og vaniljesukker
- Pisk kremen og bland med nr. 4
- Rør inn geleen når den er avkjølt
- Hell blandingen i kakeformen over kjeksbunnen og sett i kjøleskap til den har stivnet – 5-10 timer (evt. natten over)
- Lag gele nummer to med halv vannmengde, avkjøl HELT og hell over kaka i et tynt lag, ca. 1 cm. La stivne (tar ca. 1 time).
- Pynt med hermetiske mandariner e.l.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 time (pluss kjøleskap 5-10 timer)
01/01/2016
Hummersuppe – havets godbit for kjærestepar – for en intro til nyåret!
Elisabeth forrett, skalldyr, suppe forrett 0 Comments
Foto: Svein Raste
Hummer er snaddermat, og hummersuppe er en forrett som virkelig slår an både til kjærestekos og til selskap! Mye av smaken i hummeren finner vi i skallet, og det kan vi lage god suppe av. Og hummer trenger ikke være dyrt, den vi brukte her var fersk, kanadisk og kostet 129 kroner! Min tante Else har ventet på denne oppskriften en stund nå,,,så her kommer den tante! Vi testet den ut til forretten på nyttårsaften, ble ikke feil det. Helt himmelske smaker, kraftig, mykt, kremet, litt spicy,,,jeg elsker kjærestekokken min,,,Godt nyttår!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 porsjoner):
1 kokt hummer til 1 stk kjærestepar…
1/2 fennikkel
2 sjalottløk
1 gulrot
timian – gjerne frisk
1 ss tomatpure
4 dl fiskebuljongfiskebuljong
1 kork Noilly prat (tørr vermut)
2 dl hvitvin
1,5 dl matfløte/soyamatfløte
2 ss melange/smør
1 ss olje
1/4 ts cayennepepper
litt salt og pepper
Paven…
Slik gjør dere:
Del hummeren med en skap kniv over ryggen, ta ut paven og strengen, paven sitter øverst ved hodet (grumsete/grå/grønn – se bildet). Ta ut kjøttet (bruk gjerne skalldyrbestikk og knekker) og legg det til side i kjøleskapet. Smelt melange (blå ved allergi) og olje i en gryte med finhakka løk og gulrot, la dette surre noen minutter. Knekk skall og hummerklør (bruk gjerne en plastpose og slå med hammer eller biffbanker) og legg det i gryta. La dette surre i 5-10 minutter før dere tilsetter timian, pepper, tomatpure, cayenne og fennikel. Hell over hvitvin og ha oppi fiskebuljong. La det koke på svak varme i 20 minutter. Sil så ut hummerkrafta og kok suppa inn til den er passe tykk, tilsett fløte, smak til med krydder (salt og pepper). Fordel hummerkjøttet i varme skåler og hell over suppa. Pynt med det grønne fra fennikelen og nyt suppa og hverandre!!! God fornøyelse!
Vanskelighetsgrad: middels +
Tid: 1 time
31/12/2015
Sjokolademousse – nyttårsdessert til ettertanke
Elisabeth dessert, sjokolade Dessert 0 Comments
Da har årets siste dag kommet dere, og det er tid for ettertanke og oppsummering. Tenk at vi i mars startet en blogg, helt uten erfaring, men med mye på hjertet, og at det har gått over all forventning! Takk til alle dere som følger oss! Oppsummering ja,,,årene går fort, og livene våre fylles med innhold og aktiviteter. Heldigvis er noen dager, spesielt til jul og nyttår, fylt med ro og mulighet for å kjenne etter og se litt tilbake på det som har vært. Livet går opp og ned, men hvis man kan la være å ta alt innover seg, ikke ta alt så personlig og ikke skape for mye drama, så går ting så mye lettere…Det har jeg lært meg i år. Gjennom å gå dypere inn i meg selv, gjennom studiene i yoga og egenpraksis, klarer jeg mer og mer å leve med dette for øyet; tanker kommer og går, følelser kommer og går, kroppsfornemmlser kommer og går, til og med mennesker kommer og går. Livet er forandring, og noe av det viktigste vi kan gjøre er å være her og nå og gi slipp og ikke henge fast i ting som ikke gagner oss. Og ett nytt år gir enda større mulighet for å legge det gamle bak seg, gi slipp og løfte blikket. Men la oss gjøre det oftere enn en gang i året, det er mitt budskap. Også følger oppskriften på en nydelig nyttårs-dessert, som dere kan lage og glede deres kjære med i kveld. Og min kjære – han elsker sjokolademousse, så nå gleder jeg meg til å overraske han med dessert! Og en sånn fyldig, myk dessert, skal nytes sakte, og nytelse gir tid til å kjenne etter. Dessuten er det favoritt-desserten til min sønn på snart 17, og selv om han ikke skal være hjemme, men feirer med kamerater, så har jeg laget en porsjon til han og, også gir jeg slipp på han, innser at livet går sin gang og at han er en ung mann, som har sitt liv, sine venner, kjæreste og interesser. Men en ting skal jeg holde fast ved, og det er å være en trygg havn for han, et hjem hvor mat og omsorg står i fokus, hvor vi samles rundt bordet og spiser sammen, fordi vi er familie, fordi vi har kjærlighet til hverandre, uansett.
