Foto: Svein Raste

Denne lammegryta, lagde jeg første gang jeg inviterte Svein på middag. Da hadde vi kjent hverandre en stund, men bare vært venner. Jeg hadde aldri invitert han hjem, men jeg hadde lovet å invitere han på mat med en tilhørende vin fra Lanzarote, som han hadde så lyst til å smake på. Så en fredag, da jeg satt alene og hadde forberedt lammegryta, men tenkte at å spise alene er lite koselig… Så fikk jeg en innskytelse, og ringte han og spurte om han ville komme. Jeg tror jeg tok han litt på senga som vi sier, han var på puben og hadde tatt en øl sammen med noen venner. Men jeg lot meg ikke stoppe av det; jeg kan komme og hente deg, sa jeg bare, da han sa han ikke kunne kjøre. Og så kjørte jeg til Drammen og hentet han der ganske enkelt. Dette var i oktober for snart 3 år siden, og siden den gang har det blitt mye god mat på oss to sammen. Og jeg var tydeligvis ikke håpløs som kokke, for han likte maten min og har kommet igjen og igjen….Og ikke minst – det oppstod søt musikk,,,selv om han måtte sove på sofaen den første natten…noe han er snar til å minne meg på, når han vil fleipe litt med meg. Men litt kostbar må da en dame få lov til å være…Men moralen i historien er; lammegryte+Lanzarotevin+søt musikk=kjærestemat 3 år etterpå.

Og fårikålkjøtt kan brukes til mer en bare fårikål, denne retten for eksempel, har en spennende vri med aner i Spania eller Italia. Og siden kjæresten min ser litt sydlandsk ut, vi pleier å spøke med at moren hans muligens var på vift, men han er tross alt halvt same, så ingen vet visst hvor haren hopper….

Dette trenger dere:
1,5 kg lammekjøtt/fårikålkjøtt
2 sjalottløk/1 løk
3 fedd hvitløk
1 ts timian
1 boks hermetiske tomater
3 dl vann
2 pastinakk
1/4 sellerirot
3 gulrøtter
olje
hvitvin
sorte oliven

Slik gjør dere:
 1. Hakk løk og hvitløk, del opp grønnsaker i staver/terninger.
 2. Tørk av eller vask kjøttet. Det skal være temperert, så ta det fram en god stund før det skal brunes.
 3. Ha olje i en panne og brun kjøtt med hvitløk og løk, helst i flere porsjoner. Når kjøttet er lett brunet, kokes panna ut med litt hvitvin, før du heller innholdet over i en gryte. Gjenta til alt kjøttet er brunet.
 4. Hell over hermetiske tomater i gryta, og 3 dl vann. La det koke ca. 1 time.
 5. Ha over grønnsakene, og la det hele koke i 2-3 timer, til kjøttet er mørt, løsner fra beina.
 6. Smak til med salt og pepper og server med nybakt Foccacia, poteter, eller potetmos.
 7. Denne retten kan selvsagt lages til flere, bare å doble oppskriften og be familie og venner på mat!
litt bruning er fint før kjøttet skal i gryta…
De gærne har det godt….også på kjøkkenet!!!
Veien til mannens hjerte går via magen dere…
Så lag noe godt til kjæresten, fordi han fortjener det, fordi han liker det og fordi du elsker han. Og lag en god start på Oktober, høsten er tid for varme retter og kos!
God lørdag fra oss!!!


 • Indrefilet tilberedt i grønnsakskraft med rødvinssjy

  Indrefilet tilberedt i grønnsakskraft med rødvinssjy

  Vi har ligget litt på latsiden i det siste, og ikke hatt så mye inspirasjon i forhold til å finne på og prøve ut nye matretter. Men så abonnerer vi på Aftepostens matblad Mat fra Norge, og her er det mye spennende. I siste nummer fant vi en oppskrift, som Arne Brimi hadde delt, og den måtte vi bare prøve. Med vår egen vri selvsagt, og kjærestekokken er jo en mester til å redusere kraft og lage rødvinsreduksjoner, så det ble en herlig sjysaus til. Indrefileten som da altså ikke ble stekt, men trukket i grønnsakskraft, smakte helt nydelig, den ble mør og veldig smakfull, litt så søtlig pga. grønnsakene. En herlig rett, som vi anbefaler dere å prøve ut.

