Svein har vært en lidenskapelig vinsmaker (og drikker) i mange år. Det hører med til jobben som kjøkkensjef og pubeier…Mens jeg er relativt ny i faget og fortsatt har en oppadgående lærekurve. Men han har allerede lært meg mye om vin. Selv har han reist rundt og besøkt mange vinslott og bodegaer, alene og med produsenter og vinimportører. På en av reisene i Spania, besøkte han Rioja-distriktet, som er enormt og produserer hoveddelen av Spanias vin.

Rioja ligger langs elva Ebro nord i Spania, og har vinlovens høyeste klassifikasjon, Denominación de Origen Calificada (DOCa). Området har en størrelse på ca. 160 x 30 km og ligger 300 – 650 meter over havet. Somrene er varme og relativt tørre, mens vinteren kan by på minusgrader.

GetAttachment

Foto: Svein Raste

Jordsmonnet i Rioja har innslag av rødlig leire, stein og en del kalk, men sammensetningen varierer veldig. Den dominerende rødvinsdruen er Tempranillo, men også Graciano, Mazuelo og Garnacha spiller en vesentlig rolle. De hvite vinene lages av druesortene Malvasia, Viura og Garnacha Blanca. Rødvin dominerer, og ca. 75 prosent av samlet produksjon er rødt, 15 prosent rosé og 10 prosent hvitt.

januar 14 mobil 066

Foto: Svein Raste

Rioja er delt opp i tre underdistrikter: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja. Vinenes kvalitet varierer fra de lette, elegante og relativt alkoholsvake i nord til de kraftige og alkoholrike i sør. De fleste Rioja-viner er blandinger fra hele området. Rioja viner forbindes gjerne med fatlagrede viner med preg av krydder, vanilje og tørket frukt. Lang fatlagring har lenge vært ensbetydende med høy kvalitet. Nå er godt vinmarksarbeid og god drueseleksjon blitt et vel så viktig kvalitetskriterium. I prinsippet kan toppviner fra Rioja nå også være ueikede. Crianza, Reserva og Gran Reserva er fremdeles sterke varemerker, men vi ser at det vokser frem en større stilvariasjon og unge, ferske viner uten fatpreg eller aldersbetegnelse dukker opp i stadig større grad – Kilde: vinmonoploet.no

Her kommer kokkes anbefaling nå som høsten er her og vinteren nærmer seg, og det er tid for og tenne lys og sitte i armkroken til sin kjære og nyte lekker mat og en god vin fra Rioja:

Produsent:  Baron du Ley
Importør:    Haugen-Gruppen
Land:            Spania
Område:      Rioja
Årgang:        2010
Råstoffer:     90 prosent tempranillo og 10 prosent cabernet Sauvignon
lagring:          Drikkes nå men kan lagres
Varenr polet 3455001

En beskrivelse av vinen: Fargen er tett dyp rød. Den har aroma av mørke bær, røde bær, skogbunn, urter og lær. Fint integrert fatpreg. Smaken er litt utviklet og fint balansert, bra syre, fine tanniner, preg av mørke bær og fat. God lengde. Sitter godt i munnen.
Til mat: Denne vinen passer til viltkjøtt og i tillegg passer den til lammekjøtt, så denne kan vi godt legge i kjelleren til påsken da vi skal smake på påskelammet.

uten navn

Salute!!!