Når kokken virkelig er i slaget, så disker han opp med et gourmet-måltid. Denne gangen med hjemmelaget bernaise laget helt fra bunnen av…med masse gode grønnsaker, kryddersmør, rømme og bakt potet. Et ekte herremåltid, men nydelig mat også for oss jenter. Gutta i huset storkoste seg i hvert fall skikkelig. Et slikt måltid oser av smak og kalorier, så det anbefales å inntas i god tid før sengetid…
Dette trenger dere:
Bernaise:
6 eggeplommer
100 g margarin per egg
1/4 sitron
2 ts tørket estragon
noen dråper tabaco
1 ts hvit pepper
Reduksjon:
2 dl hvitvinseddik
1 dl sterk eddik
2 laurbærblader
1 ts tørket estragon
1 finhakket sjalottløk
4-5 hel pepper
Slik gjør dere:
- finhakk sjalottløk
- kok sammen med edikkene og krydder til det er halvert
- avkjøles og brukes i sausen
- kan fint lages i god tid før bernaisen skal monteres
- ha 6 eggeplommer i en arbeidsbolle – gjerne en av metall og la disse få romtemperatur
- smelt margarin i en kjele, og skum av avfallsstoffer på toppen – la det holde cirka 70 grader
- cirka en halvtime før servering av maten, tilsetter du reduksjonen i eggeplommene, har varmt vann i vasken og begynner å piske dette så det tykner
- når det tykner, sper du sausen med margarin, litt og litt, mens du rører
- til slutt smaksetter du sausen med estragon, tabasco, presset sitron og pepper
- hold sausen varm i vannbad til servering
- hvis sausen blir for tykk, kan den spes ut med litt lunkent vann
Hvitløk-og chilismør:
50 g margarin/smør
2 fedd hvitløk
1/2 chili
pepper
- la smøret bli mykt
- hakk hviltløk og mos denne
- hakk chili
- bland at i smøret med litt pepper og tabasco
- sett kaldt i kjøleskap, så det blir hardt før servering
Baktpotet-rømme:
2 dl rømme
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk finhakket
blandes med rømmen og serveres i poteta
Bakt potet:
Kjøp ferdige bakepoteter. Sett ovnene på 225 grader, og bak i 1 time + alt etter størrelsen.
Server med rømme eller kryddersmør.
Indrefilet:
Beregn ca. 200 gram kjøtt per person
Ta ut kjøttet i god tid før steking. Rens bort evt. hinner på utsiden. Brun i margarin/olje og la hvile. Sett inn et steketermometer og stek i ovnene på 200 grader i cirka 15 minutter – til det viser 55 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer i det – da vil kjøttet ha en kjernetemp. på a. 60 grader. Så skjæres det i fine, litt tykke skiver.
Om du vil tar du noen cherrytomater i den ildfaste formen sammen med kjøttet, når det stekes i ovnen.
Grønnsaker:
1 persillerot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1 smakspaprika
6 sjalottløk
Hakk persillerot, sellerirot og gulrot i fine staver. Del smakspaprika i fine, store biter. Ta skallet av sjalottløk og stek i olje/margarin. Ha litt sukker over, for å få en fin glans. Ha alt over i en ildfast form, og varm grønnsakene like før servering.
Vintips:
Rioja La Gunilla 20111
Foto: Svein Raste
skål og god helg
Se filmen slik lager du bernaise:
19/08/2016
Indrefilet av okse med hjemmelaget bernaise
Elisabeth oksekjøtt, saus Uncategorized 0 Comments
Når kokken virkelig er i slaget, så disker han opp med et gourmet-måltid. Denne gangen med hjemmelaget bernaise laget helt fra bunnen av…med masse gode grønnsaker, kryddersmør, rømme og bakt potet. Et ekte herremåltid, men nydelig mat også for oss jenter. Gutta i huset storkoste seg i hvert fall skikkelig. Et slikt måltid oser av smak og kalorier, så det anbefales å inntas i god tid før sengetid…
Dette trenger dere:
Bernaise:
6 eggeplommer
100 g margarin per egg
1/4 sitron
2 ts tørket estragon
noen dråper tabaco
1 ts hvit pepper
Reduksjon:
2 dl hvitvinseddik
1 dl sterk eddik
2 laurbærblader
1 ts tørket estragon
1 finhakket sjalottløk
4-5 hel pepper
Slik gjør dere:
Hvitløk-og chilismør:
50 g margarin/smør
2 fedd hvitløk
1/2 chili
pepper
Baktpotet-rømme:
2 dl rømme
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk finhakket
blandes med rømmen og serveres i poteta
Bakt potet:
Kjøp ferdige bakepoteter. Sett ovnene på 225 grader, og bak i 1 time + alt etter størrelsen.
Server med rømme eller kryddersmør.
Indrefilet:
Beregn ca. 200 gram kjøtt per person
Ta ut kjøttet i god tid før steking. Rens bort evt. hinner på utsiden. Brun i margarin/olje og la hvile. Sett inn et steketermometer og stek i ovnene på 200 grader i cirka 15 minutter – til det viser 55 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer i det – da vil kjøttet ha en kjernetemp. på a. 60 grader. Så skjæres det i fine, litt tykke skiver.
Om du vil tar du noen cherrytomater i den ildfaste formen sammen med kjøttet, når det stekes i ovnen.
Grønnsaker:
1 persillerot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1 smakspaprika
6 sjalottløk
Hakk persillerot, sellerirot og gulrot i fine staver. Del smakspaprika i fine, store biter. Ta skallet av sjalottløk og stek i olje/margarin. Ha litt sukker over, for å få en fin glans. Ha alt over i en ildfast form, og varm grønnsakene like før servering.
Vintips:
Rioja La Gunilla 20111
Foto: Svein Raste
skål og god helg
Se filmen slik lager du bernaise: