Da Svein var på hytta noen dager alene i uka som var, ble denne suppa til; passer perfekt til alle dere som må søke ly for stormen, enten dere er sammen eller alene. Heldigvis er været bedre idag, i hvert fall her på Østlandet, men våre tanker går til dere som har opplevd stormens og flommens ødeleggelser. Sitat Svein: Ikke noe smaker bedre en god hjemmelaget kjøttsuppe når det uler langs tømmervegene oppe i fjellheimen. Fant noen poser med lammebog nede i bygda, et tilbud jeg ikke lot gå fra meg. Vel tilbake på hytta, tok jeg fram en stor kjele og hadde kjøttet oppi, dekket med vann og tilsatte litt salt. Så var det bare å koke opp og skumme av. Jeg lot kjøttet småkoke til det begynner og løsne fra beina – ca 1,5 time. Imens satt jeg ved peisen og hørte vinden ule rundt hushjørnet. Da kjøttet var ferdig kokt, tok jeg det opp fra gryta, og lot det ligge litt å kjøle seg ned før jeg skar bogen i fine terninger. Så hadde jeg i deilige rotgrønnsaker skåret i terninger i kokekraften, samt finkutta vårløk, sjalottløk, hvitløk, timian,rosmarin og hvitpepper. Grønnsakene kokte til de nesten var møre, ha da oppi lammekjøttet igjen, og smak til om suppa trenger mer salt. Denne suppa kan serveres til fest eller på termos når du skal ut på tur i stormværet. Og hvis dere vil ha en tomatisert variant; bruk da finhakka tomater gjerne hermetisk og bland inn i suppa over gjerne med litt basilikum og finkutta poteter også mat som smaker.
Tomatisert variant
Dette trenger dere:
500 gram lammebog
3 sjalottløk
2 ts salt
2 gulrøtter
1 bunt vårløk
1 selerirot
2 fedd hvitløk
1 ts rosmarin eller 1 kvast frisk urt
1 ts timian eller 1 kvast frisk urt
litt pepper
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2 timer
Foto: Svein Raste
07/12/2015
Lammesuppe når stormen raser
Elisabeth suppe hovedrett 0 Comments
Da Svein var på hytta noen dager alene i uka som var, ble denne suppa til; passer perfekt til alle dere som må søke ly for stormen, enten dere er sammen eller alene. Heldigvis er været bedre idag, i hvert fall her på Østlandet, men våre tanker går til dere som har opplevd stormens og flommens ødeleggelser. Sitat Svein: Ikke noe smaker bedre en god hjemmelaget kjøttsuppe når det uler langs tømmervegene oppe i fjellheimen. Fant noen poser med lammebog nede i bygda, et tilbud jeg ikke lot gå fra meg. Vel tilbake på hytta, tok jeg fram en stor kjele og hadde kjøttet oppi, dekket med vann og tilsatte litt salt. Så var det bare å koke opp og skumme av. Jeg lot kjøttet småkoke til det begynner og løsne fra beina – ca 1,5 time. Imens satt jeg ved peisen og hørte vinden ule rundt hushjørnet. Da kjøttet var ferdig kokt, tok jeg det opp fra gryta, og lot det ligge litt å kjøle seg ned før jeg skar bogen i fine terninger. Så hadde jeg i deilige rotgrønnsaker skåret i terninger i kokekraften, samt finkutta vårløk, sjalottløk, hvitløk, timian,rosmarin og hvitpepper. Grønnsakene kokte til de nesten var møre, ha da oppi lammekjøttet igjen, og smak til om suppa trenger mer salt. Denne suppa kan serveres til fest eller på termos når du skal ut på tur i stormværet. Og hvis dere vil ha en tomatisert variant; bruk da finhakka tomater gjerne hermetisk og bland inn i suppa over gjerne med litt basilikum og finkutta poteter også mat som smaker.
Tomatisert variant
Dette trenger dere:
500 gram lammebog
3 sjalottløk
2 ts salt
2 gulrøtter
1 bunt vårløk
1 selerirot
2 fedd hvitløk
1 ts rosmarin eller 1 kvast frisk urt
1 ts timian eller 1 kvast frisk urt
litt pepper
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2 timer
Foto: Svein Raste
Søk ly i tide, det er ingen skam å snu……