Foto: Svein Raste

Nasjonaldagen nærmer seg, og god mat hører med til høytidsdager. Vi har faktisk et lite jubileum på nasjonaldagen, så det er all grunn til å feire! 2 1/2 år er ikke verst. Opp-og nedturer har det vært underveis, men vi har gang på gang greid å heise flagget igjen. Det gjelder å ikke la slit og mas underminere kjærligheten, ikke la all verdens drama trenge inn i den fine energien som vi skaper sammen, når vi er i balanse. Alt i livet handler om balanse, også i kjærlighetslivet, og ikke minst i matlaging: balanse mellom søtt, surt, bittert og salt. Blir det for mye eller for lite av noe, skapes et misforhold og smaken blir dårlig på alle måter. Samlivet er som en rett som må balanseres. Så hvis en av oss eller begge tilsetter for mye surt, blir det en bismak på retten, eller drama, krangling og misforståelser om dere vil. Men en skjemmet rett kan kastes, og vi kan begynne på nytt igjen og igjen med friske ingredienser. Tilsetter vi for lite krydder, oppstår det en følelse av mangel eller savn. Nøkkelen til balanse er nok alltid åpen kommunikasjon og tilstedeværelse. Og en god kokk, må leve seg inn i retten han lager, «kommunisere» med den, smake, være her og nå med alle sanser skjerpet, for å få til et vellykket resultat. Så nå er det snart tid for å feire nasjonaldagen, feire friheten vår, og muligheten til nye begynnelser – faktisk hver dag – ikke minst i kjærlighetslivet.

Jordbærene vi får kjøpt i butikkene nå er ikke norske, men allikevel søte og gode. Retten er en nydelig dessert. Jordbær har alltid vært kjærestemat, med sin røde farge, sødmen, men og med et hint av syrlighet. Det er et bær du kan mate din kjære med, sette tennene i og virkelig nyte smaken som eksploderer i munnen. Desserten er ikke vanskelig å lage, men har allikevel en vri som vekker appetitten og sansene.

Dette trenger dere til fire personer:

1/2 kg friske jordbær
2dl appelsinjuice
1 ss sukker
1 ts maisenna
1/2 ts vaniljesukker
4 cl appelsinlikør Grand Mariner eller Cointreau

Rens jordbær og fordel i 4 skåler. Visp ut maisenna i appelsinjuicen i en kasserolle og kok opp til sausen tykner. Tilsett sukker og vaniljesukker og la det småkoke i 3 min. Rør godt og tilsett likøren. Fordel den varme appelsinsausen over jordbærene. Server med en kule is til og nyt de balanserte smakene.

mis en Place….kokken er på ferde…

Foto: Svein Raste

Vi ønsker dere en riktig fin 17.mai!!!