Når kokken virkelig er i slaget, så disker han opp med et gourmet-måltid. Denne gangen med hjemmelaget bernaise laget helt fra bunnen av…med masse gode grønnsaker, kryddersmør, rømme og bakt potet. Et ekte herremåltid, men nydelig mat også for oss jenter. Gutta i huset storkoste seg i hvert fall skikkelig. Et slikt måltid oser av smak og kalorier, så det anbefales å inntas i god tid før sengetid…

13.08.2016 - 1 (3)

 

Dette trenger dere: 

Bernaise:

6 eggeplommer

100 g margarin per egg

1/4 sitron

2 ts tørket estragon

noen dråper tabaco

1 ts hvit pepper

Reduksjon:

2 dl hvitvinseddik

1 dl sterk eddik

2 laurbærblader

1 ts tørket estragon

1 finhakket sjalottløk

4-5 hel pepper

13.08.2016 - 1 (4)

Slik gjør dere:

  • finhakk sjalottløk
  • kok sammen med edikkene og krydder  til det er halvert
  • avkjøles og brukes i sausen
  • kan fint lages i god tid før bernaisen skal monteres
  • ha 6 eggeplommer i en arbeidsbolle – gjerne en av metall og la disse få romtemperatur
  • smelt margarin i en kjele, og skum av avfallsstoffer på toppen – la det holde cirka 70 grader
  • cirka en halvtime før servering av maten, tilsetter du reduksjonen i eggeplommene, har varmt vann i vasken og begynner å piske dette så det tykner
  • når det tykner, sper du sausen med margarin, litt og litt, mens du rører
  • til slutt smaksetter du sausen med estragon, tabasco, presset sitron og pepper
  • hold sausen varm i vannbad til servering
  • hvis sausen blir for tykk, kan den spes ut med litt lunkent vann

13.08.2016 - 1 (1)

Hvitløk-og chilismør:

50 g margarin/smør

2 fedd hvitløk

1/2 chili

pepper

  • la smøret bli mykt
  • hakk hviltløk og mos denne
  • hakk chili
  • bland at i smøret med litt pepper og tabasco
  • sett kaldt i kjøleskap, så det blir hardt før servering

Baktpotet-rømme:

2 dl rømme

1 finhakket sjalottløk

1 fedd hvitløk finhakket

blandes med rømmen og serveres i poteta

Bakt potet: 

Kjøp ferdige bakepoteter. Sett ovnene på 225 grader, og bak i 1 time + alt etter størrelsen.

Server med rømme eller kryddersmør.

13.08.2016 - 1 (2)

Indrefilet: 

Beregn ca. 200 gram kjøtt per person

Ta ut kjøttet i god tid før steking. Rens bort evt. hinner på utsiden. Brun i margarin/olje og la hvile. Sett inn et steketermometer og stek i ovnene på 200 grader i cirka 15 minutter – til det viser 55 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer i det – da vil kjøttet ha en kjernetemp. på a. 60 grader. Så skjæres det i fine, litt tykke skiver.

Om du vil tar du noen cherrytomater i den ildfaste formen sammen med kjøttet, når det stekes i ovnen.

13.08.2016 - 1 (11)

Grønnsaker: 

1 persillerot

1/2 sellerirot

2 gulrøtter

1 smakspaprika

6 sjalottløk

Hakk persillerot, sellerirot og gulrot i fine staver. Del smakspaprika i fine, store biter. Ta skallet av sjalottløk og stek i olje/margarin. Ha litt sukker over, for å få en fin glans. Ha alt over i en ildfast form, og varm grønnsakene like før servering.

Vintips: 

Rioja La Gunilla 20111

13.08.2016 - 1 (8)

Foto: Svein Raste

skål og god helg

Se filmen slik lager du bernaise: