Layouts
29/01/2017
Ovnsbakt kylling med rotgrønnsaker, urter og hvitløk
Elisabeth kylling, poteter hovedrett 0 Comments
Helstekt kylling på en seng av grønnsaker, er alltid godt. OG det finnes så mange gode varianter i butikkene nå. I denne oppskriften valgte vi en ferdig marinert kylling, med franske urter – det ble en vellykket variant. Når kyllingen stekes på lav varme – gjerne under lokk deler av steketiden – blir den utrolig saftig. Og med deilige grønnsaker til, blir det masse gode smaker i gryta. Fjern lokket den siste tiden, slik at den får en gyllen farge og stekt skinn. Dette er mat som smaker både til fest og hverdags.
Dette trenger dere:
1 hel marinert fersk kylling med salvie og estragon
pastinakk
persillerot
1/2 sellerirot
1/2 løk
1/2 purre
2 gulrøtter
1/4 kålrot
1/2 eple i terninger
en kvast frisk timian
5 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
salt og pepper
Slik gjør dere:
Hakk grønnsakene i staver/biter og ha i en ildfast form
Ha over timian, epler og hvitløk i biter og hvitvin
Legg oppå kyllingen – gni inn med biter av hvitløk, salt og pepper
Stek på 180 grader i 90 minutter uten lokk, i ca. 2 timer med lokk
Fjern lokket 30 minutter før den er ferdig, slik at den får en gyllen stekeskorpe
La kyllingen hvile i 10-15 minutter før den skjæres i.
Poteter i form:
6 morenepoteter
4 cherrytomater
1 rødløk
tørket timian, salt og pepper
2 ss olje
Del poteter og tomater i båter, løk i skiver og ha i en ildfast form med olje.
Dryss over løk, timian og krydder og stek på 200 grader i 30-40 minutter.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
28/01/2017
Reinsdyr gazpacho
Elisabeth forrett, vilt forrett 0 Comments
En lekker forrett kan gjøre en stor forskjell på et måltid, enten måltidet er bare for to eller flere. Reinsdyrkjøtt er en delikatesse som vi nordmenn er så heldige å ha i landet vårt. Dette magre kjøttet smaker av vidde og natur, og kan fint spises rått. Det er smakfullt og mørt, og når det er rått, smaker det mildere enn stekt. Så når kjærestekokken legger opp det lekre kjøttet med tilbehør og gjør seg omhu for min skyld, da kjenner jeg at det bruser litt ekstra i blodet, og jeg sender ham et varmt, lekende smil. Nytelse fører til mer nytelse – nyt – mørhet, sødme, et hint av bitterhet, varm pepper… resten overlates til fantasien.
Dette trenger dere:
Renskåret reinsdyrkjøtt av ytre/indrefilet
extra virgin oliven olje
ruccola
rosepepper
pinjekjerner
bjørnebær
frisk timian
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skjær tynne skriver av reinsdyrfileten – skjær gjerne fileten når den er frossen, og legg skivene i fryseren til de skal brukes – de tiner fort når de legges opp på tallerkenen.
dander kjøttet pent på en stor tallerken
rist pinjekjerner i tør stekepanna
pynt med ruccola, rosepepper, timian og bjørnebær
ha over grovkværnet salt-og pepper og olivenolje
Vintips:
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014
Fint utviklet, preg av tørket frukt, krydder, røde bær, god friskhet og lang ettersmak.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
16/01/2017
Fløyelsmyk karamellpudding med og uten melkeprodukter
Elisabeth dessert Uncategorized 0 Comments
Karamell-pudding er en tradisjons-dessert i mange land. Visste du at den er nasjonal-dessert på Kanariøyene? Godt er det i hvert fall… Og selv har jeg ikke spist det på over 7 år, siden jeg kuttet ut melkeprodukter. Og jeg trodde ærlig talt ikke det gikk an å lage karamell-pudding av noe annet en melk og fløte. Men det var helt til jeg traff Kristin koker på en bokmesse og begynte å følge hennes blogg. Hun hadde delt en oppskrift uten melkeprodukter, og jeg prøvde meg fram og erstattet melken med rismelk og litt soyamatfløte som kan piskes. Så dermed ble det karamell-pudding til dessert på nyttårsaften 2016. Å god ble den virkelig og våre gjester kunne ikke smake forskjell. En dessert til alle årstider og anledning – lag den med eller uten melk/fløte – nydelig smaker det.
