Foto: Svein Raste

Helgen står for døren, og det er tid for å lage litt ekstra kos. Enten dere er kjærester, eller er sammen med familie og venner. Hummer er en lekkerbisk. Disse skalldyra, er kjent for å være eksklusive, og mange tenker kanskje at dette har vi ikke råd til å unne oss,,,men hummer kommer i mange prisklasser! De to turtelduene på bildet, var frossen hummer, antakelig oppdrett fra utlandet, men smaken var absolutt prima! Og prisen – tro det eller ei – to for 99! Ellers får man kjøpt hummer i de fleste butikker nå, fersk vakuumpakket hummer, eller selvsagt levende hummer hos fiskeforhandler, den er nok i ypperste klasse. Råvaren er uansett smakfull og lekker, og igjen gir den mulighet for et trivelig og romantisk måltid 🙂

Hummeren kan spises kald. Hvis den ikke er kokt på forhånd, må du avlive den ved å ha den i kokende vann. Og for all del, sørg for at vannet er KOKENDE, så den ikke lider…Den ferdig kokte hummeren kan enten spises kald, brukes i hummersuppe, eller gratineres, så den får en liten lunk.

Foto: Svein Raste

Før den tilberedes og spises, må den deles og renses. Bruk en skarp kniv og del den i to fra undersiden, der er den mykest. Så snur du den og deler hodet i to. Ta vekk paven (magesekken) foran ved hodet (den ligger som en pose, helt fremme i hodebryststykket) og tarmen som ligger langs ryggen som en mørkfarget tråd. Fjern også gjellene som ligger som ”grå fingre”, resten av hummeren er spiselig. Klørne kan du «knekke» med en hummer-knekker, eller banke hull på med baksiden av kniven, eller noe hardt. Det er fint å ha skalldyrbestikk å spise med, for å komme til i kriker og kroker, der hvor godsakene gjemmer seg. Restene av skroget kan brukes til å koke hummersuppe, den kommer vi tilbake til.

Dette trenger dere til to personer:

To kokte hummer
Sjalottløk
hvitløk
smør/melange
olivenolje
Chili
Tabasco
soyasaus
sitron/lime
salt

Slik gjør dere:

Rens og klargjør hummerne som forklart. Lag et kryddersmør av ingrediensene. Finhakk sjalottløk og chili, ha i presset sitron og bland inn i mykt smør/melange, som har stått ute en stund, og tilsett litt olje. Hvitløken presser du med kniven og litt salt, da blir den myk og kremaktig. Smak til med Tabasco og soyasaus. Ha kryddersmøret over hummeren langs kjøttet i halen, og lunk den forsiktig noen minutter i ovnen (ca. 200 grader), eller på grillen. Server med salat, avocado, mango, majones, sitron, loff og det som måtte falle i smak. Evt. litt ferske reker ved siden av smaker fortreffelig, og gjør det til et helt skalldyr-måltid.

Kokken sjøl!!!

God helg og husk å nyte maten og hverandre i kjærlighetens tegn!!!

«Learn to nourish yourself and the other person With joy. Are you able to make the other person smile? Are you able to increase her confidence and enthusiasm?

If you’re not able to do these small Things for her, how can you say you love her? Sometimes a kind Word is enough to help someone blossom like a flower.»
Thich Nhat Hanh – how to love <3