En søndagstur i solskinnet, kan avstedkomme godsaker som denne kaken. I dag gikk vi på epleslang på Lier bygdetun og var innom en gård i nærheten og plukket plommer. Dette var en sjelden fin søndag, siste helg i september, og frukten hang tung på trærne. Siden jeg bor i Lier, synes vi det er koselig å ta turen innom Lier Bygdetun. Dette stedet ligger nederst i Paradisbakkene, eller gamle kongevei, som den het på 1600-tallet, da den bandt Oslo, Drammen og Kongsberg sammen, og var en viktig ferdselsåre, hvor man fraktet sølv fra gruvene til hovedstaden Christiania.
Foto: Svein Raste
På bygdetunet har entusiaster fra Lier tatt vare på gamle bygninger fra bygda, blant annet en skysstasjon, en skole, stabbur og flere andre driftsbygninger. Alt er samlet på et tun omgitt av en vakker eplehage i skråningen, og de har egen urtehage, kjøkkenhage og staudebed. Til og med bikuber har de på bygdetunet. Sommeren igjennom er det stort sett åpent med servering av kaffe, vafler, saft og rømmegrøt i helgene. Med høydepunkter som Lierdagene, midtsommerfest, Eplefestivalen og flere mindre arrangementer igjennom sommeren. Stedet driftes av en stiftelse med frivillige, og man kan melde seg som frivillig gartner og blomstersteller, hvis man ikke har hage, men ønsker å nyte hagearbeidets tilstedeværelse og ro. Men idag var det stengt, det nærmer seg høst og tiden for aktiviteter på bygdetunet er over. Eplehagen derimot, bugnet av frukt, og det er fullt lovlig å høste nedfallsfrukten. Og den kan være helt fin, hvis man plukker litt selektivt, og unngår de beskjemmede eplene. Så det ble en pen liten kurv med epler på oss. Da vi var på vei nedover til bygdetunet, oppdaget vi et skilt til en av gårdene i nærheten, som averterte med selvplukk av plommer. Så vi stakk innom og plukket fire kilo modne Victoria plommer til 80 kroner. Så litt senere på kvelden, fikk jeg bakelyst og eksperimenterte med frukten vi hadde sanket. Det ble en fruktkake, med epler, plommer og rosiner, samt kanel da. Masse kanel.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
8-10 små epler
10-12 plommer
50 gr rosiner
4 ss brunt sukker
1 ss kanel
1 ss honning
4 egg
4 dl sukker
2 dl melk (rismelk/soyamelk ved allergi)
200 gr melange (blå ved allergi)
8 dl hvetemel (glutenfritt ved allergi)
4 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Skrell og del epler i biter/båter. Når dere bruker nedfallsfrukt, må en del skjæres vekk, så beregn godt med epler. Plommene skrelles og deles i båter, Alt blandes sammen med brunt sukker og kanel, samt rosiner og honning (hvis honningen er hard, ha den i en skål i et varmt vannbad til den blir myk).
Lag så kakrøren; pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt margarin og ha melken oppi, la det få ett oppkok. Han blandingen oppi eggedosisen og bland i kjøkkenmaskinen. Ha så oppi mel og bakepulver og kjør til røren er jevn. Ha halvparten av røren i en smurt langpanne, Ha så fruktbladingen over og til slutt resten av røren. Fordel frukten med en skje. Strø litt rosiner over på toppen, og stek kaken på 200 grader i ca. 40 minutter. Kaken blir saftig og smakfull. Server den lunken med is eller krem til. Og resten fryses ned, til neste gang kjæresten kommer, for da vil jeg skjemme han bort med hjemmebakt kake.
 
Foto: Svein Raste
Nyt høstens fine dager!!!