Foto: Svein Raste

Vi elsker å utforske kortreist mat og gode råvarer, når vi har mulighet. Kjekjøtt, killingen til geita, er en sjelden råvare i Norge – en uoppdaget delikatesse. Andre steder i verden er kjekjøtt noe av det mest brukte kjøttet! Men når vi besøkte butikken Rå smak i Asker, fikk Svein tak i kjekjøtt, kje bog, for å være helt spesifikk. Kjekjøttet kommer fra en produsent på en gård i Ål i Hallingdal. Kjekjøtt er mer proteinrikt enn kylling og magrere enn lam. De slaktes når de er 6-8 uker gamle, og veier ca. 4-7/8 kg. Da kalles de «vårkilling,» men kje kan også bli slaktet etter beitesesongen, da blir kjøttet mørkere og har en mer utpreget smak. Da kalles det «fjellkilling.» Kjøttet er en god kilde til jern, sink, riboflavin og vitamin b12. Og, Svein, som fra tidligere da han drev restaurant og utforsket bever, bjørn osv., var ikke snar om å kjøpe kje. Ingen av oss hadde smakt kjekjøtt, så dette ble en kuriositet. Det hører mye forberedelser til nye oppskrifter, googling på nett og råvareinnkjøp. Og om morgenen, mens jeg sover skjønnhetssøvnen min,,,,ja, Svein er morgenfugl, mens jeg er B-menneske, da pusler han på kjøkkenet og forbereder kjøtt og grønnsaker. For som vi alltid sier, kjøttet må tines, tempereres og dulles med i god tid før steking!

Og så må jo kokken ta bilder mens det er godt fotolys,,,for på hytta stjeler tømmerveggene lys, så han blir meget frustrert hvis det ikke blir bra bilder! Og vi spiser jo unektelig med øynene også, førsteinntrykket er viktig, akkurat som når man møter sin utkårede…
 
Og kokken mangler ikke humør og er ikke spesielt selvhøytidelig, så mens jeg snorker og sover, tar han bilder med selvutløseren og legger ut fristende foto på facebook. Og når jeg våkner og sjekker nyheter på nettet, ser jeg hva han har holdt på med mens jeg sov…Fin hatt fikk han i Praha og,,,haha!
Også er han jo veldig glad i dyra da…..
Dette trenger dere:
Kjebog 1-2 kg
rotgrønnsaker i grove biter:
gulrot, persillerot, pastinakk, rødløksbåter, fennikel
3 dl eplemost
hakket frisk timian
finhakket hvitløk 2-4 fedd
salt, pepper
olivenolje
smør/margarin
poteter
Slik gjør dere:
Legg grønnsaker og kjebog i en ovnsform eller langpanne. Pensle bogen med olje, gni det inn med smør og hvitløk, salt og pepper. Dryss over timian. Hell eplemost over grønnsakene. Dekk godt med folie, slik at det blir tett, og stek i ovnen ved 120 grader i 3-4 timer, alt etter størrelsen. Bruk gjerne et steketermometer – det skal vise ca. 65 grader, da er kjøttet lett rosa.Ta pannen ut av ovnen, sil fra sjyen over i en gryte. Ta ut kjebogen og pakk inn i folie, så det får hvile. Ha folien tilbake over grønnsakene, slik at de holder seg varme. Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, tilsett mer salt og pepper hvis nødvendig, jevn med evt. maisenna eller følte/soyafløte. Pensle imellomtiden kjebogen med smeltet smør, og skjerp det raskt under varm ovnsgrill til det får en fin farge. La det hvile noen minutter, før det skjæres i skiver. Server med kokte poteter, som når de er ferdig kokte, surres lett i olivenolje og dryss over havsalt. Som tilbehør kan grønnkålstuing være en spennende variant.
Hvitløkssurret grønnkål med hasselnøtter:
1 pose grønnkål
1 ss smør/margarin
1-2 båter finhakket hvitløk
1 dl grønnsaksbuljong
1-2 epleeddik/rødvinseddik
1 dl grovhakkede hasselnøtter
Varm smør/margarin i pannen og fres hvitløk raskt. Tilsett grønnkål og buljong/vann, sett på lokk og kok i 4-5 minutter. Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med eddiken, salt og pepper og dryss hasselnøtter over.
Foto: Svein Raste
Og når maten endelig kom på bordet, så smakte den aldeles nydelig…Jeg tror jeg stønnet av fryd opptil flere ganger, og uttrykte overfor kjæresten at dette var noe av det beste jeg hadde smakt…Kjøttet var utrolig mørt, kniven sklei igjennom stykkene, og kjøttet hadde en mild og søtlig smak. Tilbehøret: de lekre grønnsakene, sausen (som også hadde mye sødme, takket være eplemosten kjøttet ble stekt i) og den litt spisse grønnkålen, gjorde måltidet til en eksplosjon av smak. Det var bare å nyte og smake, kjenne på hver munnfull og la seg forføre, ja, kjekjøtt vil jeg si var henrivende, en spesiell opplevelse. Og eplemosten, som het Eplekyss, som vi drakk ved siden av, var herlig, frisk med den lille syrlige tvisten, som retten trengte, også rødvinen da, en Cune – en fruktig, lett spansk vin, som toppet det hele. Restene av kjelåret ble fortært etter en deilig fjelltur på søndagen, og det smakte også helt skjønt kaldt, ute på terrassen i sola. Ingenting fikk gå til spille, og vi delte hele låret og lot oss forføre av smaken…La det kje, la din vilje skje, la det svinge, la det rock’n roll……..kje….deilig??? Nei, det blir aldri kjedelig med kjærestemat!!! <3 la det kje med kjæresten i kveld……takk for oppmerksomheten!
Vel bekomme!!!