Min farmor på 95 år, har vært opptatt av mat hele sitt liv. Hun ble morløs da hun var ganske ung, bare åtte år, og måtte tidlig lære seg å hjelpe til på kjøkkenet. Så selv har jeg mange gode minner fra barndommen, hvor hun laget god mat og bakte kaker, som vi barnebarna fikk kose oss med. Nå i dag blir det sjelden hjemmelaget mat på henne, så innimellom stikker jeg ned til henne på besøk med mat jeg selv har laget. Det å kunne gi tilbake til en kjær person, som har gitt meg så mye i løpet av livet, er en glede og jeg er enormt takknemlig, for at jeg kan være av betydning og gjøre livet hennes litt triveligere nå mot slutten. En del av hennes kunnskap om mat, er arvet videre til oss, så selv om det meste gikk på «slump» som hun sier, har vi noen oppskrifter. Derfor deler jeg denne gode, saftige formkaken med dere. Formkaker er noe som jeg føler har gått litt i glemmeboka. Jeg husker hvor ofte vi lagde det, da jeg var yngre; for eksempel krydderkake, den var en slager!
Dette trenger dere:
4 egg
1/2 kg sukker
1/2 kg hvetemel (eller glutenfritt)
250 g smør/melange (blå uten ved allergi)
2d l melk (soya eller rismelk ved allergi)
1/2 ts vaniljesukker
250 gr. aprikoser
2 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Rør smør og sukker hvitt i kjøkkenmaskinen (la smøret stå framme så det blir mykt). Tilsett egg – ett av gangen
Sikt mel og bakepulver i vekselsvis med melken. Del aprikosene i små biter, og rull dem i litt mel, før du har dem i deigen. Stek kaken(e) i ca. 45. minutter på 180 grader. Det blir 2-3 formkaker av denne røren. Den kan halveres, hvis man bare ønsker å lage en av gangen. Her er kaken servert med vaniljeis og våre syltede pærer (se oppskrift på bloggen).
Familien er limet som holder deg og dine samlet – ta vare på unge og gamle mens dere er her sammen.
31/10/2015
Aprikosekake – farmors oppskrift
Elisabeth bak Bakst 0 Comments
Min farmor på 95 år, har vært opptatt av mat hele sitt liv. Hun ble morløs da hun var ganske ung, bare åtte år, og måtte tidlig lære seg å hjelpe til på kjøkkenet. Så selv har jeg mange gode minner fra barndommen, hvor hun laget god mat og bakte kaker, som vi barnebarna fikk kose oss med. Nå i dag blir det sjelden hjemmelaget mat på henne, så innimellom stikker jeg ned til henne på besøk med mat jeg selv har laget. Det å kunne gi tilbake til en kjær person, som har gitt meg så mye i løpet av livet, er en glede og jeg er enormt takknemlig, for at jeg kan være av betydning og gjøre livet hennes litt triveligere nå mot slutten. En del av hennes kunnskap om mat, er arvet videre til oss, så selv om det meste gikk på «slump» som hun sier, har vi noen oppskrifter. Derfor deler jeg denne gode, saftige formkaken med dere. Formkaker er noe som jeg føler har gått litt i glemmeboka. Jeg husker hvor ofte vi lagde det, da jeg var yngre; for eksempel krydderkake, den var en slager!
Dette trenger dere:
4 egg
1/2 kg sukker
1/2 kg hvetemel (eller glutenfritt)
250 g smør/melange (blå uten ved allergi)
2d l melk (soya eller rismelk ved allergi)
1/2 ts vaniljesukker
250 gr. aprikoser
2 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Rør smør og sukker hvitt i kjøkkenmaskinen (la smøret stå framme så det blir mykt). Tilsett egg – ett av gangen
Sikt mel og bakepulver i vekselsvis med melken. Del aprikosene i små biter, og rull dem i litt mel, før du har dem i deigen. Stek kaken(e) i ca. 45. minutter på 180 grader. Det blir 2-3 formkaker av denne røren. Den kan halveres, hvis man bare ønsker å lage en av gangen. Her er kaken servert med vaniljeis og våre syltede pærer (se oppskrift på bloggen).
Familien er limet som holder deg og dine samlet – ta vare på unge og gamle mens dere er her sammen.