Fisk er nydelig etter en helg med kjøttretter på menyen. Og kjærestekokken er en eminent sjøtunge-damper, etter mange år som kokk på Jæren, hvor sjøtunge var en selvskreven rett på restauranten han jobbet i. Så da han en søndag disket opp med hvitvinsdampet sjøtunge, kjøpt i Sverige tidligere på vinteren, med hvit asparges, agurksalat og stekte poteter, ja, da kjente jeg at nytelsen spredte seg i kroppen for hver bit jeg tok. Ikke rart jeg elsker denne mannen – han skjemmer meg jo bort etter alle kunstens regler – og ikke bare når det gjelder mat. Dette er lekker mat, som virkelig gir en følelse av gourmet, sydligere strøk og utsøkthet. Den fine, hvite fisken er virkelig smørmyk og sammen med hvitvin og et syrlig hint, smaker det nydelig.

16699840_1235978713105077_2092802897_n

Dette trenger dere: 

Sjøtungefilet

1 dl hvitvin

1 ss smør/melange

1 sjalottløk

1/2 paprika

en håndfull sukkererter

1 ss maisennamel

salt og pepper

Salat

agurk

balsamico

hvite asparges

sitron

6 kamskjell

poteter

16699952_1235978803105068_1675125432_n

Slik gjør dere:

Kok eller råstek poteter. Rull fiske-filetene sammen og fest med en tannpirker. Krydre med salt og pepper. Finhakk sjalottløk og ha i en kasserolle med smeltet smør/margarin. Ha i hvitvin og 1/4 presset sitron, og legg fisken i kjelen og la den dampe under lokk i cirka 3-4 minutter. Ta ut fiskefiletene, og ha i sukkererter og paprika, og jevn sausen med 1 ss maisenna, rørt ut i litt vann. Tilsett fisken igjen – legg siden som lå opp først ned i kjelen nå, så fisken blir gjennomvarm. La dampe under lokk i 3-4 minutter til. Stek kamskjell raskt ca. 1 min. på hver siden i varm stekepanne med smør/olje.

Pynt tallerkenen med asparges, salat, sitron og legg opp sjøtungefileter, kamskjell og saus. Server med poteter til og nyt smaken av sjø, hvitvin, asparges og knastne sukkererter.

Vel bekomme!

16736329_1235978243105124_1481074619_n

Foto: Svein Raste