Nå som det er høst, er det vilt på menyen hjemme hos oss. Vilt hører liksom med til årstiden, det smaker av lyng og einebær. Og kjæresten hadde tatt turen innom den lokale kjøtthandleren i Rødberg – Fjellsmak – og funnet et lite stykke reinsdyrplomme – akkurat passe til oss to. Dette er en del av reinens bakpart, låret (flatbiff kan det også hete) og spør du meg, nesten like mørt som indre-og ytrefilet, men enda mer smakfullt! Og når kokken pakket ut kjøttet, luktet det vilt på kjøkkenet! Og den lille, fine steika, med det møre kjøttet så fristende ut, der den lå og ble temperert snart klar for tilbereding.

17_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste

Kjøttet luktet så godt, at jeg måtte snuse inn duftene flere ganger; tenk at et rått kjøttstykke kan lukte så godt! Reinsdyret beiter i fjellet og spiser alt av lyng mose og sopp. Ikke rart at kjøttet både lukter og smaker vidde! I tillegg er dette kjøttet magert (kun 2% fett), på linje med fisk faktisk, og det inneholder også omega-3. Og det inneholder nesten dobbelt som mye b12, som annet kjøtt, og i tillegg selen, sink og jern. Så her er det mye viktige næringsstoffer å hente. Også smaker det jo vidunderlig godt da,,,ingen bakdel det, selv om det er bakdelen vi spiser…Svein har jeg jo kåret til viltkokken, eller den ville kokken, så reinsdyrkjøtt er ingen match for han.

19_10_2015 - 1

Dette trenger dere:

500 g reinsdyrplomme

3 gulrøtter

6 sjalottløk

rosenkål

tyttebær

ripsgele

Slik gjør dere:

Ta fram kjøttet i god tid før steking, og la det tempereres. Forvarm stekeovnen til 180 g. Hakk gulrøtter i staver, rens sjalottløk og brun de litt i smør og olje i stekepanna. Brun kjøttet lett i panna og legg det i en ildfast form sammen med gulrøtter og løk. Bruk steketermometer og la kjøttet få en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Det tar cirka 20-30 minutter. Pakk kjøttet inn i folie og la det hvile, obs! ikke fjern steketermometeret, ta det ut når kjøttet er klart til å skjæres i, etter cirka ti minutter. Kok poteter og rosenkål imens. Og lag en sjysaus av kraften fra kjøttet. Kok den inn med litt salt og pepper og spe med fløte. Obs! dette kjøttet lager ikke så mye kreft, da det er magert, så hvis man ønsker mer saus, må man spe på med annen kraft. Server i fine skiver, med rosenkål, poteter, gulrøtter, sjalottløk, ripsgele og noen tyttebær, og hell sjysaus over. Og nyt et godt måltid sammen med din kjære, se han eller henne i øynene og utbring en skål – en skål for livet, kjærligheten og hverandre! Vel bekomme!

Vintips: Baron de Ley Reserva (se vintips)

IMG_3119

Foto: Svein Raste