FOR DEN OPPRINNELIGE PUDDINGEN (MED MELK), TRENGER DU:
- 200 ml sukker (for å lage karamell)
- 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
- 600 ml melk
- 300 ml fløte
- 5 ss sukker
- 8 økologiske egg
- Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
FOR MELKE-FRI PUDDING TRENGER DU:
- 125 gram sukker (for å lage karamell)
- 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
- 500ml rismelk (eller så kan du prøve med andre nøytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken på; det kan være store forskjeller, så prøv den først)
- 1,5 dl soyafløte til pisking
- 100 gram sukker (for puddingen)
- 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
- 3 hele egg og 4 eggeplomme
SLIK GJØR DERE:
Begge pudding-versjonene er laget på samme måte.
Ha en metall-brødform klar ved ovnen. Vær forberedt på veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, så barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!
- Forvarm ovnen til 120 grader.
- Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft.
- Smelt sakte på lav varme, ikke rør i blandingen!
- Når sukkeret er smeltet, skru opp varmen for å oppnå en fin karamellfarge. Formålet med sitronsaften er å unngå at det brenner seg for tidlig. Jo mørkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier å foretrekke er lysere pudding.
- Hell den varme karamellen i brødformen. Iført grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig å ikke brenne fingrene! Vær svært forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
- Hell varmt vann umiddelbart i pannen for å fjerne karamellen før den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
- Hell melk og fløte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk å dele stangen i to. Kok opp under omrøring – eller «juks» ved å bruke en elektrisk visp.
- Når melken koker, ta kasserollen av varmen og la den avkjøles litt.
- Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
- La blandingen hvile i 10 minutter for å fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
- Sil blandingen inn i den karamelliserte brødformen, så blir du kvitt eventuelle klumper.
- Sett brødformen på en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brødformen.
- Stekes på nederste rille i cirka 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele når berører overflaten med baksiden av en våt skje.
Server avkjølt med krem til – vel bekomme!
28/12/2016
Pannacotta med appelsinsaus
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Desserter hører med til jul, og vi har alle våre tradisjoner. Vi prøvde noe nytt, da vi hadde venner på pinnekjøtt og resultatet bla slett ikke verst. Ganske enkelt er det å lage også. Passer utmerket til en deilig avslutning på litt tung julemat nå i julehøytiden. Og den er en ypperlig avslutning til nyttår.
Dette trenger dere:
Slik gjør dere:
1. Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter.
2. Snitt vaniljestang på langs og skrap ut vaniljefrøene med en liten spiss kniv.
3. Kok opp fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrøene i en kjele. Trekk kjelen av platen og ta ut vaniljestangen. Klem ut vannet av gelatinen og rør de bløtlagte gelatinplatene inn i den varme blandingen. Hell blandingen i små porsjonsformer eller glass. Avkjøl og sett kaldt i minst 3 timer før servering.
4. Klem saften av appelsin i en liten kjele, kok opp sammen med potetmel til sausen tykner. Smak til med sukker. Avkjøl appelsinsausen og hell den over i porsjonsformene med panna cotta rett før servering. Pynt gjerne med noen appelsinfileter/klementinbåter, stjerneanis og noen lekre konfektbiter – så kan gjestene nyte en dessert med mange gode smaker.
Enjoy!
19/12/2016
Lammerull
Elisabeth lammekjøtt Kortreist mat 0 Comments
Dette trenger dere:
1 slagside av lam
1 1/2 kg lammekjøtt/spekk
3 ts salt
1/8 ta salpeter
1 ts sukker
1 ts pepper
1 ts ingefær
1 ss finhakket sjalottløk
Saltlake:
2 1 vann
400 g salt
40 g sukker
10 g salpeter
Slik gjør dere:
Kok opp saltlaken og avkjøl denne
Fyll sider med kjøtt, krydder (bland salt, pepper, ingefær og salpeter og krydre lammesidene og innimellom lagene av kjøtt/spekk) og løk og sy sammen med bomullstråd, slik at rullen blir helt tett.
Legg rullene i en stor boks med saltlaken og la de ligge under lokk i 10-12 dager.
Trekk rullene i en stor kjele med vann, slik at det syder lett i ca. 1 time og 45 minutter (kommer litt an på størrelsen).
Ha rullene i pressa. La stå et døgn og press litt mer underveis i løpet av tiden. Ikke press for mye i starten, da kan rullene sprekke.
Tas ut av pressa og deles i passe biter til å gi bort, eller vakuumpakk så de holder seg lenge.
La julelukta spre seg i heimen og nyt hjemmelaget pålegg hele julen. Dette er kjærestekokkens livrett – alt av lammekjøtt elsker han, så han ble rimelig fornøyd med resultatet.
God jul!
02/12/2016
Julemat med dansk vri
Elisabeth and, julemat hovedrett 0 Comments
And er dansk julemat. Danskene spiser gjerne stekt and, gås eller svin til julemiddagen. Og and er nydelig mat i førjulstiden, eller juledagene og også til nyttår. Så hvorfor ikke sette and på menyen til jul i år? Dere kan helsteke and som i denne oppskriften, eller tilberede herlige andebryst (se blogg for oppskrift). Tilbehøret er; epler/svisker, rosenkål, rødkål, appelsinsjysaus, poteter. And fåes kjøpt i større dagligvare-forretninger, og tar dere en Sverige-tur før jul, fåes den kjøpt der til en rimelig penge. En hel and holder til 4 personer, hvis man har en forrett i tillegg. Så nyt et måltid med en dansk vri nå i førjulstiden, eller i julehøytiden, og lag noen nye tradisjoner. I skrivende stund er kjærestekokken på vei til Sverige, for å fylle opp kjøleskap og fryser med nye godsaker, som skal bli til deilige måltider vi kan nyte sammen før jul og til jul og nyttår. Er jeg heldig som har han i livet mitt – ja – uten tvil…
Dette trenger dere:
1 hel and
2 epler
1 appelsin
1 rødløk
1 gulerot
1/2 sitron
2 ss smør/melange
1 pose svisker
1 pose rosenkål
1 pakke rødkål
poteter
salt, pepper
1 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Tin evt. anda og vask den. Ta bort halsen og krøsen inni og kok kraft av dette i en liten kjele hvor vannet dekker kjøttet og tilsatt pepper og salt. La det småkoke og redusere mens anda steker. Sil kraften når den er kokt inn.
Fyll anda med eplebiter, 2 båter sitron og svisker. Del løk og gulrot i biter og legg i langpanne. Smør anda inn med melange/smør på oversiden, press litt sitron over, og stek på 175 c i ca. 2 timer og 10-15 minutter (kommer an på vekta – beregn ca. 25 min per kilo and).
Smak til sjysausen med 1/2 presset appelsin, tilsett kraft fra stekingen, salt og pepper, samt jevn sjyen med ca. 1 ss maisennamel, evt. tilsett 1 ss melange/smør.
Kok poteter, varm svisker og eplebiter i en kjele. Kok rosenkål og varm rødkål.
La anda hvile ca. 20 minutter før den deles opp. Skjær av lårstykker, og del brystfiletene i fine skiver. Server på fat med tilbehør.
Vintips:
Viner fra Rhône og Burgund i Frankrike og Piemonte og Barbera d’Alba fra Italia passer godt til and.
Vel bekomme – og god førjulstid!
Glad kokk på kjøkkenet <3
12/11/2016
Helt vilt med gode venner
Elisabeth vilt hovedrett 0 Comments
Ingenting er som å be gode venner på god mat. Vi synes begge det er ekstra koselig å invitere venner, og overraske med et herlig måltid. Og våre venner sier ikke nei takk til litt vilt på menyen. Denne gangen hadde kjærestekokken rype og reinsdyr i tankene. Han er jo halvt same, og for å komme i rett stemning, tok han på seg kofta si og stjernelua, og kokkelerte med stemningen i riktig leie. Og da gjestene var på vei til gards, da tok han kjeppen sin og gikk for å møte dem – ikke rart de fikk seg en god latter! Ikke hver dag man møter samer på Vegglifjell nei… Det er viktig å ha det gøy sammen, le og tøyse litt, det gjør hverdag og fest så mye mer spennende og innholdsrikt. Og jeg er så takknemlig, for å kjæresten min har humor og ikke er selvhøytidelig. Det ble en fin kveld med god mat, vin og hyggelig prat rundt bordet.
Dette trenger dere:
2 hel rype
1 reinsdyrfilet (indre/ytre) ca. 800 g
1 gulrot/1 sellerirot
8 sjalottløk
2 laurbærblader
Viltblanding
8 poteter
olivenolje
soyamatfløte/matfløte/geitost/rømme
salt, pepper, timian, einebær
rognebærgele/ripsgele
Slik gjør dere:
Kutt bena av rypene i leddet. Kle av rypa det ytterste skinnet. Skyll i kaldt vann og tørk med papir. Lever og hjerte kan brukes i kraft. Finn en skarp kniv og skjær ut brystfiletene. Legg de på en tallerken sammen med reinsdyrindrefilet. Dette krydres med hvit pepper, litt timian, knust einerbær. Rypelårene kan brunes lett og brukes ved siden av. Bruk en kjele og brun rypeskroget (i biter) i smør/melange. Ha også i hjerte og lever, gulrot i biter, litt sellerirot, sjalottløk, salt, knust einerbær og timian. Hel på vann og la det koke i 30 min. Sil kraften over i ny kjele og tilsett fløte(soyamatfløte kan brukes) og rognebærgele. La det koke til sausen tykner. Smak til med salt, pepper, geitost og litt rømme. Sausen kan også jevnes med litt maisenna. Stek rypebryst (ca. 3 minutter) og reinsdyrfilet i smør i varm panne så de får en fin skorpe. Krydre med salt. Ta reisdyrkjøttet over i en ildfast form, og sett det inn i ovnen på 225 grader i 8-10 min. Obs! kjøttet må ikke gjennomstekes – da blir det tørt. La kjøttet hvile ca. 10 min før du deler brystene på langs og danderer de på varme tallerkener med reinsdyr skåret i skiver. Kok viltgrønnsaker og lag råstekte poteter i skiver(se oppskrift på bloggen). Retten smaker godt med litt søtt og syrlig ved siden av, tyttebærsyltetøy (se bloggen for oppskrift) og ripsgele passer perfekt.
Velbekomme!!!
Hilsen vertskapet <3
Vintips:
05/11/2016
Foliebakt svinefilet med urter
Elisabeth svinekjøtt Uncategorized 0 Comments
Svinefilet er deilig helgekos. Kjøttet er smakfullt, mørt og rimelig, og kan varieres med mye forskjellig tilbehør. Og denne helgen var vi lei vilt og lam, så da ble det svin isteden. Dette er også mager mat, og med masse gode grønnsaker til, blir det sunt og godt! Urtene som ble brukt, skapte en herlig smak. Prøv selv og kjenn – enkelt å lage og overraskende godt. Og absolutt kjærestemat – lett mat, mat med spennende smaker – krydder i tilværelsen – krydder i kjærlighetslivet – det må til – spesielt når snøen laver ned og kulda setter inn.
Dette trenger dere (2 personer):
400 g svinefilet
1/2 brokkoli
2 bunter vårløk
1-2 gulrøtter
2 båter hvitløk
1 rød paprika
sitronsaft av 1/2 sitron
1 ss finhakket frisk oregano
1 ss finhakket frisk basilikum
3 ss olivenolje
salt og pepper
Slik gjør dere:
- Bruk tykk aluminiumsfolie, og riv den så du kan lage en avlang pakke.
- Skjær kjøttet i skiver og krydre med salt og pepper, og brun kjøttet raskt i stekepannen
- Del gulrøtter i lange staver, og de andre grønnsakene i passe biter og fordel utover foliepakken
- Hakk urter og ha urter og kjøtt over grønnsakene
- Krydre med salt og pepper. Brett kanten på folien opp og ha over presset sitron
- Lukk pakkene godt og stek på 200 grader i cirka 30 minutter
- Kan varieres med andre typer kjøtt, kylling, fisk, grønnsaker.
