Foto: Svein Raste
Andebryst er populær kjærestemat her hjemme. Et måltid som jeg elsker, og som vi har laget sammen mange ganger, faktisk spiste vi and en av de første kveldene vi tilbrakte sammen som nybakte kjærester. Nå som sommeren fortsatt driver ap med oss, tenkte vi at vi likeså godt kunne poste en rett som kan passe uansett vær og årstid! Og det er jo litt gourmet-svung over retten, men det er absolutt ikke vanskelig, så les, lær og overrask din kjære! Dette er mat som passer til en festlig anledning og hvis dere har noe å feire. Så hvorfor ikke ferie kjærligheten!!! Det er det alltid god grunn til! For er dere så heldige å ha funnet en å elske, en som elsker dere tilbake, så feire det, så ofte dere kan!

Her har vi bilde av en lykkelig mann som spiser andebryst sammen med kjæresten sin for første gang. Bilde er fra høsten 2012, da vi ble kjærester. Svein sjarmerte meg med sin kokekunst og litt annet også da…Latteren hans for eksempel og smilet. Andebryst smaker nydelig, det er mørt og søtlig i smaken. Og med det rette tilbehøret, er det bare å glede seg over gakk-gakkene. Sammen med epler og svisker og rosenkål, balanseres smakene, og toppet med appelsinsaus, er det bare å nyte, søtt, surt, litt bittert og salt. Altså alle smaker som skal med i et måltid, tilberedt av en Chef. Det er et privilegie faktisk å få lage mat sammen med en kokk, for han vet jo hvordan det skal gjøres, hvordan en rett skal settes sammen, for at alle smakene skal være tilstede. Det utgjør den lille forskjellen, og opphøyer maten fra ordinær til en høyere klasse. Og det tilfredsstiller smaksløkene våre, uten tvil. Og som jeg har sagt før, et godt og balansert måltid, gir en ekstra piff til kjærlighetslivet!

 

Dette trenger dere til 2 personer:

2 andebryst (250 g)
salt og pepper
svisker
epler
rosenkål
poteter
olivenolje

Appelsinsaus:

2 dl appelsinjuice/presset appelsin
2 dl hønsekraft
litt frisk timian
1 stor sjalottløk
2 ss sukker
2 ss olje

Slik gjør dere:

La andebrystene ligge framme en time før steking. Lag rutemønster på svorsiden/fettsiden med en skarp kniv og krydre med salt og pepper på begge sider. Stek brystene i stekepanne på middels varme i 6-7 minutter, snu dem og brun lett på den andre siden. Legg andebrystene i en ildfast form med svoren opp, og stek videre i ovnen på 160 grader til de har en kjernetemperatur på cirka 60 grader (10-15 minutter – bruk steketermometer). La kjøttet hvile i 10 minutter før det skjæres opp i skiver. Bruk sjyen i appelsinsausen. Begynn med sausen når du har satt inn potetene – amadinepoteter i skiver som råstekes i ovnen med olivenolje og timian smaker godt til. Kutt sjalottløk  i små biter og fres i olivenolje til den er blank. Legg løken til side og skyll kjelen. Hell appelsinjuice og sukker i kjelen og varm opp til sukkeret er oppløst. Tilsett hønsekraft, løk og frisk timian. La det redusere på svak varme, jevn så sausen med litt maisenna utrørt i vann og la det koke et par minutter før en smaker til med salt og pepper. Ha i kraften fra stekingen av andebrystene. Lun svisker og epler skåret i grove biter sammen i en kjele og kok rosenkål. Server kjøttet på en seng av grønnsaker og epler, omkranset av appelsinsausen…

Vintips: En god Rôhnevin eller Cateauneuf-Du-pape passer godt til and, grunnen til dette er at anden er fet, og da smaker det best med en vin med en del bitterhet eller et krydderpreg og kan rense bort fettet. Samtidig har and en fin og fyldig smak, som man må ta vare på, så vinen må ikke være for tung eller røff i smaken heller.

God helg fra oss!!!

Cheffen sjøl!!!