Fullwidth
28/12/2015
Sjokoladekake med appelsinsmak
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
En sjokoladekake mellom jul og nyttår, er ikke å forakte. Og den kan lages med litt ekstra godt, og med et hint av appelsin, så får den en smak av jul. Appelsin og sjokolade,,,mmm…Og kjærestekokken han elsker jo kaker, og sjokoladekake er en av hans favoritter! Så denne søndagkvelden, svingte jeg meg rundt, seint, men det er jo fri i morgen, så det er lov å være litt gæren! Sjokoladekake klokka ti, ja, takk…
Dette trenger dere:
3 egg
4 1/2 dl sukker
250 g margarin (blå uten melk ved allergi)
6 dl glutenfri kakemiks toro (eller vanlig hvetemel)
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
2 1/2 dl rismelk (vanlig melk)
1/2 plamil mørk sjokolade
1/2 presset appelsin
Glasur:
1/2 plate Plamil mørk sjokolade
50 g melange (blå)
1/2 appelsin
100-150 g melis
Pynt: mandarinbåter
Slik gjør dere:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt margarin og tilsett i eggeblandingen. Smelt sjokoladen og ha i blandingen. Ha i presset appelsin. Tilsett mel, bakepulver, vaniljesukker og rismelk og bland godt i kjøkkenmaskinen. Ha over i en liten, smurt langpanne og stek kaken på 180 grader i 30-40 minutter.
Glasur:
Smelt sjokolade, melange og ha i presset appelsin. Bland inn melis, rør godt, og smør glasuren utover kaka. Sett kaldt. Pynt med mandarinbåter og server.
Foto: Svein Raste
En stjerne skinner i natt…
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 45 minutter
23/12/2015
Okseindrefilet med rødvinssaus og fargerike grønnsaker
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Da Svein var på hytta sist, fikk han tak i en indrefilet av okse fra Numedal, kortreist mat fra Fugleåsen gård i Veggli hvor kyra går fritt og beiter (hvor også Julehuset holder til). Og sånne gode råvarer må jo bli til en lekker rett. Indrefilet av okse blir aldri feil,,,det er smakfullt og kraftig og utrolig godt sammen med rødvin…Og kjæreste-kokken svikter aldri, han får smaksløkene mine til å løpe løpsk med sine presentasjoner med salt og søtt sammen i en herlig symfoni. Ikke rart jeg elsker den mannen! Dessuten er det å lage mat er bare et av hans talenter….
Dette trenger dere til 2 personer:
Saus:
1 sjalottløk
1 dl rødvin
1 oksebuljongterning
4 dl vann
Hovedrett:
500 g oksefilet (fraNumedal – nabokjerringan – selges på Rollag stasjon)
1 rødløk
1 smakspaprika
6 Cherrytomater
1 Romanesco kål
1 pakke sukkererter
4 Amadinepoteter
salt og grov, sort pepper
Slik gjør dere:
Saus: Finhakk sjalottløk og fres i smør og olje til det er mørt. Tilsett ca. 1 dl rødvin og kok inn til det blir sirupaktig. Spe med 4 dl oksebuljong og la det koke inn og redusere ytterligere. Spe på med kraft fra kjøttet når det stekes.
Del Amadinepoteter i skiver og legg lagvis i ildfast form med olje i bunnen. Krydre med grovt salt og pepper, og stek på 225 grader i ca. 20 minutter. Del paprika i to og ha i ildfast form med tomater. Del rødløk i skiver og stek i olje og melange, brun så indrefileten lett på begge sider, og ha inn i ovnen sammen med paprika og tomater, i ca. 12 minutter (kommer an på tykkelsen – bruk gjerne steketermometer – 56-57 grader er medium stekt). Kok Romanescokål ca. 10 minutter og ha i sukkererter mot slutten av koketiden. La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres i fine skiver, pynt med grønnsaker, og ha rødvinssaus over, samt potetskiver ved siden av. Dette er kraftfullt og smaker av okse og passer godt sammen med en fransk eller spansk rødvin.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
22/12/2015
Gluten-og melkefrie krumkaker med moltekrem
Elisabeth bakst, dessert Bakst, Dessert 0 Comments
Mammas krumkaker gleder meg og søsteren min hver jul. Hun steker kaker uten mel og melk, for at vi skal ha julekaker som vi tåler å spise. Oppskriften fant hun i Cøliaki-nytt i 1982, og siden har det blitt krumkaker til jul a la mammas glutenfrie. De blir like fine og sprø, og ingen merker forskjell på disse og andre laget med vanlig hvetemel. Ikke kjæresten min heller, men han spiser det meste av kaker enten det er med eller uten gluten. Og til dessert etter julemiddagen, skal det bli krumkaker med moltekrem laget på soyafløte! Prøve-runden kommer i dag, mmm,,,smaker nydelig!
