Vakre Engø gård – ble rammen for vår etterlengtede kjærestetur til Tjøme. Og god mat, tid til hverandre og vårfølelse ved sjøen skapte god stemning og tilstedeværelse. Her kommer et resyme fra turen vår. Når dro dere på kjærestetur sist? Siden vi har begynt å eksperimentere med video, begynner vi innlegget med en liten filmsnutt fra vår piknik på Mostranda – enjoy!
Tjøme betyr litt ekstra for kjæreste-kokken. Han jobbet faktisk som kjøkkensjef på Havna Hotell, for mange år siden, men hadde ikke vært der siden han bodde og arbeidet der. Og jammen ble han ikke gift med ei dame derfra også… Så for han ble det en mimre-tur i tillegg. Noen ganger i livet er det fint å ha tid til refleksjon og gi seg selv muligheten til å se tilbake – oppsummerer litt.
Men vi startet turen med et stopp i Tønsberg hvor vi spiste blåskjell på brygga – et fantastisk måltid for oss sjømat-elskere! Og mat hører så klart med når kjærestemat er på tur! Brygga ba på le for vinden, sol og hygge, viking-skip og litt sightseeing. Og for min del innebar Tønsberg mange gode minner, fra min ungdom, så turen vår ga virkelig rom for deling av tidligere opplevelser. Og slike samtaler skal man ikke være redd for, for som kjærestepar har man levd et liv før man traff hverandre – i hvert fall hvis man møtes midt i livet sånn som oss – og da er det fint å bli kjent med den andres fortid – for den har uten tvil påvirket oss til å bli de menneskene vi er i dag.
Så gikk turen til Engø gård på Tjøme hvor vi skulle bo. Dette hotellet var pensjonat i mange år og ble drevet av nordmannen Frithjof Phil og og hans engelske kone Babs. Så hotellet er litt engelsk-inspirert i stil og uttrykk – derav «afternoon tea» og britisk nostalgi. Hotellet er fordelt på flere bygninger, gamle og nye, som er innredet med rom, restaurant, bar, resepsjon, konferanserom, stuer osv. Alt ligger plassert i en vakker hage med gamle trær. I hagen ligger også et engelsk badehus, med basseng og boblebad – et velvære-senter hvor skuldrene kunne senkes.
Vi bodde i huset «Årstidene» og fikk tildelt rommet med navn «Sympati»- så da ble vi enige om å ha litt ekstra sympati for hverandre – spesielt Svein trengte det, siden han nylig mistet sin bror. Men som han sier både latter og tårer er en del av livet. Restauranten og hovedhuset lå i en gammel ombygd låve, med utsikt mot sjøen i den ene enden. Her kunne man sitte på terrassen og nyte solnedgangen. Ellers var hotellet spekket med kvalitet og service, og vi ble regelrett skjemt bort av det hyggelige personalet, som satte service i høysetet. På toalettene var det håndduker og velduftende håndkrem til gjestene, på rommet hang badekåper og tøfler klart, samt damaskhåndkler og hudpleieprodukter, og i restauranten viste høflige kelnere oss til bords, og la alt til rette for å gi oss den ultimate opplevelsen fra begynnelse til slutt.
Maten og vinene på Engø får et eget innlegg, så bare vent!
På fredag kveld hadde vi kjøpt med oss ferske reker fra en usedvanlig søt fiskehandler på brygga i Tønsberg, samt et par sjøkreps og en sitron. Svein hadde med vin, og vi pakket sekken og ruslet ned til brygga like ved. Her ble det reker og rosévin til måkeskrik og solnedgang. Ingen dårlig start på weekenden. Og kjærestekokken har som vanlig med pledd og det som trengs, for at det skal bli et hyggelig måltid utendørs. Så bruk anledningen nå om sommeren, ta med dere maten ut, og nyt hverandre, sol, sjø, natur og mat sammen. Det er ikke så mye som skal til!
På lørdag dro vi på sightseeing og besøkte Tjøme landhandleri, hvor vi handlet med oss litt økologisk, kortreist mat (se eget innlegg) før vi var innom Sveins gamle arbeidsplass, Havna hotell, slik at han fikk mimret litt mer. Så dro vi ut til et av hans tidligere favorittsteder – Mostranda, hvor han pleide å dra etter jobb, for å bade, grille, dykke og nyte den rå naturen helt ute i havgapet. Her rastet vi på svabergene og stelte i stand en enkel lunsj; litt kyllinglår, avokado, noen oliven og litt rotfrukt-chips. Mmm….mat smaker så godt utendørs! Og vi hadde med termos med tevann, en øl til kokken og en deilig Mango-sorbet fra Kulinaris til dessert (men vi spiste den før maten!så den ikke skulle smelte…selv om kjæreste-kokken smelter av meg hele tiden da…).
Vi rakk en liten tur innom idylliske Hvasser og, hvor vi tok en pause på uterestauranten Solsiden med utsikt over havna og den blå brygge på motsatt side. Hvasser er virkelig en perle ytterst ved havet…verdt et besøk.