  Dette trenger dere (4 personer):

  1 indrefilet av okse (ca. 1 kg)

  3 gulrøtter

  2 persillerot

  1/2 sellerirot

  1 bunt persille

  1 ss timian

  1 ss oregano

  kraftkrydder

  5-8 hel pepper

  salt

  2-3 liter vann

  Båtpoteter

  Slik gjør dere: 

  Skrell og del grønnsakene i terninger/biter, og ha i en stor kjele med vann, og kraftkrydder (det er supert krydder til å koke all slags kraft i ).  Dere kan bruke det dere har av grønnsaker, og gjerne løk, eller purre også hvis dere ønsker det. Tilsett de andre tørkede krydderne også, og kok opp. Hvis det skummer mye, skum av, før dere tilsetter persillen. La kraften stå å småkoke i ca. 45 minutter, så dere får en god grønnsakskraft. Smak til med salt.

  Del poteter i båter og ha i en ildfast form med olje og salt. Stek i ovnen i ca. 45 minutter på 225 grader.

  Imens kraften koker,  renskjær kjøttet, og surr kjøttet med hyssing, så det skal holde sammen under trekkingen. La kjøttet få romtemperatur. Så skal kjøttet oppi buljongen i 10-12 minutter  og trekke. Ta kjøttet ut og la det hvile i 10 minutter, før dere igjen lar det trekke i 6-8 minutter. Etter det kan kjøttet hvile til like før servering, da legger dere det i buljongen, for at det skal bli varmt – max 5 minutter. Ta kjøttet opp, fjern hyssingen, og skjær i fine, tynne skiver.

  Rødvinssjy: 

  2-3 dl kraft fra buljongen dere har kokt.

  2-3 dl rødvin

  2 ss solbergele/ripsgele

  2 ts sukker

  2 dl rødvin

  ca. 100 g kaldt smør/melange

  litt salt og hvit pepper

  Slik gjør dere:

  Kok i grønnsakskraften (etter at kjøttet har vært oppi) med rødvin og solbergele, til det reduseres til halvparten.

  I en ny kjele smelter dere sukker, og slår over rødvin, la det frese godt opp, og bli karamellisert, før dere har det over i den andre kjelen med kraft. Reduser ytterligere for kraftigere smak. Monter inn noen spiseskjeer med smør i sjyen og smak til med salt og pepper.

  Server retten med kjøtt, grønnsaker, båtpoteter og sjysaus, og nyt sammen med en god flaske rødvin.

  Vel bekomme!

   

   

   

 • Kyllingsalat med helstekt kyllingbryst

  Kyllingsalat med helstekt kyllingbryst

  En deilig salat kan være en herlig lunsjrett, eller en lett middag. Kyllingsalat høres kanskje kjedelig ut, men hvis dere bytter ut tørr, grillet kylling med et saftig kyllingbryst fra en gårdskylling med skinn, så får dere en herlig rett. Grønnsaker er sunt for oss, og på denne måten får vi i oss en stor porsjon grønt også. For å gjøre salaten litt mer mettende, kan litt pasta eller ris være et fint tilbehør, eller brød, nudler, kikkerter om dere vil.

  Dette trenger dere (2 personer):

  2 kyllingbryst m/skinn (Lovise/Stange)

  Pastaskruer/ris/nudler

  En crispisalat

  1/2 smakspaprika

  1 boks ananas

  1/2 agurk

  1 vårløk

  Små perle/cherrytomater gjerne i forskjellig fager

  grønne oliven

  Slik gjør dere:

  Stek kyllingbryst i olje, slik at kjøttet får en fin stekeskorpe og skinnet blir gyllent og crispy. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek kyllingbrystene i en ildfast form i ca. 20  minutter.

  Kok paste/ris eller nudler.

  Del salat og grønnsaker og pynt en stor tallerken med salaten underst og grønnsaker fint dandert. Ha over paste/nudler eller ris.

  La kyllingen hvile min. 5 minutter, før den skjæres i fine skiver og legges på toppen av salaten.

  Server med f.eks. Foccaciabrød og balsamico dressing til og en god Italiensk rødvin.

  Vel bekomme!

   

   

 • Coq au vin

  Coq au vin

  Når kjærestekokken virkelig slår til, står han gjerne på kjøkkenet en hel dag og forbereder et herlig måltid. Denne gangen fikk han lyst til å sette i sving litt franske følelser, og invitere gode naboer på mat. Coq au vin er en fransk gryterett med opphav i Bourgund. Det brukes opprinnelig hane (Coq), men det er vanskelig å få tak i i Norge, så det går fint med kylling. Retten krever litt god tid, men det er den verdt, for smakene blir himmelske når kjøttet bearbeides godt og lenge.

