Foto: Svein Raste

Det nærmer seg min første telttur i fjellheimen for mitt vedkommende…for jeg har funnet en kjæreste som virkelig er en friluftsmann! Svein har gått i fjellet siden han var barn, sovet utendørs og laget mat på bål og primus så lenge han kan huske. Mens jeg er et typisk bymenneske, avhengig av komfort, toalett, dusj, en god seng,,,så nå skal jeg bevege meg utenfor komfortsonen så det holder! Hvordan dette skal gå, er ikke godt å si, men det er noe ved friluftslivet som jeg tiltrekkes av… Og det er jo også friluftslivets år,,,så jeg kan da ikke være dårligere enn krompen og frua hans 😉 Mat på tur må vi jo ha, og Svein har absolutt planlagt menyen, så den står i stil til omgivelsene. Reinsdyrfillet blir ikke feil oppe i fjellet, der hvor reinen beiter og trekker langsetter fjellsidene. Det hører selvsagt einebær og timian til en reinsdyrfillet stekt i panna over primusen, ved et fjellvann, øverst på toppen av Veggli; omkranset av vidde, lyng, mosegrodde steiner og lav. Reinsdyrfillet er fjellets gull, tett etterfulgt av molter. Ja, det kryr av hvite molteblomster her oppe nå, i myra, rundt hytta, langs veien, bare å glede seg til å høste det naturen gir. I tillegg til blåbær og tyttebær.

Foto: Svein Raste

Det hviler en særegen fred i naturen, en stillhet man kan lytte til, en lett bris i lufta, furu-og granskogsus, bare akkompagnert av et og annet fulglekvitter. Jeg gleder meg faktisk litt til denne overnattingen utendørs. Kanskje liker jeg det bedre enn jeg aner? Og det er duket for fullmåne,,,det høres jo upåklagelig henrivende ut å ligge i teltåpningen å stirre på fullmånen, bare omgitt av mørket og stillheten, ruvende fjell, og et blikkstille vann. Å kysse kjæresten ømt under mannen i månens granskende blikk over oss,,,Jeg har kjøpt inn liggeunderlag og soveposen er klar, mens kjæresten min forbereder turen med alskens utstyr som jeg ikke har oversikt over. Bare å gi seg hen til han og overlate kontrollen. Det er sunt å slippe kontrollen i blandt, gjøre noe en ikke har prøvd før – å gi seg hen,,,å elske noen eller noe handler om å gi seg hen, her og nå…

Nå er vi tilbake fra turen og den gikk bedre enn forventet. Jeg gikk ut med et nullstilt sinn, tiltro til kjæresten min og konsentrerte meg om å ta steg for steg, minutt for minutt. Været var med oss,
solskinn, lett bris og i tillegg fikk vi oppleve en uforglemmelig solnedgang og fullmåne – sola gikk ned på den ene siden av fjellet, mens fullmånene lyste opp himmelen bak oss. Nå som det er så lenge lyst, gikk vi rundt på toppene omkring oss og bevitnet solnedgangen på den ene siden av himmelen, og fullmånen på den andre. Og oppe i fjellet kommer himmelen så nær: skyene, sola, og ikke minst månen, den hang på nattehimmelen, som ikke var mørk, men svakt rosa og blå, rund og mystisk, fengslende og tiltrekkende.

Fullmåne over Killingskaret

Matlaging utendørs er noe Svein er god på. Han minner meg om Arne Brimi i gutta på tur. Han har utstyret i orden: primus, stekepanne, kjele, fjøl, tretallerkner og glass, kjøttet er ferdig marinert og potetene kokt på forhånd hjemme. Det gjelder å være godt forberedt, det lærte jeg i hvert fall. Så selv om jeg glemte å ta med stekesmør, så har jeg også lært å improvisere, så da var det bare å bruke litt bacon, for å få fett i panna, og jammen smakte det også godt til retten vår.

Teltet ble testet før vi dro, sånn at vi visste framgangsmåten, for å kunne slå det opp. Det var litt mer
jobb i fjellet, da vinden tok tak, men vi greide brasene fint. Base-camp ble til rett ved vannet, og jeg
kunne senke skuldrene etter å ha bært en sekk på sikkert ti kilo opp til fjellplatået. Da smakte det godt med en tekopp, og snart en liten venterett, som vi kommer tilbake til. Svein hadde med fiskestang, og selv om det var mange år siden jeg hadde fisket, elsket jeg det like mye denne gangen. Det er noe
eget ved å kaste ut snøret, vente på napp, se ørreten vake omkring, høre klukkingen fra vannet som slår mot bredden, ha sola i ansiktet og fjellet og naturen rundt seg…Mer turstoff kommer senere!

Oppskrift på reinsdyrfillet
400 gram reinsdyrfillet
Einebær
Timian
Salt og pepper
Olje/smør til stekingen
Poteter
Jegergrønnsaker
Bacon

Slik gjør dere
Gni filleten inn med salt, pepper, einebær og timian på forhånd, stek kjøttet i panna over primusen, 3-4 minutter på hver side. Pakk filleten inn i folie og la den hvile 5 minutter før den skjæres opp i fine skiver. Kok poteter hjemme eller på hytta før turen, stek potetene i smør eller som her sammen med bacon i skiver og krydre med timian og salt. Kok opp vann og tilbered jegergrønnsaker (blomkål, rosenkål og gulrøtter). Server på turtallerkner med rødvin til. Til denne retten anbefaler kokken Cotes du Rhone 2013.

Vel bekomme!!!

 Mat og natur