Fullwidth
17/09/2017
Multeiskake
Elisabeth bakst, bær, multer Uncategorized 0 Comments
Ingenting er som multer, i hvert fall ikke dem du plukker selv. Så etter mange timer i myr og skog, var det ekstra artig å prøve å lage en kake med skogens gull. Vi skulle ha selskap, og da er det gøy å diske opp med en overraskelse til dessert. Denne ble laget gulten-og melkefri, men det er valgfritt. En nydelig dessertkake, for dem som liker skogens eksklusive bær. Det gjør definitivt vi!
Dette trenger dere:
Kakebunn
- 3 dl hasselnøtter/mandler
- 2 dl kokosblomstsukker (evt. rårørsukker)
- 5 eggehviter
Iskrem
- 5 stk gelatinplater
- 3 dl kremfløte/soyakremfløte
- 5 øko eggeplommer
- 2 dl kokosblomstsukker (evt.rårørsukker)
- 2.5 dl multer
Toppingen
Slik gjør dere:
- Forvarm stekeovnen til 180gC.
- Kle en kakeform (24cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Mal nøttene på en kvern eller finhakk dem i en foodprosessor. Stivpisk eggehvitene. Rør malte nøtter og kokosblomstsukker forsiktig inn i eggehviten. Ha det i formen og stek på nederste rille i ca.40minutter. Avkjøl kaken.
- Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5minutter. Hell av vannet. Kok opp 0,5dl vann og løs en etter en av gelatinplate opp i denne halve desiliteren.
- Pisk kremfløten til krem og sett den kaldt. Pisk eggeplommer og kokosblomstsukker til løs eggedosis. Kokosblomstsukkeret gir ikke den samme eggedosis-konsistensen som rårørsukker gir, men det går fint. Vend inn den piskede kremen og multer. Spes så forsiktig med den oppløste gelatinen, mens du rører forsiktig så den fordeler seg jevnt i iskremen. Ha så kremen utover den avkjølte kakebunnen, kle kakeformen med et lokk som tåler frysing eller med plast og sett den i fryseren. La kaken fryse i 4 timer, eller natten over.
- Kjør multene til toppingen sammen med kokosblomstsukkeret med en stavmikser til en jevn purè, eller rør multene bare sammen til et rørt syltetøy. Purèen eller syltetøyet pynter du kaken med rett før servering.
- Ta opp kaken i god tid før servering, da den må bli litt myk før den skal spises.
Nyt!!!
17/09/2017
Gravlaks med konjakk
Elisabeth fisk, forrett forrett 0 Comments
Å grave en laks selv er faktisk ganske enkelt. Du kan bruke laks eller ørret, fersk fisk så klart, og har du fisket den selv, er det jo ekstra moro. Det tar ca. 3 dager, og denne retten er super til koldtbordet, til en forrett eller til julematen. Vi lagde denne til et selskap – til vår innflyttingsfest med gode venner, hvor vi feiret at vi er blitt samboere. Det ble et koselig lag!
Dette tenger dere:
700 g Frøya laks
1 1/2 ss sukker
1 1/2 ss salt
1/2 ts sort pepper
Hakket fersk dill
1/2 ts konjakk
Slik gjør dere:
Ha laksefiletene i en form
Strø salt og sukker over
Krydre med pepper og dill
Drypp over konjakk (du kan også bruke akevitt)
La stå 3-4 dager i kjøleskapet tildekket med folie
Snu filetene rundt hver dag
Server med flatbrød, poteter og annet godt tilbehør.
Vel bekomme!
05/09/2017
Krabbesalat med dill og gressløk på toast
Elisabeth krabbe, skalldyr forrett, Uncategorized 0 Comments
Skalldyr er vår store favoritt, og det er så mye godt man kan lage av disse fine råvarene. Det gjelder å prøve litt nytt innimellom, og denne helgen fant vi en ny oppskrift vi ville prøve. Med gressløk fra terrassekassen og smak av deilig, søte epler. Og dill – riktignok kjøpt i butikken, men for en urt til skalldyr! Den gjør susen. Og så er det jo koselig da, å sette seg ut på terrassen, ta et glass hvitvin og nyte strålene fra den nå litt svakere høstsola, med hjemmelaget krabbesalat på toast på tallerkenen.
Dette trenger dere:
2 krabbeskjell med innhold
1 pakke lett majones
1/2 eple
1/2 agurk
1/4 rødløk
dill
gressløk
salt og pepper, 2 dråper tabasco
litt presset sitron
noen reker til pynt
2 skiver brød
olivenolje
Slik gjør dere:
Finhakk agurk, løk, eple, dill, gressløk og bland inn i majonesen. Tilsett presset sitron (ca. 1/4), noen dråper tabasco, og bland inn kjøttet fra krabbeskjellene. Krydre og smak til med salt og pepper.
Ha olivenolje i en panne, og rist brødskiver/loff slik at disse blir sprø og litt stekt.
Pynt tallerkenen med krabbesalat på toast, eller krabbesalat oppi et krabbeskjell, med noen reker, pynt med eplebåter og dill. Server med et iskaldt glass hvitvin.
Vel bekomme!
