Min gamle farmor hadde mange oppskrifter i ermet – og julekakene var intet unntak. Hun lever ennå, men baker ikke selv lenger. Men vi andre i familien holder hennes mattradisjoner levende. Smørskiver har jeg ikke prøvd å bake gluten-og melkefritt ennå, det blir kanskje ikke helt topp uten ekte smør,,,men kjærestekokken elsker jo julekaker, så litt ekstra kos må han få til jul, selv om ikke jeg kan nyte disse godsakene! Så disse har min kjære mamma bakt med omtanke, og så deler hun raust med oss i familien. Så selv om jeg ikke kan spise dem selv, gleder det meg å se kjæresten og barna kose seg med kakene jeg selv elsket som barn. Og de smelter i munnen ja…
Dette trenger dere:
200 g melis
400 g meierismør
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Melis og smør røres hvitt (la smøret stå framme og bli litt mykt) i kjøkkenmaskin. Mel og bakepulver eltes inn forsiktig. Deigen settes kjølig noen timer. Trilles så til pølser (tykke) og skal stå kaldt til neste dag. Dekkes til med plastfolie. Når kakene skal bakes ut; skjæres pølsene i skiver ca. 1/2 cm tykke – 5 cm i diameter. Kakene stekes på bakepapir på 180 grader i ca. 10-12 minutter. Det blir ca. 70 kaker.
Foto: Svein Raste
16/12/2015
Farmors smørskiver <3
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Min gamle farmor hadde mange oppskrifter i ermet – og julekakene var intet unntak. Hun lever ennå, men baker ikke selv lenger. Men vi andre i familien holder hennes mattradisjoner levende. Smørskiver har jeg ikke prøvd å bake gluten-og melkefritt ennå, det blir kanskje ikke helt topp uten ekte smør,,,men kjærestekokken elsker jo julekaker, så litt ekstra kos må han få til jul, selv om ikke jeg kan nyte disse godsakene! Så disse har min kjære mamma bakt med omtanke, og så deler hun raust med oss i familien. Så selv om jeg ikke kan spise dem selv, gleder det meg å se kjæresten og barna kose seg med kakene jeg selv elsket som barn. Og de smelter i munnen ja…
Dette trenger dere:
200 g melis
400 g meierismør
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Melis og smør røres hvitt (la smøret stå framme og bli litt mykt) i kjøkkenmaskin. Mel og bakepulver eltes inn forsiktig. Deigen settes kjølig noen timer. Trilles så til pølser (tykke) og skal stå kaldt til neste dag. Dekkes til med plastfolie. Når kakene skal bakes ut; skjæres pølsene i skiver ca. 1/2 cm tykke – 5 cm i diameter. Kakene stekes på bakepapir på 180 grader i ca. 10-12 minutter. Det blir ca. 70 kaker.
Foto: Svein Raste