01.01.2016 - 1 (4)

Ostekake har alltid vært en av mine favoritter, men etter at jeg fikk melkeallergi, har jeg slått fra meg tanken…For hvordan skulle jeg erstatte krem, kremost og rømme? Men etter et år i lære hos kjærestekokken og med selvtilliten på topp, tør jeg å prøve stadig nye ting på kjøkkenet! Og siden jeg for en tid tilbake fikk til å lage ostekrem til gulrotkake med tofuost, så har ideen om å bruke den i ostekake modnet. Og rømme det kan sløyfes i ostekaka, soyakremfløte kan bruke som fløteerstatning, og vipps – ostekaka var innen rekkevidde! Til og med med gelelokk! Så da jeg serverte den til kjæresten klokka tolv nyttårsaften med et glass musserende til, da var jeg ikke lite stolt over å kunne overraske han på vei inn i det nye året. Og kaka, den smakte helt fortreffelig! Og ingen av oss kunne merke forskjell,,,bare nytelse…

Dette trenger dere:

1 boks tofu ost original/tine kremost naturell

4 dl soyafløte til pisking/kremfløte

50 g melis/100 g hvis vanlig kremfløte

1 ts vaniljesukker

2 pakker sitrongele

200 g glutenfrie kjeks/eller digestives havrekjeks

120 g margarin (blå uten melk)

1 boks mandariner

31.12.2015 - 1 (7)

Slik gjør dere:

  1. Smelt margarin.
  2. Knus kjeksen og bland inn margarinen, trykk «deigen» ut i bunnen av en rund kakeform eller hjertekakeform og sett kaldt – ca. 1/2 time.
  3. Lag geleen med 1/2 vannmengde og avkjøl (ikke stivne)
  4. Rør sammen tofuost, melis og vaniljesukker
  5. Pisk kremen og bland med nr. 4
  6. Rør inn geleen når den er avkjølt
  7. Hell blandingen i kakeformen over kjeksbunnen og sett i kjøleskap til den har stivnet – 5-10 timer (evt. natten over)
  8. Lag gele nummer to med halv vannmengde, avkjøl HELT og hell over kaka i et tynt lag, ca. 1 cm. La stivne (tar ca. 1 time).
  9. Pynt med hermetiske mandariner e.l.

01.01.2016 - 1 (4)

Foto: Svein Raste

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: 1 time (pluss kjøleskap 5-10 timer)