Det nærmer seg Desembermåned, julebord og førjulsselskaper. Og rakfisklag er det vel flere som både skal holde og være gjest i. Kjærestekokken min elsker rakfisk og har lange tradisjoner med denne vellagrede fisken. Raking av fisk er en konserveringsmetode basert på en gjæringsprosess som blir kalt fermentering. Fermentert mat er mat der råstoffene har blitt utsatt for miljø hvor enzymer og mikroorganismer starter en styrt prosess som medfører biokjemiske forandringer i maten. Svært forenkla kan vi si at enzymene setter i gang en spalting av de lange, seige fiskeproteinmolekylene, mens melkesyrebakteriene, som finnes overalt i naturen, omdanner karbohydrat til syrer. Dette fører til høyere næringsinnhold, endra smak, økt holdbarhet, i tillegg til at maten blir lettere fordøyelig. Prosessen har mange likhetstrekk med osteproduksjon. Fisken som brukes er fersk aure, som blir vaska grundig etter slakting. Fisken blir salta og lagt lagvis med buken opp i spann. Deretter blir fisken dekt med saltlake, før den blir satt til modning. Modningsprosessen blir styrt av temperatur og modningstid. Moderne rakfiskproduksjon foregår under strenge krav og forskrifter. Det blir tatt prøver både av råvarene og de ferdige produktene før de blir levert til butikkene.

Dette trenger dere:

Potetlefse/tortillalefse/flatbrød

Rødbetsalat (Delikat)

Creme Fraice

eple

rødløk

rømme

Slik gjør dere:

Skjær fine skiver av fisken og legg på lefsa og rull sammen. Evt. ha på fat med flatbrød ved siden av. Bruk en ferdig rødbetsalat, tilsett finhakket eple og creme fraiche i denne. Pynt fatet med eplebiter og skiver av rødløk. For dere med allergi, kan Tofutti smøreost med urter brukes som tilbehør, og glutenfritt flatbrød bakt på potetmel er nydelig og sprøtt! Server med øl og akevitt! Og gled dere over at juletiden nærmer seg.

10.11.2015 - 1

Foto: Svein Raste