15/08/2017
Multe-og blåbærpai – dessert med fjellsmak
Elisabeth bakst, blåbær, dessert, molter Bakst, Dessert, Ut på tur 0 Comments
Etter noen dager på hytta på Vegglifjell, var det tid for en bærpai med fjellets skatter. Vi har vært på multe-tur i myra og blåbæra vokser like utenfor hytteveggen. En pai med bær, smaker av skog og sommer, og er en frisk og herlig dessert, kake til kaffen. Vi brukte melblandingen fra det glutenfrie verkstedet. Enkelt og veldig godt – og glutenfritt selvsagt. Kjærestekokken stønnet av fryd, akkurat som han gjorde her om dagen, da jeg kokte rabarbra-grøt til ham.
Dette trenger dere:
1 pose med paideig fra det glutenfrie verkstedet
1 dl sukker
1 egg
6-8 ss vann
80 g margarin (soft blå uten for allergikere)
250 gram multer
1 kopp med blåbær
Slik gjør dere:
Følg avisingen på pakken. Vi brukte sukker isteden for melis, det funker bra. Bruk ca. halvparten av sukkeret i deigen, og resten på bæra. Spar litt av deigen og smuldre den over bæra, så dere får en «crunchy» topping. Server med litt pisket krem eller vaniljeis. Soyafløte til pisking kan brukes ved allergi.
Nytes med andakt og følelse, mens dere tenker på multeturen, naturen, skogen og fjellet.
Foto: Svein Raste
24/06/2017
Spekemat til midtsommer
Elisabeth spekemat Uncategorized 0 Comments
Spekemat er midtsommer-mat, uten tvil. Det blir nok servert mange fat med fenalår, spekeskinke og annet godt i disse tider. Og en slik speke-tallerken kan jo blir riktig så lekker og fristende, med rett tilbehør. Vi har laget vår versjon med masse frukt og godt. Spekemat smaker godt om sommeren, det salte og det søte sammen er himmelsk, og absolutt kjærestemat spør du meg. Lett å lage er det også, man må ikke lage potetsalaten selv, litt eggerøre en ingen sak, og så har man en herlig rett. Kos dere og god St. Hans.
Dette trenger dere:
spekeskinke
fenalår
reinsdyrpølse/morrpølse
melon – gjerne piel de Sapo eller honningmelon
jordbær
moreller
cherrytomater
paprika
kruspersille
flatbrød/lefser
egg
gressløk
potetsalat (ferdig eller laget selv)
Slik gjør dere:
Lag eggerøre av 6 egg (holder til 2-3 personer).
Del melon i 2, og ta ut innmaten. Lag ferdige oppskjærte biter oppi melonen, slik at man bare kan spise de rett fra melonskallet. Pynt med spekeskinke, jordbær og moreller.
Dander grønnsaker, jordbær, fenalår, spekepølse og annet tilbehør på tallerkenen, og server med eggerøre, potetsalat, flatbrød og lefser.
Nyt midtsommer og god mat sammen!
21/09/2017
Enkel fiskesuppe med laks og scampi ala Koldjomfrua
Elisabeth fisk, scampi, suppe hovedrett 0 Comments
Kjærestekokken står for det meste av middagene her i huset, men så liker jo jomfrua hans å kokkelere litt hun og, hun hjelper jo til, men det er gøy å prøve litt på egenhånd – og kanskje imponere kokken litt i hverdagen? Denne fiskesuppa er enkel, den er lagd med fiskebuljong, så den kan dere fint få til alle sammen. Og den smaker til terningkast fem, sammenlignet med en skikkelig hjemmelaget restaurant-fiskesuppe kokt på fiskebein, blåskjell osv. Så det er jo ikke så verst i grunn å få 5 i karakter fra kokken sjøl. Den var nok sjalottlauken som gjorde susen!Denne suppa kan lages gluten-og melkefri.
Dette trenger dere:
4 laksefileter rå
1 pakke kokte scampi
1 sjalottløk
2 hvitløk
1/2 chili
2 gulrøtter
1 smakspaprika
1/2 sellerirot
1 ts søt chilipulver
2 fiskebuljongterninger
1 grønnsaksbuljong
1 dl hvitvin
1 ss maisennamel
soyamatfløte/matfløte
olivenolje
frisk gressløk/persille
Slik gjør dere:
Finhakk hvitløk, chili, sjalottløk, hakk gulrot i fine staver, skjær paprika i strimler, og skjær selleri i terninger. Fres dette i olje i en stor gryte i noen minutter. Tilsett søt chilipulver og la de fres med litt, hell på ca. 1 1/2 liter vann og ha i buljong, la dette løses opp og la grønnsakene koke i kraften ca. 15-20 minutter. Tilsett hvitvin.
Jevn så kraften med maisenna rørt ut i en kopp vann. La suppa koke noen minutter, smak til med salt og pepper, og spe med fløte. Ha over fersk gressløk, finhakket. Ha i fisken delt opp i terninger, og la denne trekke i ca. 5 min. Ha i Scampi helt til slutt, og kok opp suppa så den er god og varm, før servering. Pynt med kruspersille, og server med rundstykker eller brød, og eventuelt en rømmeklatt på toppen!
Mat som varmer nå som høsten er her…
Vel bekomme!