  Dette trenger dere (4-6 personer):

  2 kyllinger rå

  1/2 flaske rødvin

  2 fedd hvitløk

  1 laurbærblad

  frisk timian

  200 g lettsaltet bacon

  3 ss tomatpure

  1 nett sjalottløk

  2 gulrøtter

  2 persillerot

  salt og pepper

  melange/smør/olje

  3 cl konjakk

  hønsekraft/(buljong) – 1 gulrot, 1 løk, timian, persille, salt og pepper

  Slik gjør dere:

  Vask kyllingen inni. Del opp kyllingene i porsjonstykker, og ha kyllingene i en stor arbeidsbolle, hell over rødvin, finhakket hvitløk, timian og laurbær. La dette stå natten over i kjøleskap.

  Kok kraft på kyllingskroget. Ha oppi en kjele, dekk med vann, ha i en løk, en gulrot, timian, salt og pepper, persille, kok opp, skum av og la trekke i to timer.

  Ta kyllingbitene opp av marinaden, tørk av med kjøkkenpapir. Stek bacon i små terninger, brun sjalottløken i stekepanna med olje/melange, brun kyllingbitene, ha alt over i en stor gryte. Når du steker de siste bitene med kylling, ha over 3 cl konjakk og ta stekepanna vekk fra komfyren og tenn på, så kjøttet blir flambert.

  Hakk rotgrønnsakene i staver og ha over i gryta, ha resten av rødvinsmarinaden over i gryta. Hell over hønsekraft til det dekker over kyllingen. Ha i tomatpuré, og la det småkoke i 40 minutter. Smak til med salt og pepper, og pynt med frisk timian. Server med råstekte poteter, brød, eller ris.

  Og så har dere et hyggelig selskap!

  Vel bekomme!

 • Fisketur på Veggli

  Fisketur på Veggli

  Det å sitte ved et stille fiskevann og bare lytte til lydene fra vannet og naturen, slenge ut noen kast med fiskestanga, og se duppen bevege seg til krusningene på vannoverflaten, er balsam for kropp og sjel. Så når Svein tar meg med på tur i fjellet, nyter jeg å tråkke gjennom myrer, langs skog og fjell, og jeg synes det er herlig å sitte ved et vann å prøve fiskelykken. Det er ikke så farlig om vi får fisk, for det er opplevelsen, roen og tilstedeværelsen som er viktig. Da glemmer jeg gjøremål, mobiltelefoner og bare tar inn øyeblikket. Vi får tid til å prate, eller bare være stille sammen, og Svein har som regel med litt mat i sekken, også spiser vi lunsj utendørs. Jeg håper dere har muligheten til å ta dere slike turer, for det gir så mye påfyll, og det jager stresset på dør.

  Turmat kan være enkelt: litt eggerøre, flatbrød, ei god spekeskinke – her en Ibericoskinke fra Portugal, kjøpt på Råsmak i Asker – og litt aioli-majones, gjør susen. Og maten smaker nydelig utendørs – det er helt klart!

  Klem fra oss på tur <3

   

 • Fylt krabbe med spinatsalat og chilimajones

  Fylt krabbe med spinatsalat og chilimajones

  I hverdagen og når man bor sammen, kan det være en utfordring å få tid til å være kjærester. Vi har hytta på fjellet, som er vårt kjærestested, men det er viktig å sette av tid til hverandre så ofte som mulig, gjøre noe romantisk, skru av tv-en, legge bort mobilen, og bare se hverandre i øynene, ha god samtaler og tid sammen uten forstyrrelser. Et måltid, er den perfekte setting, for å finne tid til hverandre, få kontakt og kose seg sammen. Så denne lørdagen har jeg laget en lunsj til kjæresten, og laget tid og rom, for at vi skal ha kjærestetid sammen.

  Dette trenger dere:

  2 fylte krabbeskjell

  frisk spinat

  1 vårløk

  1/4 paprika

  chilimajones (majones og sweet chilisaus blandet)

  1/4 agurk

  1/4 eple

  4 tørkede aprikoser

  toast/brød

  slik gjør dere:

  Lag en salat av grønnsakene og anrett på en tallerken. Legg krabbeskjellet ved siden av, og ha chilimajones over salaten. Chilimajones kan du lage selv, se oppskrift på bloggen (majones og sweet chilisaus blandet), eller kjøpe ferdig. Rist brød, og ha ved siden av. Server med en tørr, frisk, kald hvitvin.

  Nyt tid sammen – snakk, le, se hverandre og skap en god stund.