Mange av oss sliter med matallergier og intoleranser. Jeg fikk påvist melkeallergi og glutenintoleranse for seks år siden, og har siden da levd på diett kan man vel kalle det. Det går i grunn smertefritt, men det var jo en overgang både for meg og kjæresten å venne seg til. Heldigvis finnes det mange gode erstatningsprodukter på markedet. Og jeg tenkte å dele noen tips med dere om det.
- Fløteerstatning: matfløte kan erstattes med soyafløte
- Kremfløte: Alpro har en utmerket fløteerstatning som kalles Soya piskbar, ellers finnes det havrefløte og andre produkter, men resultatet blir ganske annerledes enn ordinær krem (selv om smaken er god)
- Melk: Rismelk, soyamelk, egner seg godt i matlaging og baking, havre og mandelmelk, er mer særpreget på smak, så her må det passe med innholdet.
- Smør: melange blå, er uten melk, finnes både i smørbar variant og til baking, ellers har alpro margarinerstatning
- Ost: noe av tofu produktene er ok til gratinering o.l. Tofu mozzarella style, og et par smøreoster er ok.
- Is: Tofu-is er nydelig; sjokolade, vanilje, ellers er Rys-isen som er risbasert god, og sorbet is finnes i mange varianter – eller lag den selv!
- Mel: Toro har fine glutenfrie blandinger til baking av alle slag, men til kaker er Schär mix patisserie best synes jeg. Litt fiberhusk kan brukes som bindemiddel, da glutenfritt mel er seigt og vanskelig og elte/kna. Mandelmel er godt i kaker, hvis man liker smaken.
- Maizennamel, kan brukes til alle typer jevninger av saus, gryter, grøt osv, eller potetmel.
- Sjokolade uten melk – Plamil er en ener! Den finnes i mange smaksvarianter.
- Pasta: Schär sine produkter er fine – f.eks. fullkornskruer
- Jeg kan og varmt anbefal bakeproduktene til det glutenfrie verkstedet.
Ofte kan ingredienser i helt vanlige oppskrifter erstattes med gluten-og melkefrieprodukter. Jeg prøver meg fram og lykkes som regel. Noen ganger trengs det litt mer mel og litt fiberhusk, men ellers går det fint. En annen ting er at baksten fort blir tørr, så spis godsakene med en gang, eller frys det ned. Ikke la problemer med maten ta fra dere matgleden! Kjæresten min er superflink til å ta hensyn, og han som er kokk, er overrasket over hvor bra erstatningene fungerer! Det kommer mer om dette senere! Lykke til!
Kristin Granli
06/05/2017 @ 11:55
Så hyggelig å se at kokkekjæresten tar dette på strak arm! Det blir som oftest mye bedre enn man skulle tro, om man ikke kjenner erstatningsproduktene. Vil gjerne tipse om at det finnes nydelige guloster å få kjøpt nå, som også er uten soya, og som smaker veldig likt vanlig gulost. De finnes i noen helsekostbutikker, i Sverige og i veganerbutikkene på nettet. Jeg kjøper gjerne fra veganlife.no, der kan man også hente selv omman vil de holder til i Hyggen. Min favoritt er Violife-ostene.
Elisabeth
11/05/2017 @ 08:11
Fantastisk å høre Kristin – vi har nok ennå mye å lære av en proff som deg! Gulosten skal sjekkes ut, er lei av tofu på pizza osv. blir ikke det samme. Kjæreste-kokken har blitt min allergi-kokk også han, og han synes ærlig talt det er mye som går like bra som med hvetemel, melk, fløte, rømme osv. Vi gleder oss til å lære mer – takk for at du inspirerer!