Fullwidth – 2 Column
17/12/2015
kyllingkjøttboller med spicy paprika og ananas
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Lett, sunn og smakfull mat! Barna mine elsker kyllingkjøttboller! Dette er enkelt å lage selv og rimelige hverdagsmat. Med litt spicy tilbehør, blir det en god middag! Og ovnsstekte båtpoteter, smaker alltid godt ved siden av. Litt enkel mat før jul? Ja, takk! Og chili dere,,,mmm…krydder i maten, krydder i hverdagen, kjærlighetslivet…
Dette trenger dere (4 personer):
500-600 g kyllingkjøttdeig
2-3 ss potetmel
4 ss melk (rismelk ved allergi)
2 fedd hvitløk
salt og pepper
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
1/2 frisk ananas
1 ts søt chilipulver
6 amadinepoteter
olivenolje
Slik gjør dere:
Vask og del poteter i båter. Ha potetene i en ildfast form med olje, krydre med salt og pepper. Stek i ovnen på 225 grader i ca. 40 minutter. Ha kjøttdeigen i en arbeidsbolle, og bland inn potetmel og melk, så det blir en god deig. Finhakk hvitløk og bland inn i deigen, krydre med salt og pepper (ca. 1 ts salt og 1 ts pepper). Ha olje i stekepanna og bruk en skje til å forme kyllingboller (ta gjerne litt vann på skjeen, så slipper de lett). Stek i panna, til de er godt gjennomstekt. Skjær paprika i fine strimler, og del ananas i båter. Ha olje i stekepanna og wok grønnsakene på høy varme til de er litt møre. Krydre med søt chilipulver. God middag!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 40 minutter
16/12/2015
Farmors smørskiver <3
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Min gamle farmor hadde mange oppskrifter i ermet – og julekakene var intet unntak. Hun lever ennå, men baker ikke selv lenger. Men vi andre i familien holder hennes mattradisjoner levende. Smørskiver har jeg ikke prøvd å bake gluten-og melkefritt ennå, det blir kanskje ikke helt topp uten ekte smør,,,men kjærestekokken elsker jo julekaker, så litt ekstra kos må han få til jul, selv om ikke jeg kan nyte disse godsakene! Så disse har min kjære mamma bakt med omtanke, og så deler hun raust med oss i familien. Så selv om jeg ikke kan spise dem selv, gleder det meg å se kjæresten og barna kose seg med kakene jeg selv elsket som barn. Og de smelter i munnen ja…
Dette trenger dere:
200 g melis
400 g meierismør
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Melis og smør røres hvitt (la smøret stå framme og bli litt mykt) i kjøkkenmaskin. Mel og bakepulver eltes inn forsiktig. Deigen settes kjølig noen timer. Trilles så til pølser (tykke) og skal stå kaldt til neste dag. Dekkes til med plastfolie. Når kakene skal bakes ut; skjæres pølsene i skiver ca. 1/2 cm tykke – 5 cm i diameter. Kakene stekes på bakepapir på 180 grader i ca. 10-12 minutter. Det blir ca. 70 kaker.
Foto: Svein Raste
15/12/2015
Ovnsbakt laks med scampi i chili og hvitløk
Elisabeth chili, fisk, scampi hovedrett 0 Comments
Laks med scampi, har blitt en favoritt her hjemme. Selv minstejenta på ti, som lenge har vært kresen, og synes vi i kjærestemat lager «unormal» mat, som hun griner på nesa av, har begynt å like scampi! Hun spør faktisk etter scampi, siden hun for første gang smakte «gambas al ajillo» – reker i hvitløk, som er en tradisjonell Canarisk rett – på Lanzarote i sommer. Og laks inneholder omega-3 som vi alle trenger, inkludert vitamin-D og Selen, så da er det bare å svinge seg rundt i valsen og lage det barna ber om! Barn og gode matvaner, er et eget tema, men middag hver dag er et mål her i huset, laget med gode, sunne råvarer som smaker. Jeg tror barna har godt av å venne seg til å spise sunt og riktig, og håper de tar med seg noe av den «unormale» maten videre i livet. Det skal nevnes at eldstemann på snart sytten – elsker kjærestematen vår.
Dette trenger dere:
500 g laks – gjerne ferdige fileter
scampi – frosne, rå, kokte – valgfritt
4 fedd hvitløk
1/2 chili
chilipulver – søt type
1/2 fennikel
Findus wokgrønnskaer eller; babaymais, vannkastanjer, gulrot, brokkoli
salt og hvit pepper
olje
ris
Slik gjør dere:
Ha frosne grønnsaker i en ildfast form, eller ferske skåret opp i biter, sammen med fenikkel. La det steke i ca. ti minutter på 225 grader. Finhakk hvitløk og chili og ha over scampiene (rens og skrell hvis rå med skall) i en bolle sammen med ca. 3 ss olje og bland godt. Ha laksen over grønnsakene og la de bakes i ca. 15 minutter. Kok ris etter anvisning på pakken. Ha olje i en panne, bruk høy varme og stek scampiene sammen med hvitløk og chili i ca. 5 minutter. Krydre med salt, hvitpepper og chilipulver. Hell scampiene over laksen i formen og server med ris til og evt. litt soyasaus. Obs! bruk glutenfri soyasaus hvis du ikke tåle den vanlige med hvete. God middag!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 30 minutter
14/12/2015
Mammas pepperkaker
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Mamma baker alltid pepperkaker til jul sammen med barnebarna. Nå er de fleste av dem store, men min yngste datter vil fortsatt være med på baksten. Og det er jo utrolig koselig å hente ei jente som har vært hos mormor og bakt og er ivrig etter å vise fram alle de fine pepperkene hun har pyntet. Og enda hyggeligere er det å henge dem opp hjemme på kjøkkenet. Og Svein elsker svigermors pepperkaker…så alle blir glade – et pepperkake-hjerte,,,som sprer julelykke…
Foto:Svein Raste
Dette trenger dere:
150 g smør
1 dl sirup, lys
2 dl sukker
1 dl kremfløte
6 dl hvetemel
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking
Slik gjør dere:
bland sirup, sukker og smør i en kjele. varm opp til sukkeret er smeltet. ta kjelen av platen og avkjøl. rør i fløten, og rør i hvetemel, krydder og bakepulver og bland godt. dekk til deigen med plast og la den stå kjølig til neste dag. kna deigen og kjevle ut til leiven er 3 mm tykk. bruk mel til utbakingen. stikk ut figurer og legg på stekebrett med bakepapir, og stek på 175 grader i 8-10 minutter. pynt de avkjølte kakene med melisglasur i fine farger.
foto: Svein Raste
13/12/2015
Jul på Krukkegården – og krydret rødvinsgløgg til selskapet
Elisabeth Kortreist mat, Ut på tur 0 Comments
Tradisjoner er fine å ta vare på – enten det er med venner eller familie. Jeg har to venninner, den ene har jeg kjent siden barneskolen, den andre traff jeg på videregående. Og selv om vi ikke treffes like mye som før, har vi en førjulstradisjon som jeg setter pris på. Vi besøker Krukkegården mellom Ås og Drøbak, og julehandler gaver, kortreist mat og julegodterier, blomster m.m. Også går vi på kafe og skravler og oppdaterer hverandre på alt som skjer. Her er et lite bildegalleri fra Krukkegården – kos dere! Det er et nydelig og fredfullt sted. Og selv om man er kjærester, er det viktig å ta vare på venner og hente påfyll utenfra. Ellers kan forholdet fort gå tomt. Og her kommer en oppskrift på gløgg med Krukkegårdens krydderblanding som basis. Som vi serverte som velkomst-drikk til gjestene på vårt årlige pinnekjøttlaget! Vi brukte rødvin – det ble ikke feil.
Dette trenger dere:
Krukkegårdens gløggblanding eller annen julkrydderblanding
2- 3 l Eplemost/juice
(sukker)
vann/rødvin/rom/gin/rødvin
appelsinbåter/skiver
Slik gjør dere:
Kok opp posens innhold med ca. 2 l eplemost/juice. La det småkoke i 10 min. Avkjøl og sil fra krydderet. Bland konsentratet med mer eple, og enten bare med vann, eller med alkohol. Smak til med evt. sukker og tilsett evt. litt gin, rom eller rødvin/hvitvin. Ikke kok bort alkoholen, bare varm opp, og server i kopper eller glass (som tåler varme). Perfekt som velkomstdrikk til juleselskaper!
Love is a gift from one’s inner most soul to another, so both can be hole <3
12/12/2015
Lammekoteletter med grønnsaker i tomatsaus
Elisabeth fransk, lammekjøtt hovedrett 0 Comments
En søndag dagen derpå, lurte vi fælt på hva vi skulle ha til middag? Ingen planlegging, ingen innkjøp var gjort, så vi måtte ganske enkelt titte i kjøleskapet og fryseren, for å finne inspirasjon. Jeg fant noen nydelige lammekoteletter, kjøpt på Rollag stasjon, kjøtt av Spælsau. I kjøleskapet fant vi en boks hakkede tomater, hvitløk har jeg alltids, en halv squash og noen gulrøtter hadde vi, og en nødvendighet: sjalottløk – gå aldri tom! Og kjærestekokken min, han satte sammen en nydelig rett, som jeg får vann i munnen av å tenke på! Lam, tomat, hvitløk og provancekrydder hører sammen, dette ble fransk og veldig smakfullt…
Dette trenger dere:
4 lammekoteletter
4- 5 fedd hvitløk
timian
olje
1/2 squash
2 gulrøtter
2 sjalottløk
provancekrydder
1 boks hakkede tomater
poteter
Slik gjør dere:
Hakk hvitløk (3 fedd) og bland i olje, sammen med timian, og pensle kjøttet med dette. La det trekke en stund i romtemperatur før steking. Del poteter i skiver, legg i ildfast form med olje, krydre med grov pepper og salt og stek på 225 rader i ca. 20 minutter. Hakk resten av hvitløken og sjalottløk, og del gulrøtter og squash i staver. Ha olje i en kasserolle og surr hvitløk, løk og grønnsaker til det blir mørt. Tilsett tomater og krydre med provancekrydder, salt og pepper. Stek kjøttet i olje/melange, og server på en seng av grønnsaker i tomatsaus, med skiver av poeter til. Dette er en utrolig smakfull rett, med hint av franske følelser. Og spælsaukjøttet vi kjøpte på Rollag stasjon i høst, smakte nydelig, møre og kjøttfulle var kotelettene! Og kjæreste-kokken min han setter sammen en herlig rett av det som er tilgjengelig i kjøleskapet, bare å bøye seg i støvet…Jeg er heldig jeg, som spiser bedre hjemme enn på de fleste restauranter!Slipp fantasien løs, bruk det dere har, og vær takknemlige for maten som kommer på bordet.
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 30-45 minutter
Takk til denne gjengen 🙂
Foto: Svein Raste
11/12/2015
Vin til Julematen
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
- BIN 65 CHARDONNAY FRA AUSTRALIA (HVITVIN) –
KOKKEN HAR PRØVD DEN TIL PINNKJØTT NOEN GANGER OG SYNS DEN PASSER GODT. - RIESLINGVIN REGNES SOM PINNEKJØTTKLASSIKEREN BLANT DE HVITE VINENE – TØRR ELLER HALVTØRR ( TYSKLAND)
- ANDRE VINER SOM PASSER TIL;
CAMPANGNE – GJERNE EN RIK TYPE, FOR EKS. BLANC DE NOIRE,
EN PINOT GRIS FRA ALSACE, ELLER FIANO FRA ØSTERIKET,
WEISSBURGUNDER FRA TYSKLAND, ELLER GRECO FRA CAMPANIA - FØLGENE RØDVINER ANBEFALES; BARBERA FRA PIEMONTE, PINOT NOIR FRA BURGUND, SANGIOVESE FRA TOSCANA.
VIN TIL RIBBE:
- HER VILLE KOKKEN OGSÅ VALGT EN RIESLING. HAN SMAKTE EN GOD RIESLING HOS MIN FAR OG DEN PASSER TIL RIBBE – LEITZ WEINGUT (RHEINGAU RIESLING TROCKEN).
- ELLER DERE KAN VELGE EN RØD DA BARBERA FRA PIMONTE (ITALIA).
VIN TIL LUTEFISK:
- GLEM RØDVIN , FUNGERER IKKE MED FISKEN, HER TRENGER DERE EN UEIKET HVITVIN MED GOD SYRE OG SØDMEFULL RIK FRUKT. RIESLING ER DET KLART BESTE VALGET, OG GJERNE EN FYLDIG VARIANT FRA ALSACE (FRANKRIKET).
VIN TIL KALKUN:
- HER KAN MAN SERVERE EN RIK RØDVIN SOM PASSER TIL DET LYSE KJØTTET OG STUFFINGEN.
- EN GOD RIPASSO (ITALIA) ELLER KOKKENS FAVORITT CHATEUANEUF-DU-PAPE,,, MMMM…(FRANKRIKET).
GOD JUL
HILSEN NISSEFAR OG NISSEMOR
FOTO: SVEIN RASTE
10/12/2015
Fylt omelett på kokkens vis
Elisabeth egg forrett, hovedrett 0 Comments
Når Svein lager omelett til meg, blir det på proffers vis. Og det smaker sååå godt!!! Jeg har alltid lurt på hvordan kokker lager så fine omeletter, slik som man får servert på restaurant. Her får dere svaret og oppskriften! Sitat kjæreste-kokken (denne er spesielt til dere gutta som leser bloggen vår): Alene hjemme uten kjæresten, da kan jeg rydde i kjøleskap og se hva jeg kan røre sammen til en god, lett lunsj. Det blir alltid litt rester når vi lager mat til bloggen vår, men jeg prøver å ikke kaste så mye mat. I kjøleskapet fant jeg noen gårdsegg, litt skinke, løk, paprika, plommetomater, salat og kokte poteter fra middagen i går. Da var lunsjen redda, og det ble fylt omelett med litt salat med ostebriggs.
Ingredienser:
3 egg
litt salt
finkutta skinke – 3 skiver
finkutta poteter – 2 stk
1/2 finkutta løk
1/2 finkutta paprika
evt. litt reven ost
Stek skinke, poteter, paprika og løk i en stekepanne med litt smør til det blir gjennomvarmt. Hell det over i en skål mens du lager omeletten. Pisk eggene med en gaffel og bland inn ca. 2 ss vann og 1 ts salt. Ha smør i panna, hell over egg og rør lett rundt til eggene begynner og stivne, la eggerøra ligge litt flatt i panna til det begynner og stivne. Hell så det du stekte av skinke osv. i midten av omeletten, og så ruller en bare over eggestanden til en omelett (rull den dobbelt). Steke den videre på svak varme 1 min til. Server med en god salat og godt brød til.
Ukens spørsmål fra kokken:
Hvilken egg-ende kommer først ut av høna…..
FOTO: SVEIN RASTE
09/12/2015
Kyllingkarri-wok – oppladning til julematen….
Elisabeth kylling Uncategorized 0 Comments
Det blir mye fet og tung mat før jul og i juledagene. Ikke glem at det er flest hverdager, og kroppen trenger hvile innimellom de store, tunge måltidene! Wok er god og lett mat. Det er smakfullt og sunt med masse friske grønnsaker. Her bruker vi Sveins eminente karrisaus, sammen med kyllingbiter og wokkede grønnsaker. Crispy paprika gjør retten frisk, og ananasen gir sødme til retten. Enkel og god hverdagsmat, som alle i familien liker! Eller kjærestekos, en litt sen kveld. Karri er egentlig en blanding av mange asiatiske krydder, for eksempel gurkemeie, kanel, koriander, spisskummen, muskat m.fl. Uansett får det opp temperaturen og heten i oss! Og kylling er lett mat, så her er det duket for hva dere måtte ønske senere på kvelden 😉
Dette trenger dere (4 porsjoner):
4 kyllingfileter
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
1/2 squash
1 boks ananas
1 gulrot
1/2 eple
karri
olje
maisena
kylling/hønsebuljong
Slik gjør dere:
Stek kyllingfilet i biter. Krydre med salt og pepper. Skjær paprika i strimler, kutt gulrot i staver, del squash i biter og hakk løken. Wok grønnsakene i stekepanna. Bruk litt hakket løk og eplebiter og surr dette i en kjele med olje. Ha i karri – ca. 3-4 ts og spe med buljong, ca. 4 dl. Kok inn og jevn med maisena. Bland kylling og grønnsaker og vend alt inn i sausen i stekepanna. Server med ris.
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 30 minutter
Hverdan….
til en matblogger,,,,,
18/12/2015
Eksotisk dessert
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Hva med en nydelig, eksotisk dessert til juleselskapet eller nyttårsaften? Her har kjæreste-kokken satt sammen en eksplosjon av herlige smaker! En dessert som både ser innbydende og spennende ut og som smaker himmelsk. Og frukt i desserter passer perfekt som følge til tung julemat. Det er en fryd å servere en slik dessert i et selskap. Vi testet den ut forrige helg. Gjestene stønnet av nytelse, og det ble stille rundt bordet, men så haglet komplimentene inn, og vi gledet oss over å kunne glede våre kjære venner med en eksotisk opplevelse midt i julestria.
Dette trenger dere:
1 hel ananas
2 mango
2 ss brunt sukker
sitron
1 dl eplejuice
1/2 chili
1 ss honning
2 ss smør/melange
1 plate Plamil mørk sjokolade m/appelsinsmak
kremfløte + litt sukker
pistasjis eller tofu vanilje
1 pakke kokosflak
1 pakke tørket papaya
1 appelsin
Slik gjør dere:
Skjær ut fine båter av ananasen, og stek stek disse i smør/melange(blå uten ved allergi) og brunt sukker, så de blir lett karameliserte. Ha over ca. 1 dl eplejuice og la dette koke inn, så det blir en saus. Lag mangosaus: Skrell og skjær ut kjøttet rundt mangsosteinene, ha over i et desilitermål, sammen med ca. 1 dl eplejuice. Kjør til saus med stavmikser. Smak til med litt presset sitron og ca. 3 ss cointreau. Sett sausen kaldt. Lag små skåler med tørket papaya, kokosflak og sjokolade (gjerne med appelsinsmak). Sett ovnen på 180 grader, finhakk 1/2 chili og ha flytende honning over ananasbitene med en bakepensel (ca. 1 ss som smeltes i vannbad). Stek i ca. 15 min. Dander på fat. Skjær ananasen i biter, men server den som en hel båt på tallerkenen, med pisket krem over, is ved siden av, en skål med snadder (festes med smør under), appelsinskiver til pynt, rips og revet sjokolade. Server mangosaus ved siden av. OG nyt nyt nyt!!! Dette er en opplevelse…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter