Det er snart helg og tid for litt ekstra kos. I sommer fikk vi tak i okse bogkjøtt fra en lokal leverandør i Lier, da vi var på Lierdagene. Kjøttet var vakuumpakket og har ligget i fryseren siden da. Så da jeg ryddet litt i galskapen, fant vi ut at vi måtte bruke litt av godsakene. Da kjøttet var tint, kokte vi det med løk, gulrot, laubær og hel pepper og salt. Dette blir super kraft, og de reale beina midt i kjøttstykkene ga masse næringsrik og smakfull kraft, som vi kunne bruke til mye. Den første retten ble en tomatisert gryte med deilig, kraftig smak. Nydelig mat til fredagskosen denne kalde januardagen. Tid for hverandre, helgen er her, kos dere sammen!

19.12.2015 - 1 (4)

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere:

kraft:

1 kg bogkjøtt av okse

salt, hel pepper og laubærblad

1 gulrot, 1 gul løk

Gryte:

1 gul løk

1/2 rødløk

3 ss tomatpure

2 gulrøtter

1/2 smakspaprika

1/2 pose sukkererter

1/2 glass sølvløk

1 boks hermetiske tomater

5 dl kraft

1 dl soyafløte/matfløte/creme fraiche

1 ss paprikapulver

salt og hvitpepper

Slik gjør dere:

  1. Kok kjøttet og kraft. Dekk kjøttet med vann, tilsett 1 løk, 1 gulrot, laubærblader, salt og hel pepper. La kjøttet trekke ett par timer, til det løsner fra beina.
  2. Ta opp kjøttet og avkjøl det litt.
  3. Hakk løk og fres i smør og olje, la det surre sammen med tomatpure noen minutter. Ha i hermetiske tomater og hell på kraft.
  4. Del gulrøtter i staver, og ha oppi og la det småkoke.
  5. Del kjøttet i terninger og ha oppi gryta. Ha i sølvløk, paprika og sukkererter og krydre med salt, hvitpepper og paprikapulver.
  6. Jevn med fløte like før servering.
  7. Serveres med ris og baguetter til og en fyldig spansk rødvin, gjerne en Rioja! Og nyt smakene av ekte gryterett, laget fra bunnen av, skål for kjærligheten og maten. God middag!

14.12.2015 - 1 (2)

Den blå timen…

Foto: Svein Raste

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: ca. 1 time