Dette trenger dere:
2 egg
1 kopp sukker
1 kopp smeltet margarin (blå uten melk)
1 kopp potetmel
1 kopp maisena
1 kopp vann
Slik gjør dere:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smeltet margarin og de andre to meltypene blandes inn i eggedosisen. Vannet tilsettes til slutt. Stek kakene i krumkakejern, og rull dem med en gang de er stekt, eller form kakene over en kopp til de er stive. Spises alene, eller sammen med moltekrem…
Moltekrem laget på soyafløte:
1 beger soyafløte til visping
3 dl molter/moltesyltetøy
Pisk soyafløten til den blir lett stiv. Den trenger ikke tilsatt sukker, men hvis moltene dine er naturell, så kan du tilsette litt sukker etter ønske. Pynt tallerkenen med krumkaker og moltekrem, og gjerne noen molter til pynt. Dette er julaften-dessert for oss…og moltene minner om de deilige, guloransje sensommer myrene på fjellet, og med vel viten om at idag snur sola, og en ny sommer med moltemyrer er i mine drømmer…
Og jul med din glede…
21/12/2015
Reinsdyrkarbonader rett fra vidda
Elisabeth vilt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Svein har en kamerat – Fredrik Haaning – som jakter reinsdyr på Hardangervidda. Og nå like før jul ringte han Svein og lurte på om han ville ha litt kjøtt. Han hadde lagt merke til bloggen vår og syntes det var moro å bidra. Det syntes vi var en svært hyggelig gest, og vi tok gladelig imot det fine, kværnede reinsdyrkjøttet. Dette må være det mest kortreiste kjøttet vi har laget mat av! Vi fikk hele 2 kg, og den siste søndagen i advent lagde vi karbonader. Svein er en ihuga viltkokk, det vet dere jo nå, og evner helt klart få fram smakene i viltet ved å tilsette riktig krydder og andre smakstilsetninger. Og koldjomfrua hans, er ekspert på å lage saftige karbonader, så dette måtte bli bra! Sjalottløken kommer vi ikke unna…Og dette er, som sagt tidligere, magert kjøtt med mye b 12 vitamin og kan sammenlignes med torsk ift. fettinnhold. Så sunt er det i aller høyeste grad! Og utrolig godt på smak da.
Dette trenger dere:
1 kg karbonade av rein (reint malt kjøtt)
2 ss potetmel
1-2 dl melk (rismelk)
14 knuste einebær
2 ts timian (tørket)
2 ts pepper
2 finhakka sjalottløk
3 ts salt
Tilbehør til 2 personer:
2 gulrøtter
1 liten blomkål
ripsgele
4 amadinepoteter
1 rødløk
2 ss matfløte/soyafløte
litt sukkerkolør
Slik gjør dere:
Bland inn melk og potetmel i deigen. Ha i krydder og bland godt. Hel einebær og hel pepper knuses i morter. Ha i finhakket sjalottløk. Bland inn salt til slutt. Skjær poteter i fine skiver, og ha olje i en ildfast form, ha i potetskiver og strø grov pepper og havsalt over. Stekes i ovn på 225 grader i ca. 20 minutter. Ha smør/melange blå/olje i stekepanna. Form karbonader med en skje og litt vann, trykk de ut på fjøla og bruk en kniv til å lage rutemønster. Stek på begge sider på relativ høy varme, legg over i ildfast form og stek videre i ovnen (ca. 5-10 minutter). Det blir ca. 10-12 karbonader. Skjær rødløk i skiver og brun i stekepanna, ha over litt fløte når løken er mør, og krydre med salt, pepper og timian, samt litt ripsgele for sødme, og et drypp med sukkerkolør, som gir fin farge – denne stuede løken var prikken over i-en og kan suppleres f.eks. med litt sopp. Server med kokt blomkål og gulrot i biter. Og nyt smaken av fjell og vidde, og send en takk til alle som sørger for maten vi lager og spiser. Og igjen en spesiell takk til deg Fredrik,,,dette smakte fjell og vidde, nydelig kjøtt, vi håper oppskriften kan være til inspirasjon! God jul til deg fra oss!!! Dere kan selvfølgelig lage vanlige karbonader av storfe på denne måten også.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
Foto: Svein Raste
Engler daler ned i skjul…
20/12/2015
Søndagsfrokost og førjulskos på Rollag stasjon
Elisabeth lammekjøtt Kortreist mat, Ut på tur 0 Comments
Numedal er et sted for seg selv. I denne dalen er folk levende opptatt av å ta vare på tradisjoner, og livberge seg med gårdsbruk og attåtnæring. De utnytter mulighetene i nærmiljøet og skaper næring og arbeidsplasser. Hele året byr Numedal på opplevelser for turister og hytteeiere og fastboende selvsagt. Til jul har de et eget julehus, og mat-tradisjonene blir holdt vedlike. En tur innom Rollag stasjon og julehuset, er hyggelig og her kan man kjøpe kortreist julemat og julegaver som betyr mer enn de man finner på kjøpesentra. Gaver laget av fingernemme damer og menn, som holder håndverk i hevd, og kortreist mat, som smaker jul og ekte vare. Julesylte og lammerull laget etter gamle oppskrifter,,,mmm det ble en deilig søndagsfrokost denne siste søndagen før jul. Men løk og grov sennep,,,og litt eplesyltetøy fra frukt-og juletregården til dessert….Her er et lite utvalg bilder fra jul i Numedal.
Lammerull med tilbehør:
Lag en tallerken med rull og sylte, oppskjært løk, paprika, sennep og evt. litt rødbeter eller sylteagurk. Smaker nydelig på grovt brød. Tenn lys og kjenn roen og julefreden synke inn…
Tenn lys, tenn lys i mørke, vær et lys for andre…
29/12/2015
Blomkålsuppe med bacontopping
Elisabeth suppe Uncategorized 0 Comments
1 liten løk finhakket
5 dl kyllingkraft-buljong
litt finkutta bacon
salt
pepper
soyfløte eller vanlig fløte
finhakka blomkålblader
godt brød og smør
Slik gjør dere: