Svein har en kamerat – Fredrik Haaning – som jakter reinsdyr på Hardangervidda. Og nå like før jul ringte han Svein og lurte på om han ville ha litt kjøtt. Han hadde lagt merke til bloggen vår og syntes det var moro å bidra. Det syntes vi var en svært hyggelig gest, og vi tok gladelig imot det fine, kværnede reinsdyrkjøttet. Dette må være det mest kortreiste kjøttet vi har laget mat av! Vi fikk hele 2 kg, og den siste søndagen i advent lagde vi karbonader. Svein er en ihuga viltkokk, det vet dere jo nå, og evner helt klart  få fram smakene i viltet ved å tilsette riktig krydder og andre smakstilsetninger. Og koldjomfrua hans, er ekspert på å lage saftige karbonader, så dette måtte bli bra! Sjalottløken kommer vi ikke unna…Og dette er, som sagt tidligere, magert kjøtt med mye b 12 vitamin og kan sammenlignes med torsk ift. fettinnhold. Så sunt er det i aller høyeste grad! Og utrolig godt på smak da.

20.12.2015 - 1 (3)

Dette trenger dere:

1 kg karbonade av rein (reint malt kjøtt)

2 ss potetmel

1-2 dl melk (rismelk)

14 knuste einebær

2 ts timian (tørket)

2 ts pepper

2 finhakka sjalottløk

3 ts salt

 

Tilbehør til 2 personer:

2 gulrøtter

1 liten blomkål

ripsgele

4 amadinepoteter

1 rødløk

2 ss matfløte/soyafløte

litt sukkerkolør

20.12.2015 - 1 (2)

 

Slik gjør dere:

Bland inn melk og potetmel i deigen. Ha i krydder og bland godt. Hel einebær og hel pepper knuses i morter. Ha i finhakket sjalottløk. Bland inn salt til slutt. Skjær poteter i fine skiver, og ha olje i en ildfast form, ha i potetskiver og strø grov pepper og havsalt over. Stekes i ovn på 225 grader i ca. 20 minutter. Ha smør/melange blå/olje i stekepanna. Form karbonader med en skje og litt vann, trykk de ut på fjøla og bruk en kniv til å lage rutemønster. Stek på begge sider på relativ høy varme, legg over i ildfast form og stek videre i ovnen (ca. 5-10 minutter). Det blir ca. 10-12 karbonader. Skjær rødløk i skiver og brun i stekepanna, ha over litt fløte når løken er mør, og krydre med salt, pepper og timian, samt litt ripsgele for sødme, og et drypp med sukkerkolør, som gir fin farge – denne stuede løken var prikken over i-en og kan suppleres f.eks. med litt sopp. Server med kokt blomkål og gulrot i biter. Og nyt smaken av fjell og vidde, og send en takk til alle som sørger for maten vi lager og spiser. Og igjen en spesiell takk til deg Fredrik,,,dette smakte fjell og vidde, nydelig kjøtt, vi håper oppskriften kan være til inspirasjon! God jul til deg fra oss!!! Dere kan selvfølgelig lage vanlige karbonader av storfe på denne måten også.

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: 45 minutter

20.12.2015 - 1 (6)

Foto: Svein Raste

Engler daler ned i skjul…