Tilbake på Engø gård om ettermiddagen, var det bare å nyte badehuset, et sted hvor vi begge fant roen, tett omslynget i boblebadet, med solen som skinte inn gjennom glasstak-og vegger og varmet opp rommet, slik at alt stress rant bort.
Lørdagkveld ble tilbrakt i gourmet-restauranten i låven på gården, hvor vi nøt en 5-retters med tilhørende vinmeny – vi kommer tilbake til den utskeielsen.
Søndag var vi igjen på tur, etter en deilig frokostbuffet – denne gangen til verdens ende. Vi var ikke de eneste som hadde tatt turen hit denne dagen, men vi fant allikevel vår lille plass ute på skjæret i le for nordavinden, hvor vi pustet inn den frisk luften der vi lå på svaberget, mens turistene valfartet omkring oss. Glade barn spratt opp og ned på steinene, og vi kunne høre latter, måkeskrik og fremmede språk, fra utenlandske gjester – alt samlet på verdens ende…
Jammen ble jeg ikke inspirert til et lite dikt og…
«Går du sammen med meg til verdens ende? Vil du følge meg dit hvor alt tar slutt? Der hav og himmel møtes, hvor bølgeskvulp og måkeskrik går hand i hand. Vil du være med meg dit hvor ingen går? Dit hvor solen alltid skinner, men hvor skyene vaker lagvis i horisonten. Vil du gå med meg gjennom livets vår, gjennom sommer, høst og vinter? Følg meg da til verdens ende, så lar vi skjebnene rå over vær og vind. Følg meg dit min kjære, ta min hånd og led meg fram, og la oss vandre sammen til verden ender – helt til dagen da alt tar slutt.»
Foto: Svein Raste
Takk for oss Tjøme!!! Vi kommer tilbake – vær sikker.
Oppskrift på hjemmelaget leverpostei ala Engø gård
1 kg svine/kalvelever
1 kg røkt bacon
6-7 sardiner i olje
5 kvister timian
1 laurbærblad
2 citrusblad
2-3 salvieblad
2 løk
6 ss Glutenfritt fint mel fra Toro
5 egg
250 g fløte/soyafløte
200 g brun fond
50 g sherry
salt og pepper
Slik gjør dere:
Kvern lever, bacon, sardiner, løk og urter. Bland i mel, salt og pepper. Varm forsiktig fløten, sherry og fond. Må ikke koke! Bland i massen. Ha til slutt i eggene, og smak til med evt. mer salt og pepper. Former med leverpostei bakes i vannbad på 160 grader i ca. 50 minutter.
20/05/2016
Kjærestemat på Tjøme
Elisabeth turmat forrett, Tips / ting, Uncategorized, Ut på tur 0 Comments
Vakre Engø gård – ble rammen for vår etterlengtede kjærestetur til Tjøme. Og god mat, tid til hverandre og vårfølelse ved sjøen skapte god stemning og tilstedeværelse. Her kommer et resyme fra turen vår. Når dro dere på kjærestetur sist? Siden vi har begynt å eksperimentere med video, begynner vi innlegget med en liten filmsnutt fra vår piknik på Mostranda – enjoy!
Tjøme betyr litt ekstra for kjæreste-kokken. Han jobbet faktisk som kjøkkensjef på Havna Hotell, for mange år siden, men hadde ikke vært der siden han bodde og arbeidet der. Og jammen ble han ikke gift med ei dame derfra også… Så for han ble det en mimre-tur i tillegg. Noen ganger i livet er det fint å ha tid til refleksjon og gi seg selv muligheten til å se tilbake – oppsummerer litt.
Men vi startet turen med et stopp i Tønsberg hvor vi spiste blåskjell på brygga – et fantastisk måltid for oss sjømat-elskere! Og mat hører så klart med når kjærestemat er på tur! Brygga ba på le for vinden, sol og hygge, viking-skip og litt sightseeing. Og for min del innebar Tønsberg mange gode minner, fra min ungdom, så turen vår ga virkelig rom for deling av tidligere opplevelser. Og slike samtaler skal man ikke være redd for, for som kjærestepar har man levd et liv før man traff hverandre – i hvert fall hvis man møtes midt i livet sånn som oss – og da er det fint å bli kjent med den andres fortid – for den har uten tvil påvirket oss til å bli de menneskene vi er i dag.
Så gikk turen til Engø gård på Tjøme hvor vi skulle bo. Dette hotellet var pensjonat i mange år og ble drevet av nordmannen Frithjof Phil og og hans engelske kone Babs. Så hotellet er litt engelsk-inspirert i stil og uttrykk – derav «afternoon tea» og britisk nostalgi. Hotellet er fordelt på flere bygninger, gamle og nye, som er innredet med rom, restaurant, bar, resepsjon, konferanserom, stuer osv. Alt ligger plassert i en vakker hage med gamle trær. I hagen ligger også et engelsk badehus, med basseng og boblebad – et velvære-senter hvor skuldrene kunne senkes.
Vi bodde i huset «Årstidene» og fikk tildelt rommet med navn «Sympati»- så da ble vi enige om å ha litt ekstra sympati for hverandre – spesielt Svein trengte det, siden han nylig mistet sin bror. Men som han sier både latter og tårer er en del av livet. Restauranten og hovedhuset lå i en gammel ombygd låve, med utsikt mot sjøen i den ene enden. Her kunne man sitte på terrassen og nyte solnedgangen. Ellers var hotellet spekket med kvalitet og service, og vi ble regelrett skjemt bort av det hyggelige personalet, som satte service i høysetet. På toalettene var det håndduker og velduftende håndkrem til gjestene, på rommet hang badekåper og tøfler klart, samt damaskhåndkler og hudpleieprodukter, og i restauranten viste høflige kelnere oss til bords, og la alt til rette for å gi oss den ultimate opplevelsen fra begynnelse til slutt.
Maten og vinene på Engø får et eget innlegg, så bare vent!
På fredag kveld hadde vi kjøpt med oss ferske reker fra en usedvanlig søt fiskehandler på brygga i Tønsberg, samt et par sjøkreps og en sitron. Svein hadde med vin, og vi pakket sekken og ruslet ned til brygga like ved. Her ble det reker og rosévin til måkeskrik og solnedgang. Ingen dårlig start på weekenden. Og kjærestekokken har som vanlig med pledd og det som trengs, for at det skal bli et hyggelig måltid utendørs. Så bruk anledningen nå om sommeren, ta med dere maten ut, og nyt hverandre, sol, sjø, natur og mat sammen. Det er ikke så mye som skal til!
På lørdag dro vi på sightseeing og besøkte Tjøme landhandleri, hvor vi handlet med oss litt økologisk, kortreist mat (se eget innlegg) før vi var innom Sveins gamle arbeidsplass, Havna hotell, slik at han fikk mimret litt mer. Så dro vi ut til et av hans tidligere favorittsteder – Mostranda, hvor han pleide å dra etter jobb, for å bade, grille, dykke og nyte den rå naturen helt ute i havgapet. Her rastet vi på svabergene og stelte i stand en enkel lunsj; litt kyllinglår, avokado, noen oliven og litt rotfrukt-chips. Mmm….mat smaker så godt utendørs! Og vi hadde med termos med tevann, en øl til kokken og en deilig Mango-sorbet fra Kulinaris til dessert (men vi spiste den før maten!så den ikke skulle smelte…selv om kjæreste-kokken smelter av meg hele tiden da…).
Vi rakk en liten tur innom idylliske Hvasser og, hvor vi tok en pause på uterestauranten Solsiden med utsikt over havna og den blå brygge på motsatt side. Hvasser er virkelig en perle ytterst ved havet…verdt et besøk.
Tilbake på Engø gård om ettermiddagen, var det bare å nyte badehuset, et sted hvor vi begge fant roen, tett omslynget i boblebadet, med solen som skinte inn gjennom glasstak-og vegger og varmet opp rommet, slik at alt stress rant bort.
Lørdagkveld ble tilbrakt i gourmet-restauranten i låven på gården, hvor vi nøt en 5-retters med tilhørende vinmeny – vi kommer tilbake til den utskeielsen.
Søndag var vi igjen på tur, etter en deilig frokostbuffet – denne gangen til verdens ende. Vi var ikke de eneste som hadde tatt turen hit denne dagen, men vi fant allikevel vår lille plass ute på skjæret i le for nordavinden, hvor vi pustet inn den frisk luften der vi lå på svaberget, mens turistene valfartet omkring oss. Glade barn spratt opp og ned på steinene, og vi kunne høre latter, måkeskrik og fremmede språk, fra utenlandske gjester – alt samlet på verdens ende…
Jammen ble jeg ikke inspirert til et lite dikt og…
«Går du sammen med meg til verdens ende? Vil du følge meg dit hvor alt tar slutt? Der hav og himmel møtes, hvor bølgeskvulp og måkeskrik går hand i hand. Vil du være med meg dit hvor ingen går? Dit hvor solen alltid skinner, men hvor skyene vaker lagvis i horisonten. Vil du gå med meg gjennom livets vår, gjennom sommer, høst og vinter? Følg meg da til verdens ende, så lar vi skjebnene rå over vær og vind. Følg meg dit min kjære, ta min hånd og led meg fram, og la oss vandre sammen til verden ender – helt til dagen da alt tar slutt.»
Foto: Svein Raste
Takk for oss Tjøme!!! Vi kommer tilbake – vær sikker.
Oppskrift på hjemmelaget leverpostei ala Engø gård
1 kg svine/kalvelever
1 kg røkt bacon
6-7 sardiner i olje
5 kvister timian
1 laurbærblad
2 citrusblad
2-3 salvieblad
2 løk
6 ss Glutenfritt fint mel fra Toro
5 egg
250 g fløte/soyafløte
200 g brun fond
50 g sherry
salt og pepper
Slik gjør dere:
Kvern lever, bacon, sardiner, løk og urter. Bland i mel, salt og pepper. Varm forsiktig fløten, sherry og fond. Må ikke koke! Bland i massen. Ha til slutt i eggene, og smak til med evt. mer salt og pepper. Former med leverpostei bakes i vannbad på 160 grader i ca. 50 minutter.