Kokt mat er tradisjonsmat, men det er også sunn mat. Når man koker kjøtt, slik at det blir kraft, så får man masse mineraler og næringsstoffer som kroppen trenger gratis. Mange av oss ( i hvert fall vi som er over 30) har vokst opp med denne typen mat til hverdag og fest. Og heldigvis har tradisjonsmat kommet på moten igjen. Lammefrikasse, er en av favorittene til min farmor, og ja, hun lever ennå i en alder av 95 år, kanskje takket være et kosthold hvor maten ble laget fra bunnen av med kjærlighet og omtanke. Da farmor vokste opp, var maten en viktig del av dagens gjøremål og et samlingspunkt for familien, en tydelig motvekt til dagens hurtigmat og halvfabrikata, som hverken gir oss fornuftig næring eller tid sammen. Og kjæresten min, han har alltid slått et slag for skikkelig bondekost, og har fått meg til å sette pris på samme typen mat igjen, som jeg elsket å få servert på kjøkkenet hos farmor, da jeg var liten.
Dette trenger dere:
1 kg lammebog
4 gulrøtter
1/2 sellerirot
2 pastinakk
1 purre
persille
matfløte/soyafløte
6 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Kok kjøttet til det begynner å løsne fra beina, ca. 1-2 timer, Skumm av kokevannet, for å fjerne urenhetene. Del grønnsaker i fine staver. Ta ut kjøttet og tilsett grønnsakene i kokevannet, og la de koke i ca. 20 minutter. Jevn sausen med maisenna, ca. 6 ss. løst ut i litt vann, og ha kjøttet tilbake i sausen sammen med grønnsakene. La det trekke litt, og jevn sausen med fløte før servering, ca. 1-2 dl. Dryss hakket persille over og server med kokte poteter. Mengden i oppskriften holder til 2-3 personer, men det er bare å koke mer kjøtt hvis dere er flere rundt bordet, ha oppi mer grønnsaker og vips så er den saken grei.
Foto: Svein Raste
Det er høst og vi har verden beste lammekjøtt – bare å fråtse i godsakene og lage ekte, norsk mat som virkelig nærer kropp og sjel.
30/10/2015
Lammefrikasse
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Kokt mat er tradisjonsmat, men det er også sunn mat. Når man koker kjøtt, slik at det blir kraft, så får man masse mineraler og næringsstoffer som kroppen trenger gratis. Mange av oss ( i hvert fall vi som er over 30) har vokst opp med denne typen mat til hverdag og fest. Og heldigvis har tradisjonsmat kommet på moten igjen. Lammefrikasse, er en av favorittene til min farmor, og ja, hun lever ennå i en alder av 95 år, kanskje takket være et kosthold hvor maten ble laget fra bunnen av med kjærlighet og omtanke. Da farmor vokste opp, var maten en viktig del av dagens gjøremål og et samlingspunkt for familien, en tydelig motvekt til dagens hurtigmat og halvfabrikata, som hverken gir oss fornuftig næring eller tid sammen. Og kjæresten min, han har alltid slått et slag for skikkelig bondekost, og har fått meg til å sette pris på samme typen mat igjen, som jeg elsket å få servert på kjøkkenet hos farmor, da jeg var liten.
Dette trenger dere:
1 kg lammebog
4 gulrøtter
1/2 sellerirot
2 pastinakk
1 purre
persille
matfløte/soyafløte
6 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Kok kjøttet til det begynner å løsne fra beina, ca. 1-2 timer, Skumm av kokevannet, for å fjerne urenhetene. Del grønnsaker i fine staver. Ta ut kjøttet og tilsett grønnsakene i kokevannet, og la de koke i ca. 20 minutter. Jevn sausen med maisenna, ca. 6 ss. løst ut i litt vann, og ha kjøttet tilbake i sausen sammen med grønnsakene. La det trekke litt, og jevn sausen med fløte før servering, ca. 1-2 dl. Dryss hakket persille over og server med kokte poteter. Mengden i oppskriften holder til 2-3 personer, men det er bare å koke mer kjøtt hvis dere er flere rundt bordet, ha oppi mer grønnsaker og vips så er den saken grei.
Foto: Svein Raste
Det er høst og vi har verden beste lammekjøtt – bare å fråtse i godsakene og lage ekte, norsk mat som virkelig nærer kropp og sjel.