Høsten er høysesong for rotgrønnsaker! Fråtsetid! Og norske rotgrønnsaker er av topp kvalitet. Disse næringsrike grønnsakene kan brukes til det meste i matlaging, og vi bruker dem titt og ofte, året rundt. De kan wokkes, bakes i ovn, kokes, moses, brukes i supper og gryter og spises rå. Det finnes en rekke typer; sellerirot, persillerot, pastinakk, rødbeter, andre betetyper, neper, gulrot, kålrot, søtpotet, jordskokk, reddiker for å nevne noen. Og de inneholder næringsstoffer som kroppen liker; de er stappfulle av vitaminer og mineraler. Og når vi spiser mat som vokser i jorda, gir det oss en god og jordet energi. Så hvis du vil ha bakkekontakt i livet ditt og øke graden av tilstedeværelse overfor deg selv og andre, så spis rotgrønnsaker. Og skal du ha noe å gi til dem du er glad i, må du være tilstede, se, føle, sanse, og for å kunne gjøre dette må du ha tilstedeværelse her og nå. Og disse velsmakende grønnsakene er jo absolutt på moten! Vi lever sunnere enn før, folk bruker de i rawfood og spiser mer grønnsaker til måltidene. Til middagsretter er de uunnværlige mener vi, nettopp fordi de tilfører rettene våre balanse og gir mange gode smaker. Når man langtidssteker kjøtt, for eksempel, legges kjøttet ofte på en seng av grønnsaker, og da er rotgrønnsakene fast følge og er med på å skape sødme og god kraft. Og i supper og gryter, tilfører de kjøttet og kraften de magiske smakene som de er proppet med.

En av mine favoritter er bakte rotgrønnsaker med spicy krydder. En rett som kan brukes som tilbehør til det meste av kjøtt og fisk, men som også kan spises ren vegetar. Og når jeg serverer rødbeter på denne måten, spiser selv kjæresten disse energibombene. Vanligvis synes han de smaker jord, men når de stekes lenge, får man fram sødmen i dem, de blir møre og smakfulle.

c9969483-74ab-4fd8-9c21-296b06610fdf

Dette trenger du:

4 gulrøtter
1 persillerot
2 pastinakker
1/2 sellerirot
2 rødbeter
4 sjalottløk

olje

Patakas mild curry paste

havsalt

500 gram fersk torskefilet
 14_10_2015 - 1

Slik gjør du:.

Vask og skrell grønnsakene. Del de opp i fine terninger. Bruk gjerne gulrot med forskjellig farger, de er nydelige! Ha olje i en ildfast form. Han oppi alle grønnsakene. Dryss over grovkornet havsalt. Bland mild curry paste i litt olje og fordel utover blandingen. Bruk cirka 2 ss, kommer litt an på hvor sterk curry-smak man vil ha. Stek på 225 grader i cirka 30 minutter. Legg torsken i en ildfast form med olje i, vend den i olje, bland igjen ca 1 ss patakas curry paste i litt olje, og pensle fisken med blandingen. Stek fisken nederst i ovnen sammen med grønnsakene i ca. 20 minutter. Server med kokte poteter til. 500 gram fisk til to personer, hvis man er flere, er det bare å lage mer fisk og grønnsaker! Denne oppskriften har jeg fått av min yogalærer Alexander Skari – som driver Pust-yoga i Oslo. Takk Alexander for alt du deler og lærer meg!!!

FB_IMG_1443622887486

Foto: Svein Raste
Akkurat som treet, trenger vi mennesker røtter. Røtter som holder oss samlet, røtter som viser oss hvem vi er
og hvor vi kommer fra.  Røtter som gir tilhørighet, som gjør oss godt plantet på moder jord, som sørger
for en stødig ferd gjennom livet. Røtter som gjør at vi kan vokse og strekke oss mot himmelen
uten å knele i den første høststormen, men som gir oss indre stabilitet –
men samtidig lar oss være fleksible og tøyelige – akkurat som treet.