foto: Svein Raste

Solen skinte i formiddag, og rabarbraen trives inntil hytteveggen på Rastebu. Så da var det tid for å høste og lage en rett til formiddagskos på terrassen. Rabarbra inneholder syre og mye a, b og c-vitamin, samt mye kalsium og en del magnesium. Den er kalorifattig og inneholder mye kostfiber. Man skal bruke stilkene i maten, bladene er giftige i store mengder. Rens stilker og kutt i biter, eller spis den rå med sukker på. De fleste av oss husker vel sommerdager i barndommen på besøk hos bestemor, med en stilk rabarbra i den ene hånden og en kopp sukker i den andre? Og mormor laget rabarbrasuppe, grøt og kompott. Jeg kan huske den søtlige, men samtidig syrlige lukten som fylte kjøkkenet hennes, og kompotten som ble helt over i en brunlig glassbolle med løveføtter, og grøten vi fikk servert i dype tallerkener med melk over. Rabarbra kan også brukes i Pai, eller lag en chutney som tilbehør til mat. Litt søtt og syrlig smaker godt ved siden av kjøttretter. Kjæresten min elsker som sagt tidligere søtsaker, men isteden for å proppe han full av kake og godterier, så er det en langt mer kjærlig handling å lage en sunn og naturlig rett med råvarer for naturens kjøkken.

Foto:Svein Raste

Dette trenger dere:
4 dl rabarbra
1 1/2 dl sukker
5 dl vann
3 ss potetmel
Kanelstang 1ts kanel eller strø kanel over ved servering
Fløte, soyafløte, melk eller vaniljeis

Slik gjør dere:
Rens og vask rabarbraen og del stilkene opp i biter. Kok bitene i vannet med halvparten av sukkeret. Bruker du kanelstang skal den koke med. Tilsett resten av sukkeret, rør ut potetmel i litt vann, hell over i en tynn stråle, rør om til det tykner og koker opp. Grøten Spises varm eller kald med melk, fløte, is eller soyafløte og ikke minst kanel! Mmm, det er smak av sommer 🙂