Høsten er tid for lam, og det er virkelig en råvare vi setter pris på. Det finnes utrolig mange gode variasjoner – her er en av dem. Saltet lammekjøtt får en røkt, god smak og kjøttet blir mer rosa i fargen. Kjøttet kokes, og smaker godt med en jevnet purre-og gulrotsaus til. Vi saltbakte noen morenepoteter til, fine runde, små poteter som har vokst i morenejord i Vestfold – herlige og møre ble de, og kjøttet – det falt av beinet – mørt som bare det. Nydelig mat nå som høstsola skinner, morgentåka melder sin ankomst, bladene blir gule og lyset svinner fortere om kvelden.
Dette trenger dere:
ca. 1 kilo saltet lammekjøtt av bog
2 gulrøtter
1/2 purre
morenepoteter
salt og pepper
matfløte/soyamatfløte
maisenna mel
Rotmos:
4 poteter
1 persillerot
2 oransje beter
3 ss margarin
1 dl matfløte/soyamatfløte
salt og pepper
Slik gjør dere:
- kok lammekjøtt i cirka 2 timer – til stykkene løsner fra beinet – husk å skumme av avfallsstoffer, så kraften blir ren
- del gulrøtter i staver og hakk purren og kok dette sammen med kjøttet den siste halvtimen
- ta ut kjøttet og jevn kraften med cirka 3 ss maisenna rørt ut i litt vann
- jevn så med cirka 1 dl følte, og krydre med litt hvit pepper
- ha kjøttet tilbake i kjelen og la det stå å trekke
- ha poteter med skall i en ildfast form – ha olje over og flak av havsalt
- stek i ovnen på 225 grader i cirka 30 minutter
- kok poteter, persille, beter til det er mørt.
- ha i margarin og mos grønnsakene med en rotstapper
- smak til med salt og pepper og jevn med litt følte
- server og nyt et godt høstmåltid sammen
Husk å ta turen ut i det fine høstværet sammen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2-3 timer
16/09/2016
Kokt, salt lammekjøtt i saus med gulrøtter, purre og saltbakte morenepoteter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Høsten er tid for lam, og det er virkelig en råvare vi setter pris på. Det finnes utrolig mange gode variasjoner – her er en av dem. Saltet lammekjøtt får en røkt, god smak og kjøttet blir mer rosa i fargen. Kjøttet kokes, og smaker godt med en jevnet purre-og gulrotsaus til. Vi saltbakte noen morenepoteter til, fine runde, små poteter som har vokst i morenejord i Vestfold – herlige og møre ble de, og kjøttet – det falt av beinet – mørt som bare det. Nydelig mat nå som høstsola skinner, morgentåka melder sin ankomst, bladene blir gule og lyset svinner fortere om kvelden.
Dette trenger dere:
ca. 1 kilo saltet lammekjøtt av bog
2 gulrøtter
1/2 purre
morenepoteter
salt og pepper
matfløte/soyamatfløte
maisenna mel
Rotmos:
4 poteter
1 persillerot
2 oransje beter
3 ss margarin
1 dl matfløte/soyamatfløte
salt og pepper
Slik gjør dere:
Husk å ta turen ut i det fine høstværet sammen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2-3 timer