Foto: Svein Raste

Før var handling noe jeg gjorde raskt og uten særlig innlevelse. Jeg handlet matvarene jeg trengte, og tenkte lite over hverken hvilke inntrykk maten ga meg, eller hva jeg valgte. Riktignok så jeg på datostemplingen og vurderte utseende til frukt og grønt, men det var alt. Så møtte jeg Svein, og en tur i butikken med han, gjorde at jeg måtte endre adferd. Jeg syntes i starten at han var underlig, der han gikk og kjente og luktet på frukt-og grønnsaker. Jeg hadde da ikke tid til sånt, tenkte jeg og strenet irritert videre for å bli fort ferdig! Men så oppdaget jeg hvilken enestående mulighet denne handlingen var, til å være tilstede i nået, å sanse farger, lukt og form. Og jeg begynte å bruke turene i butikken på en ny måte, og så på besøkene mine, som tidligere hadde vært preget av stress og hastverk, som en mulighet for å være tilstede her og nå. De fleste butikker har frukt-og grønt plassert ganske med en gang man kommer innenfor i butikken, og etter min mening er det her den største muligheten for tilstedeværelse befinner seg, mellom fargerike frukter og grønnsaker, som i tillegg lukter godt. Så bruk denne muligheten til å ta et pust dypt ned i magen og stress ned blant meloner og epler, når du kommer sliten innom butikken, for å handle etter jobb.

Den dagen bildene i innlegget ble tatt, var det første som møtte oss, friske, røde jordbær fra Nederland. Duften minnet om sommer og vi ble begge begeistret og løftet. En eldre dame, som også ble fristet av bærene, sa hun måtte kjøpe to kurver, fordi de luktet godt og så deilige ut. Og vi hadde en hyggelig prat med damen, takket være vår tilstedeværelse der og da. Fristelsene vekket sansene og humøret vårt steg. Så når du handler frukt og grønt; se, lukt, kjenn og la sansene bring deg i en modus som er her og nå. Pust inn duftene av friskhet og sunnhet, og kjenn hva det gjør med deg! Hva lukter du? Sødme, syrlighet, jord ?Ta deg denne tiden, bruk handleturen i butikken på en måte som gir deg påfyll i en hektisk hverdag. Kjenn på mangoen – er den moden? Er avokadoen passe myk? Gå på torget om sommeren, eller besøk en grønnsakhandler, eller en innvandrerbutikk, hvor nye, spennende frukt-og grønnsaker venter på å bli utforsket. Og selvfølgelig tilbered og spis godsakene hjemme! Det vil løfte deg, uten tvil!

Foto: Svein Raste

Friske urter finnes i de fleste dagligvarebutikker. Og som dere vet, de lukter fantastisk, men tar dere tid til å lukte? Prøv, å se hva det medfører. Jeg opplever at lukter er beroligende, berusende og definitivt løftende på sinnet. Og det gir inspirasjon til matlagingen, for når man vekker luktesansen, begynner hjernen å  bearbeide og tenke ut hva den kan bruke urter, frukt og grønnsaker til. Og vips, så har du laget middag med en ny vri, med friske urter til, eller en chutney av mango, eller eple, som dressing til en ellers kjedelig salat. Det å ta seg tid og vekke sansene, åpner alltid for ny inspirasjon, kanskje fordi vi oppnår kontakt med oss selv i en hverdag hvor vi ellers raser av sted og ikke har rom for å kjenne etter? Men vi er utstyrt med disse egenskapene, så det er nok meningen at vi skal bruke dem. Jeg tror sansene våre er med på å skape balanse i oss og redusere stress. Så min oppfordring er: gå i butikken og sans! Og la deg inspirere til matlaging full av farger, lukt og spennende smaker!

Foto: Svein Raste

Let the senses lift you up, breath in the smell of life and be here and now!!!