Foto: Svein Raste

Da er det helg igjen og tid for kos. Men selv om mange gjerne vil hente fram grillen, så presenterer vi en rett denne helgen som passer året rundt. Det er jo ennå litt kaldt ute og, selv om sola skinner innimellom skyene. Lammecarre, er lammeryggen, med ribber og den lekre fileten innerst. Lam er favorittmaten til Svein, og jeg kan ikke si meg uenig. Dette milde, men smakfulle kjøttet gir rom for å prøve ut stadig nye retter. Tilbehøret kan varieres, og lammecarre gir mulighet for en helt spesiell presentasjon på grunn av de fine stykkene med ribben man får når man deler opp carreen. Og slik gourmet-mat faller i smak også hos eldstebarnet i huset, og ja, selv om vi er kjærester, har vi barna med under måltidene. Og det er en fryd å se eldstemann nyte et godt måltid. Han ble også nødt til å være fotograf denne gangen – noe han klarte fint!

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere til 2 personer:

Ca. 600 gram Lammecarre
hvitløk
rosmarin
timian
8 Cherrytomater
1 persillerot
1/4 sellerirot
2 gulrot
1/2 gul løk
6 små sjalottløk
6 poteter
matfløte/soyafløte

Når Svein tilbereder lammecarre bruker han god tid. Kjøttet bør tas fram på formiddagen og marineres med olje, hvitløk, timian og rosmarin. La kjøttet stå framme, for å tempereres. Stek aldri kjøtt som er kjøleskapskaldt! Så kokken begynner altså å bearbeide kjøttet allerede på formiddagen. Senere på ettermiddagen, står vi side om side ved kjøkkenbenken med hvert vårt glass rødvin, og forbereder tilbehøret. Og det er ekstra koselig å pusle sammen på kjøkkenet, spille god musikk og ta en skål, når det er helg og vi har god tid. Bruk fridagen til å være tilstede for hverandre, dere har sikkert hatt en hektisk uke, kanskje ikke sett hverandre, eller hastet til og fra jobb, barn og aktiviteter. Så prøv å la noen helgedager være hellige, og tilbring kvalitetstid sammen. Og innimellom kokkeleringen blir det selvsagt rom for et kyss eller flere…kiss the cook, and make him happy 🙂 Jeg er sikker på at maten blir bedre på denne måten…mat laget med kjærlighet <3

Foto: Svein Raste

Til denne retten valgte vi en blanding av rotgrønnsaker; gulrot, persille-og sellerirot, gul løk, Cherrytomater, sjalottløk og sukkererter. Sjalottløkene stekes i litt olje med dryss av sukker over, for å få en fin glans og smak. Sukkerertene blansjeres raskt i kokende vann og avkjøles.Gulrot, selleri og persillerot kuttes i staver, og brunes lett i olje sammen med løk. Lammet brunes også lett i panna, før det settes i ovnen ( 225 grader)sammen med grønnsakene ca. 20 min. til det er rosa inni – ca. 62 grader kjernetemp. Bruk steketermometer. Og når lammet er ferdig stekt, spres en deilig lukt av hvitløk og urter seg i leiligheten…sammen med søtlige dufter av stekte grønnsaker. Men husk for all del å la kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres i. Som tilbehør til lammet valgte vi denne gangen fløtegratinerte poteter. Skjær poteter i skiver, hakk 2 fedd hvitløk, strø over salt og pepper, og hell over matfløte eller soyafløte. Stekes i ovnen i ca. 45 minutter. Sausen lager dere av kraften fra Lammecareen. Det blir en del kraft når lammet står i ovnen, så bruk dette, tilsett litt urter; timian og rosmarin, og jevn skyen med litt maisenna.

Til lammet anbefaler vi en god rødvin, for eksempel Marques de Murietta, Reserva 2010 Rioja.

Foto: Magnus Jølberg

God helg fra kjøkkensjefen og assistenten hans!!!