Dette trenger dere (4-6 porsjoner):
2 plater Plamil mørk sjokolade (uten melk eller mørk kokesjokolade)
2 dl fløte – kremfløte/soyafløte til pisking (ved allergi)
4 eggeplommer
2 eggehviter
1/2 presset appelsin
100 g melis
Slik gjør dere:
- Pisk fløten og sett den kaldt
- Smelt sjokoladen forsiktig i en kjele, på minste varme, evt. i vannbad
- Stivpisk eggehviter med melis, tar litt tid, så vær tålmodig
- Press appelsin og bland inn i sjokoladen
- Bland eggeplommer inn i sjokoladen, en og en, forsiktig
- Ha sjokoladen over i en arbeidsbolle og vend kremen inn i sjokoladen, litt av gangen forsiktig.
- Vend de stivpiskede eggehvitene inn i blandingen, litt av gangen
- Ha moussen over i serveringsskåler og sett de i kjøleskapet så moussen stivner, minst 2 timer før servering.
- Pynt med evt. revet sjokolade og/eller tynne skiver av appelsin, og server gjerne litt pisket krem ved siden av.
Og så til slutt! Nyt nyt nyt en herlig avslutning på middagen, en herlig avslutning på året som var. Og fra oss til dere:
GODT NYTTÅR ALLE SAMMEN <3
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 3 timer (inkl. tid i kjøleskap)
30/12/2015
Fløtegratinerte poteter med følge
Elisabeth lammekjøtt, poteter hovedrett, Tilbehør 0 Comments
Fløtegratinerte poteter var en spesialitet på restauranten til kjæresten. Der kokte de store kjeler med dette tilbehøret. Selv synes jeg det smaker nydelig ved siden av kjøtt. Men etter at jeg fikk melkeallergi, ble det lite fløte i starten, helt til jeg skjønte at soyafløten var en utmerket erstatning! Typen som brukes til matlaging er så god på smak og fin i konsistens, at den tilsvarer vanlig matfløte. Da jeg fant ut det, var det ingen grunn til å ikke lage mat med fløte i! Til potetene serverte vi ferdig lammestek, erter og gulrøtter – perfekt! en deilig middag i romjulen.
Dette trenger dere (4 personer):
Ferdig stekt lammesteik
selskapserter
2 gulrøtter
8 poteter
1 soyamatfløte/matfløte
4 fedd hvitløk
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skrell og del poteter i skiver. Ha dem over i en bolle med vann. Sett ovnen på 225 grader. Ha potetene over i en ildfast form, hell over fløten, finhakket hvitløk og krydre med salt og pepper. Stek i cirka 30-40 minutter til potetene er møre. Varm steika i en ildfast form, dekk til med folie. Del gulrøtter i biter og kok i ti minutter, ha oppi erter og la de koke i ca. 1 minutt. Server steika med grønnsaker, sjysaus og fløtegratinerte poteter uten ekte fløte! De kan selvsagt lages med vanlig fløte også! Velbekomme!
Foto: Svein Raste
04/01/2016
Sheperd’s pai a la tante Eva
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Sheperd’s pai stammer fra Irland og Storbritannia. Men mitt første møte med den var hos tante Eva på Åssiden i Drammen, for mange år siden. Dette er er form for ovnsbakt gryterett med potetmos på toppen som gratineres. Her kan dere bruke opp rester av poteter og grønnsaker etter de store julemåltidene, og kjøttet kan varieres etter hva man har tilgjengelig. Enkel og god mat som metter, men samtidig er en avveksling fra store, tunge middager. Og kosemat for kjærestepar som vil lage noe godt til kvelds…God start på hverdags-middagen!!!
Dette trenger dere:
400 g kjøttdeig
1 sjalottløk
3 ss tomatpure
2 ss ketchup
8 poteter
2 dl melk (rismelk)
1 ss melange (blå ved allergi)
salt og hvitpepper
amerikansk grønnsaksblanding
eller
2 gulrøtter
1 pose selskapserter
1 boks mais
Slik gjør dere:
Potetmos:Kok poteter. Avkjøl og skrell potetene. Mos med en grønnsaksmoser, og tilsett melk (rismelk ved allergi) ca. 2 dl, samt 1 ss margarin (blå uten ved allergi). Bland godt og smak til med salt og hvitpepper. Posepotetstappe kan også brukes 🙂
Kjøttfyll: Hakk sjalottløk og brun denne sammen med kjøttdeig. Tilsett tomatpure og la de surre litt. Tilsett ketchup, litt vann (1 dl) og bland. Tilsett evt. litt fløte hvis du har.
Legg grønnsakene nederst i en ildfast form, så legges kjøttfyllet på og dekk over med potetmosen. Stek i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter til toppen er lett brunet.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter