Fullwidth
09/01/2016
Oksefilet med smakfullt følge
Elisabeth fiken, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Oksefilet blir aldri feil. Dette er kosemat året rundt. Og indrefilet er av og til på tilbud, og hvis man tar en svipptur til Sverige kan man få indrefilet til en god pris (Svein var av gårde før jul, og betalte ca. 170 kroner kiloen,,,) ellers er det jo rimelig dyrt her i Norge…Men man trenger ikke mengder heller til et kjærestepar – ca. 200 gram per person. Og når kjøttet helstekes, blir det utrolig saftig og mørt. Med en kjerne-temperatur på 60 grader får det en lekker rosa kjerne. Tilbehøret kan varieres i det uendelige,,,her har vi med fiken, glaserte sjalottløk, bakt paprika og cherrytomater, og litt kokt blomkål og brokkoli. Sausen jukset vi litt med, men kokken syntes ikke den var særlig god, så vi må nok lage en bernaise snart, som også koldjomfrua kan spise.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
500 g indrefilet av okse
6 små sjalottløk
1 smakspaprika
4 fiken
6 cherrytomater
1/2 blomkål
1/2 brokkoli
salt pepper
bernaisesaus
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Brun oksefileten i melange/olje på begge sider i stekepanna. Legg den over i en ildfast form sammen med fiken delt i to, hele cherrytomater, paprika delt i to og sjalottløk, som på forhånd er brunet i stekepanna med litt sukker (glasering). Stikk inn steketermometer på det mest kjøttfulle, og stek på 200 grader til termometeret viser ca. 60 grader (=medium, 55 grader=blodig/rå). La kjøttet hvile i 10 minutter, før det skjæres i fine skiver.
Lag stekte potetskiver: sett ovnen på 225 grader, skjær amadinepoteter i skiver og legg i ildfast form med olje, salt og grov pepper. Stekes i ca. 30 minutter til de er møre.
Server kjøttet omgitt av lekkert tilbehør, med litt bernaise eller sjyen fra stekingen.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 time
08/01/2016
Tomatisert oksegryte a la oss to
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Det er snart helg og tid for litt ekstra kos. I sommer fikk vi tak i okse bogkjøtt fra en lokal leverandør i Lier, da vi var på Lierdagene. Kjøttet var vakuumpakket og har ligget i fryseren siden da. Så da jeg ryddet litt i galskapen, fant vi ut at vi måtte bruke litt av godsakene. Da kjøttet var tint, kokte vi det med løk, gulrot, laubær og hel pepper og salt. Dette blir super kraft, og de reale beina midt i kjøttstykkene ga masse næringsrik og smakfull kraft, som vi kunne bruke til mye. Den første retten ble en tomatisert gryte med deilig, kraftig smak. Nydelig mat til fredagskosen denne kalde januardagen. Tid for hverandre, helgen er her, kos dere sammen!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
kraft:
1 kg bogkjøtt av okse
salt, hel pepper og laubærblad
1 gulrot, 1 gul løk
Gryte:
1 gul løk
1/2 rødløk
3 ss tomatpure
2 gulrøtter
1/2 smakspaprika
1/2 pose sukkererter
1/2 glass sølvløk
1 boks hermetiske tomater
5 dl kraft
1 dl soyafløte/matfløte/creme fraiche
1 ss paprikapulver
salt og hvitpepper
Slik gjør dere:
- Kok kjøttet og kraft. Dekk kjøttet med vann, tilsett 1 løk, 1 gulrot, laubærblader, salt og hel pepper. La kjøttet trekke ett par timer, til det løsner fra beina.
- Ta opp kjøttet og avkjøl det litt.
- Hakk løk og fres i smør og olje, la det surre sammen med tomatpure noen minutter. Ha i hermetiske tomater og hell på kraft.
- Del gulrøtter i staver, og ha oppi og la det småkoke.
- Del kjøttet i terninger og ha oppi gryta. Ha i sølvløk, paprika og sukkererter og krydre med salt, hvitpepper og paprikapulver.
- Jevn med fløte like før servering.
- Serveres med ris og baguetter til og en fyldig spansk rødvin, gjerne en Rioja! Og nyt smakene av ekte gryterett, laget fra bunnen av, skål for kjærligheten og maten. God middag!
Den blå timen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 1 time
07/01/2016
Pølse-og pastagrateng
Elisabeth pølser Uncategorized 5 Comments
Det er flest hverdager,,,men hverdagsmat trenger ikke være kjedelig. Så når minstejenta vil ha pølser til middag, trenger ikke retten bestå av pølser på en tallerken etterfulgt av en kladd med potetmos laget fra pose…En pølsegrateng er en god måte å lure inn grønnsaker og få til en fullverdig middag med pølser som hovedingrediens. Og pølsene er av typen go og mager, uten melk og gluten, for oss med allergi. Da retten skal gratineres, kan man ved allergi bare ta av en porsjon og gratinere uten ost, evt. med tofu mozarella ost isteden. Godt blir det uansett, og det er veldig enkelt.
Dette trenger dere (4 pers):
1 pakke go og mager middagspølser fra Gilde
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
4 ss tomatpure
2 ts oregano
3 gulrøtter
1/2 brokkoli
1 pakke hermetiske tomater (Eldorado)
1/2 grønnsaksbuljong
salt og pepper
2 ts paprikapulver
1 pakke (250 g) glutenfrie fullkornspastaskruer fra schär
200 g revet ost
Slik gjør dere:
- kok pasta
- finhakk løk og hvitløk og del gulrøtter i biter
- Ha olje i panna og fres hvitløk og løk i noen minutter
- tilsett tomatpure og oregano og la det surre med.
- tilsett gulrøtter, hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og evt. litt vann.
- krydre med salt, pepper og paprikapulver
- del pølsene i biter og bland inn i sausen.
- bland pastaen inn i sausen og ha alt over i en ildfast form og strø revet ost over
- gratiner i stekeovnen ca. 10 minutter på 225 grader.
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
06/01/2016
Kremet tomatsuppe med kikerter og egg
Elisabeth suppe forrett, hovedrett 0 Comments
Er det ikke deilig med hverdag igjen? Å være ferdig med julematen og spise sunnere?Da kan det kanskje smake med en suppe??? Dette er en kremet variant av tomatsuppe, som smaker til lunsj, til middag eller kvelds. Enkel og godt, og sunt med kikerter som inneholder verdifulle næringsstoffer. Disse belgfruktene er kolesterolsenkende (noen kjæresten min må passe på), de kan derfor virke forebyggende på hjertesykdommer (spesielt sammen med hvitløk), grønnsaken gir stabilt blodsukker og forebygger derfor diabetes, de har prebiotisk virkning og er derfor bra for tarmfloraen, de inneholder jern som mange kvinner trenger, og mangan som er et viktig antioksidant samt magnesium, som inngår i en rekke prosesser i kroppen. Kikerter gir energi og metthetsfølelse, de har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt proteininnhold som poteter, så her er det mye å hente i forhold til en lettere og sunnere livsstil nå på nyåret!
Dette trenger dere:
1 sjalottløk
2-3 fedd hvitløk, gjerne fersk
1/2 chili
2 bokser hermetiske tomater (gjerne Eldorado med hvitløk og basilikum)
2 ss tomatpure, 2 ts provancekrydder
1 grønnsaksbuljong
6dl vann
salt og pepper
kokte egg, kikerter, soyamatfløte
Slik gjør dere:
Hakk sjalottløk, hvitløk og chili. Ha olje i en varm gryte og fres løken noen minutter, ha oppi hvitløk og chili og la det bli mykt. Tilsett tomatpure og bland det sammen med det andre. La det surre noen minutter. Ha over de hermetiske tomatene og tilsett provancekrydder. Løs en grønnsaks-buljongterning i litt varmt vann og tilsett i suppa, samt ca. 6 dl vann. La suppa koke ti minutter. Tilsett ferdig kokte kikerter (Go green f.eks), husk å skylle dem og kok egg. Avkjøl eggene litt, fjern skallet og del eggene i to. Jevn suppa med ca. 1 dl soyafløte, ikke la det koke, da skiller den seg. Server suppa med egg og brød til. Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
05/01/2016
Fylt paprika
Elisabeth grønnsaker, oksekjøtt forrett, hovedrett 0 Comments
Lett, krydret og veldig godt…Til helgekosen, eller hverdags? Fritt valg. Fylt paprika kan varieres på utallige måter, med tacokrydder, med ost, med guacamole, med tomatpure, med oksekjøtt, med kylling, vegetarisk, med ris? Og paprika som bakes i ovnen, får en sødme og en smak som er fantastisk,,,prøv det og overrask din kjære og barna med snaddermat som dette på en helt vanlig tirsdag!
Dette trenger dere:
4 paprika
400 g kjøttdeig
1 sjalottløk
1 oksebuljong
2 dl vann
2 ss tomatpure
chilipulver
oregano
matfløte
ketchup
eller ganske enkelt med tacokrydder fra pose
kokt ris
salat ved siden av
tortillachips til topping
evt. ost til gratinering
Slik gjør dere:
Stek kjøttdeigen, eller annen type kjøtt. Hvis dere velger tomatvarianten, så finhakk løken og stek sammen med kjøttet, bland inn tomatpure, litt vann ca. 1 dl, 2 ss ketchup en oksebuljongterning og krydder (chili, oregano). Tilsett evt. litt matfløte. Kok ris og bland med kjøttet. Fyll paprikaene og stek på 200 g i 20-30 minutter. Kan gratineres med ost mot slutten.
Tacovarianten: Stek kjøttdeig, og bland inn tacokrydder og vann etter oppskrift på pakken. Rens og fyll paprikaene og stek på 200 g i 20-30 minutter, topp med tortillachips mot slutten. Servers med hjemmelaget guacamole (se bloggen under tilbehør for oppskrift).
Retten kan være både forrett og hovedrett – kos dere!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
10/01/2016
Tur-kjæresten slår til igjen – ut på tur med ei rype i sekken
Elisabeth vilt hovedrett, Ut på tur 0 Comments
SNU I TIDE..