- Serveres med ris, råstekte poteter, og evt. en saus.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!!!
28/10/2016
Marengsdessert som frister
Elisabeth bakst, bær, dessert Uncategorized 0 Comments
En god marengs skal vær sprø utenpå og litt seig og myk inni…Litt som kjæresten min kanskje? Han er litt gal, og han kan være en håndfull å bli klok på, men han er myk som en pusekatt på bunnen… Og han elsker søtsaker, så når jeg hadde noen eggehviter til overs, lagde jeg en marengsbunn og puttet den i fryseren. Så ble den til en søndagsdessert, med varme bær fra skogen og litt is. Som en stor takk til kjæresten, som hele dagen jobbet med å tine av og vaske fryseren min. Han er utrolig god til å hjelpe meg med ting jeg hater eller er håpløs på! Så husk å sette pris på hverandres hjelp, og hjelp hverandre med ting den andre kanskje ikke synes er like lett.
Dette trenger dere:
4 eggehviter
200 g sukker
1 knivsodd salt
Slik gjør dere:
Pisk eggehvitene stive. Pisk inn sukkeret litt og litt og pisk videre til du får en stiv marengs (ca 10 min med elektrisk mikser). Tilsett litt salt og pisk videre til marengsen blir helt stiv (ca 10 min til med elektrisk mikser).
Ha et stykke bakepapir på en stekeplate, og spre røren utover med en slikkepott.
Stek marengsbunnen på midterste rille ved 125°C i ca 2 timer (eller lenger). Slå av varmen og la marengsbunnen stå i ettervarmen i 1 time til. Marengsbunnen skal kjennes lett og helt tørr når den er ferdigstekt.
Pynt:
1 dl multer
1 dl skogsbær
233 brunt kokosblomstsukker
litt vaniljepulver
Vaniljeis
Varm multer og skogsbær i en kjele, rør inn litt sukker og vanilje for smakens skyld, og hell over is og marengs mens blandingen er varm og server straks!
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
05/02/2017
Helstekt okse høyrygg
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Søndagsmiddager kan være så mangt, men en ting er sikkert: vi liker å kose oss hjemme på søndager, gå en tur, pusle hjemme, gjøre yoga osv. Så da har vi som oftest god tid til å lage en deilig middag, som tar litt tid å lage. Denne gangen hadde kjærestekokken blitt inspirert til å steke høyryggen i ovnen isteden for å koke den. Og det ble saftig og veldig smakfullt. Kraften lagde vi en sjysaus av, og da var retten komplett. God søndags-middag!
Dette trenger dere:
Slik gjør dere:
Rens løken og del hver løk i fire båter. Skrell persillerot, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Skjær dem i grove staver. Persillerot, pastinakk og gulrøtter kan deles i fire på langs.
Varm opp olivenolje og smøret i en stekepanne. Når smøret begynner å brunes hiver du oppi løk, staver av persillerot, gulrøtter, kålrot og hele, uskrelte hvitløksfedd. Surr grønnsakene til i 5 minutter mens du rører innimellom. Hell til slutt alt over i en dyp ildfast form.
Sleng kjøttet på samme steke panne og la det steke i 2 minutter på hver side. Legg det opp på grønnsakene. Hell over litt ekstra olivenolje – gni det litt inn i kjøttet. Ha på salt, pepper og timian. La stekepannen koke litt ut med 1/2 dl vann i et par minutter. Hell sjyen over kjøttet.
La kjøttet og grønnsakene steke ved 175 grader i ca. 2,5 time. Det er ferdig når det løsner fra beinet. Snu kjøttet hver 45 minutt og hell over litt sjy som danner seg mellom grønnsakene. Du kan også ha på litt ekstra olivenolje.
Bruk stekesjyen til å lage en sjysaus. Ha stekesjyen over i en kjele, og jevn med 1 ss maisennamel rørt ut i litt vann. La det koke noen minutter – og vips, så har dere saus også – enklere blir det ikke.
Serveres med ovnsbakte poteter. Se oppskrift på bloggen.
Foto: Svein Raste