Lam er påskemat, og i år lagde vi et fylt lammelår, som kjærestekokken beinet ut og fylte med godsaker. Dette er snaddermat, som man kan be familie og venner på. Enkelt og veldig godt. Kraft til lammesaus ble kokt på beinet, som kjærestekokken dissekerte ut fra kjøttstykket, før han fylte det. Er du kokk så er du kokk – ikke noe lettvinte løsninger der i gården (jfr. Toro lammesaus som forøvrig er veldig god). Svigers var invitert på Påskeaften-middag, og stakkars mamma som ikke tør å invitere kokken på mat, koste seg med å være gjest, og slappet av og gledet seg over å ikke skulle stå for matlagingen. Det ble påske i år også, med mye nydelig lam på menyen.

17965382_1298099370226344_1433246735_n

Dette trenger dere (6 personer):

Helt lammelår 2,5-3 kilo

1 bunt frisk Persille

6 fedd hvitløk

1 glass soltørkede tomater

timian

rosmarin

salt og pepper

3 sjalottløk

3 gulrot

1 persillerot

olivenolje

17965596_1298099210226360_1836894534_n

Tilbehør:

Fløtegratinerte poteter (se oppskrift på bloggen) og råstekte poteter (se blogg)

Lammesaus:

3 dl rødvin

1 stor sjalottløk

2 ts brunt sukker

salt, pepper, timian

1 ss maisenna

Kok kraft av beina fra låret – finhakk sjalottløk og surr i en kjele med brunt sukker, spe med rødvin og la det koke inn. Ha over beinet fra låret og fyll på vann til det dekker beinet. Ha i timian, salt og pepper og reduser ned til en kraftig, konsentrert kraft. Spe med kraft fra det stekte lammelåret og jevn med litt maisenna rørt ut i vann.

17968708_10154153075200834_1437419633_o

Steking av lammelår – slik gjør dere:

Ben ut låret, og fyll med hakket persille, 1 hakket sjalottløk, hvitløk i biter, og 1/2 glass med soltørkede tomater hakket i biter. Bind sammen kjøttstykket med hyssing. Krydre utsiden med olje fra soltørkede tomater, timian, rosmarin, persille og hvitløksbåter. Legg låret i en ildfast form med litt olje i bunnen, 2 gulrøtter i biter, 1 sjalottløk i biter, resten av de soltørkede tomatene, litt persillerot og pastinakk i biter, og stek på 125-150 grader i cirka 2 timer – bruk steketermometer, og ta ut kjøttet når kjernetemperaturen viser 60 grader. Sett opp temperaturen mot slutten, bruk gjerne grillelementet, for å få en gyllen stekeskorpe på kjøttet. La kjøttet hvile i cirka 20 minutter under et klede før det skjæres i fine skiver.

Wokede rotgrønnsaker:

1 bit sellerirot

1 pastinakk

2 persillerot

3 gulrøtter

2 rødløk

Del alt i fine staver/biter og wok i olje til grønnsakene er møre. Bland inn med grønnsaker fra stekingen av lammet og server.

17966002_1297451786957769_734954428_n

17974581_10154153076485834_1341280790_n

17919057_10154153076185834_1209840070_n

17974435_10154153077480834_1350820857_n

Foto: Svein Raste