Siden sønnen ikke var hjemme på selveste nyttårsaften, synes jeg det var på sin plass med litt kalkun første nyttårsdag. Så derfor stekte vi en kalkunfilet og lagde litt godt tilbehør. Det var deilig med litt magert kjøtt, og jeg ser fram til hverdager med grønnsakssuppe og torsk! Men helgen er ennå her, så da gjelder det å kose seg litt før mandagen kommer og nyttårsforsettene setter inn! Og ungdommen spiste 3 porsjoner!!!

Dette trenger dere:

1 kilo kalkunfilet/brystfilet

1 sjalottløk

1/2 eple

1 1/2 hønsebuljong

1 boks ananas

1 dl matfløte/soyafløte

risgele

2 drypp sukkerkulør

1 rødløk

1 gulrot

1 pakke rosenkål

mandelpoteter

01.01.2016 - 1 (6)

Foto: Svein Raste

 

Slik gjør dere:

Sett stekeovnen på 180 grader. Salt og pepre kalkunen og stek i melange/olje til den er brunet på begge sider. Del gulrot og rødløk i biter og legg i en ildfast form. Legg kalkunen oppå og stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Stek til kjernetemperatur er ca. 70 grader. Hell over litt stekesjy innimellom. La hvile i 10 minutter før den skjæres i.

Saus: Hakk sjalottløk og eple i små biter og surr i en liten kjele med melange og olje. Ha i en hønsebuljong og ca. 4 dl vann. La det koke inn. Ha i 1/2 ananasboksen og litt kraft, legg resten av ananasen sammen med kalkunfileten i ovnen. Spe med kraft fra stekingen, når fileten er ferdig og jevn sausen med fløte. Smak til med salt, pepper og ripsgele/tranebærsyltetøy.

Rens og kok rosenkål i lit vann og 1 ss melange. Kok mandelpoteter, dvs. la de stå og trekke, ikke fosskoke, da går de i stykker.

Nyt en god middag nå på tampen før vi er tilbake til havregrøten og fiskepinnene. Men husk og at en god middag aldri blir feil, hverken for kroppen eller familien -innimellom. Og kanskje et nyttårsforsett kan være å samle familien rundt matbordet noen ganger i uka og lage en skikkelig middag fra bunnen av! Ps! Tranebærsyltetøy smaker supert til kalkunkjøtt – se bloggen for oppskrift under tilbehør!

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: 1  1/2 time