Mens jeg var på ferie med barna, var kjærestekokken på tur med kameraten sin Bjørn på fisketur i Reinskarven. Mye fin ørret ble det, som jeg fikk smake på, men også deilig kjeribbe, som han kom over på tur hjem til hytta, da han passerte Rukkedalen og fant et koselig landhandleri. Her solgte de kjeribbe fra Rå Smak sin butikk i Asker, og kjærestekokken kunne simpelthen ikke la være å kjøpe med seg – noe jeg ikke akkurat ble lei meg for. Kje er utrolig godt, mørt og mildt i smaken. Tidligere har vi spist kjebog, men disse snadder-ribbene, var virkelig digg lørdagsmat. Den ble selvsagt tilberedt etter alle kunstens regler, marinert, langtidsstekt, fikk hvile, og ble servert med en lekker stekeskorpe. Kjærestekokken er tålmodig, både på kjøkkenet og i forholdet – og det gir alltid et godt resultat. La det kje,,,det er verdt å ta en tur i en delikatesse-forretning av og til, for noe ekstra godt, noe utenom de vakuumpakkede standard-varene i butikken.

06.08.2016 - 1 (7) 06.08.2016 - 1 (10) 06.08.2016 - 1 (11)

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere (2 pers):

1 side kjeribbe ca. 1 kilo

olivenolje

4-5 fedd hvitløk

timian

salt og pepper

2 ts honning

4 poteter

Salat:

salat

6 cherrytomater

1/2 agurk

1 paprika

06.08.2016 - 1

Slik gjør dere:

  1. ta ut kjøttet på morgenen, gni det inn med olivenolje, gjerne med noen dråper sitron i, knus hvitløk med  ca. 1 ts salt, slik at hvitløken blir som en pasta du smører utover kjeribbene. Krydre med pepper og timian. Dekk til med plast og la stå i ca. 5 timer.
  2. sett ovnen på 130 grader, legg kjeet i en ildfast form og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen.
  3. stek til det får en kjernetemperatur rundt ca. 70 grader.
  4. hell over litt stekesjy underveis
  5. senk temperaturen til 80 grader, og langstek videre i ca. 2 1/2 time.
  6. mot slutten setter du på grillen, pensler litt honning på kjøttet, slik at kjøttet får en fin gyllen stekeskorpe. ca. 10 minutter.
  7. ta det ut og la det hvile – ca. 15. minutter
  8. skjær poteter i skiver og ha i en ildfast form med olje. Krydre med salt og pepper og stek i ca. 30 minutter, eller med kjeet en stund, til potetene er møre.
  9. lag salat og server ved siden av med en god balsamico-edikk til.
  10. bruk stekesjyen over som sjy når du serverer

06.08.2016 - 1 (13)

06.08.2016 - 1 (9)

Foto: Svein Raste

Og så var det bare å sette tennene i disse saftige ribbene og nyte…spareribs av kje – anbefales virkelig!

Vanskelighetsgrad: enkelt

Tid: 8 timer (inkl. marinering)