Vi elsker blåskjell, og prøver stadig nye varianter. Blåskjell hører med i det Italienske kjøkken. Mange byer i Italia ligger ved middelhavet, og har derfor innslag av sjømat på menyen, kombinert med tradisjonell Italiensk mat; for eksempel risotto – en risrett, som kan varieres i det uendelig…Og med fennikel, sjalottløk, Noilly Prat og dill, samt safran, eller gurkemeie, blir dette en smak som sitter lenge i munnen…Og fulgt av en iskald Chablis, som frisker opp munnen,,,ja, da kan vi ikke klage, bare sukker av henførelse…Dette er kjærestemat!

30.01.2016 - 1 (16)

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere (2-3 personer):

1 nett blåskjell

1 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

2dl tørr hvitvin

dill

Risotto:

1 1/2 dl risottoris

1 sjalottløk

1/2 fennikl

1/2 rød chili uten frø

2 fedd hvitløk

2 ss oljvenolje

1 dl Noilly Prat/hvitvin

4 dlgrønnskskraft/buljong+ blåskjellkrsft

safran/gurkemeie

1 ss smør/melange

salt og pepper

2016-01-30 17.50.16

slik gjør dere:

  1. Bruk ferske blåskjell, helst kjøpt samme dag. Sjekk at de lukker seg hvis du dunker på skallet.
  2. Skyll skjellene godt, la de ligge i kaldt vann, før tilbereding.
  3. Finhakk hvitløk og surr i olje. Tilsett 3-4 dillkvaster, blåskjell og hvitvin.
  4. Legg lokk på gryta og damp blåskjellene i 4-5 minutter til de åpner sg. Rist på kjelen innimellom. Kast evt. skjell som ikke åpner seg.
  5. Sil av kraften. Finhakk sjalottløk, fenikkel, chili og hvitløk og surr i olje til løken er blank. Tilsett risottoris og la det surre med et par minutter før Noilly prat tilsettes ( Tørr Vermunt kjøpes på polet)..
  6. Rør hele tiden mens Noilly prat koker inn.
  7. Tilsett ca. 2 dl grønnsakskraft om gangen, og la det koke inn før neste tilsettes. Tilsett safran/gurkemeie med siste porsjon kraft.
  8. La det koke tilsammen ca. 20 minutter
  9. Til slutt tilsettes smør/melange og røres inn, smak til med salt og pepper.
  10. Vend inn finhakket dill og legg på blåskjell, vend inn skjellene. Evt. kan innmaten tas ut av blåskjellene og bare noen hele skjell med skall, brukes som pynt.
  11. Server med loff eller fint brød og en god hvitvin, feks. en Petit Chablis

Vel bekomme!!!

30.01.2016 - 1 (12)

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: 45 minutter