Ingenting er som å be gode venner på god mat. Vi synes begge det er ekstra koselig å invitere venner, og overraske med et herlig måltid. Og våre venner sier ikke nei takk til litt vilt på menyen. Denne gangen hadde kjærestekokken rype og reinsdyr i tankene. Han er jo halvt same, og for å komme i rett stemning, tok han på seg kofta si og stjernelua, og kokkelerte med stemningen i riktig leie. Og da gjestene var på vei til gards, da tok han kjeppen sin og gikk for å møte dem – ikke rart de fikk seg en god latter! Ikke hver dag man møter samer på Vegglifjell nei… Det er viktig å ha det gøy sammen, le og tøyse litt, det gjør hverdag og fest så mye mer spennende og innholdsrikt. Og jeg er så takknemlig, for å kjæresten min har humor og ikke er selvhøytidelig. Det ble en fin kveld med god mat, vin og hyggelig prat rundt bordet.
Dette trenger dere:
2 hel rype
1 reinsdyrfilet (indre/ytre) ca. 800 g
1 gulrot/1 sellerirot
8 sjalottløk
2 laurbærblader
Viltblanding
8 poteter
olivenolje
soyamatfløte/matfløte/geitost/rømme
salt, pepper, timian, einebær
rognebærgele/ripsgele
Slik gjør dere:
Kutt bena av rypene i leddet. Kle av rypa det ytterste skinnet. Skyll i kaldt vann og tørk med papir. Lever og hjerte kan brukes i kraft. Finn en skarp kniv og skjær ut brystfiletene. Legg de på en tallerken sammen med reinsdyrindrefilet. Dette krydres med hvit pepper, litt timian, knust einerbær. Rypelårene kan brunes lett og brukes ved siden av. Bruk en kjele og brun rypeskroget (i biter) i smør/melange. Ha også i hjerte og lever, gulrot i biter, litt sellerirot, sjalottløk, salt, knust einerbær og timian. Hel på vann og la det koke i 30 min. Sil kraften over i ny kjele og tilsett fløte(soyamatfløte kan brukes) og rognebærgele. La det koke til sausen tykner. Smak til med salt, pepper, geitost og litt rømme. Sausen kan også jevnes med litt maisenna. Stek rypebryst (ca. 3 minutter) og reinsdyrfilet i smør i varm panne så de får en fin skorpe. Krydre med salt. Ta reisdyrkjøttet over i en ildfast form, og sett det inn i ovnen på 225 grader i 8-10 min. Obs! kjøttet må ikke gjennomstekes – da blir det tørt. La kjøttet hvile ca. 10 min før du deler brystene på langs og danderer de på varme tallerkener med reinsdyr skåret i skiver. Kok viltgrønnsaker og lag råstekte poteter i skiver(se oppskrift på bloggen). Retten smaker godt med litt søtt og syrlig ved siden av, tyttebærsyltetøy (se bloggen for oppskrift) og ripsgele passer perfekt.
Velbekomme!!!
Hilsen vertskapet <3
Vintips:
12/11/2016
Helt vilt med gode venner
Elisabeth vilt hovedrett 0 Comments
Ingenting er som å be gode venner på god mat. Vi synes begge det er ekstra koselig å invitere venner, og overraske med et herlig måltid. Og våre venner sier ikke nei takk til litt vilt på menyen. Denne gangen hadde kjærestekokken rype og reinsdyr i tankene. Han er jo halvt same, og for å komme i rett stemning, tok han på seg kofta si og stjernelua, og kokkelerte med stemningen i riktig leie. Og da gjestene var på vei til gards, da tok han kjeppen sin og gikk for å møte dem – ikke rart de fikk seg en god latter! Ikke hver dag man møter samer på Vegglifjell nei… Det er viktig å ha det gøy sammen, le og tøyse litt, det gjør hverdag og fest så mye mer spennende og innholdsrikt. Og jeg er så takknemlig, for å kjæresten min har humor og ikke er selvhøytidelig. Det ble en fin kveld med god mat, vin og hyggelig prat rundt bordet.
Dette trenger dere:
2 hel rype
1 reinsdyrfilet (indre/ytre) ca. 800 g
1 gulrot/1 sellerirot
8 sjalottløk
2 laurbærblader
Viltblanding
8 poteter
olivenolje
soyamatfløte/matfløte/geitost/rømme
salt, pepper, timian, einebær
rognebærgele/ripsgele
Slik gjør dere:
Kutt bena av rypene i leddet. Kle av rypa det ytterste skinnet. Skyll i kaldt vann og tørk med papir. Lever og hjerte kan brukes i kraft. Finn en skarp kniv og skjær ut brystfiletene. Legg de på en tallerken sammen med reinsdyrindrefilet. Dette krydres med hvit pepper, litt timian, knust einerbær. Rypelårene kan brunes lett og brukes ved siden av. Bruk en kjele og brun rypeskroget (i biter) i smør/melange. Ha også i hjerte og lever, gulrot i biter, litt sellerirot, sjalottløk, salt, knust einerbær og timian. Hel på vann og la det koke i 30 min. Sil kraften over i ny kjele og tilsett fløte(soyamatfløte kan brukes) og rognebærgele. La det koke til sausen tykner. Smak til med salt, pepper, geitost og litt rømme. Sausen kan også jevnes med litt maisenna. Stek rypebryst (ca. 3 minutter) og reinsdyrfilet i smør i varm panne så de får en fin skorpe. Krydre med salt. Ta reisdyrkjøttet over i en ildfast form, og sett det inn i ovnen på 225 grader i 8-10 min. Obs! kjøttet må ikke gjennomstekes – da blir det tørt. La kjøttet hvile ca. 10 min før du deler brystene på langs og danderer de på varme tallerkener med reinsdyr skåret i skiver. Kok viltgrønnsaker og lag råstekte poteter i skiver(se oppskrift på bloggen). Retten smaker godt med litt søtt og syrlig ved siden av, tyttebærsyltetøy (se bloggen for oppskrift) og ripsgele passer perfekt.
Velbekomme!!!
Hilsen vertskapet <3
Vintips: