Vi elsker blåskjell, og prøver stadig nye varianter. Blåskjell hører med i det Italienske kjøkken. Mange byer i Italia ligger ved middelhavet, og har derfor innslag av sjømat på menyen, kombinert med tradisjonell Italiensk mat; for eksempel risotto – en risrett, som kan varieres i det uendelig…Og med fennikel, sjalottløk, Noilly Prat og dill, samt safran, eller gurkemeie, blir dette en smak som sitter lenge i munnen…Og fulgt av en iskald Chablis, som frisker opp munnen,,,ja, da kan vi ikke klage, bare sukker av henførelse…Dette er kjærestemat!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2-3 personer):
1 nett blåskjell
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2dl tørr hvitvin
dill
Risotto:
1 1/2 dl risottoris
1 sjalottløk
1/2 fennikl
1/2 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk
2 ss oljvenolje
1 dl Noilly Prat/hvitvin
4 dlgrønnskskraft/buljong+ blåskjellkrsft
safran/gurkemeie
1 ss smør/melange
salt og pepper
slik gjør dere:
- Bruk ferske blåskjell, helst kjøpt samme dag. Sjekk at de lukker seg hvis du dunker på skallet.
- Skyll skjellene godt, la de ligge i kaldt vann, før tilbereding.
- Finhakk hvitløk og surr i olje. Tilsett 3-4 dillkvaster, blåskjell og hvitvin.
- Legg lokk på gryta og damp blåskjellene i 4-5 minutter til de åpner sg. Rist på kjelen innimellom. Kast evt. skjell som ikke åpner seg.
- Sil av kraften. Finhakk sjalottløk, fenikkel, chili og hvitløk og surr i olje til løken er blank. Tilsett risottoris og la det surre med et par minutter før Noilly prat tilsettes ( Tørr Vermunt kjøpes på polet)..
- Rør hele tiden mens Noilly prat koker inn.
- Tilsett ca. 2 dl grønnsakskraft om gangen, og la det koke inn før neste tilsettes. Tilsett safran/gurkemeie med siste porsjon kraft.
- La det koke tilsammen ca. 20 minutter
- Til slutt tilsettes smør/melange og røres inn, smak til med salt og pepper.
- Vend inn finhakket dill og legg på blåskjell, vend inn skjellene. Evt. kan innmaten tas ut av blåskjellene og bare noen hele skjell med skall, brukes som pynt.
- Server med loff eller fint brød og en god hvitvin, feks. en Petit Chablis
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
23/04/2016
Blåskjellrisotto
Elisabeth italiensk, skalldyr hovedrett 0 Comments
Vi elsker blåskjell, og prøver stadig nye varianter. Blåskjell hører med i det Italienske kjøkken. Mange byer i Italia ligger ved middelhavet, og har derfor innslag av sjømat på menyen, kombinert med tradisjonell Italiensk mat; for eksempel risotto – en risrett, som kan varieres i det uendelig…Og med fennikel, sjalottløk, Noilly Prat og dill, samt safran, eller gurkemeie, blir dette en smak som sitter lenge i munnen…Og fulgt av en iskald Chablis, som frisker opp munnen,,,ja, da kan vi ikke klage, bare sukker av henførelse…Dette er kjærestemat!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2-3 personer):
1 nett blåskjell
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2dl tørr hvitvin
dill
Risotto:
1 1/2 dl risottoris
1 sjalottløk
1/2 fennikl
1/2 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk
2 ss oljvenolje
1 dl Noilly Prat/hvitvin
4 dlgrønnskskraft/buljong+ blåskjellkrsft
safran/gurkemeie
1 ss smør/melange
salt og pepper
slik gjør dere:
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter