Det er høst igjen, og tid for mat som hører årstida til. Det er rart hvor tradisjonsbundne vi er, og rart at vi gleder oss like mye til fårikål, lammesteik, og alt annet herlig lammekjøtt når høsten kommer. For oss er lam en opplevelse hver gang, vi elsker lam begge to, og litt morsomt er det å tenke på at da Svein drev Oscar Mat og vinhus i Drammen, serverte han lammefilet, og det var min favoritt, og jeg bestilte alltid den retten hvis vi var ute og spiste der. Den gang visste jeg ikke engang hvem Svein var, og nå er vi samboere. Livet har sine rare tilfeldigheter og koblinger – helt klart. Men lam er godt i hvert fall – det er helt sikkert.

Dette trenger dere: 

2 lammecarre stykker

Hvitløk, timian, olje, salt og pepper.

Høstens rotgrønnsaker;

Pastinakk, persillerot, sellerirot

Rødbeter, hvitbeter og andre beter du får tak i

2 ss margarin

ca. 2dl melk

6 poteter

Slik gjør dere: 

  1. Ta ut kjøttet i god tid på forhånd, så det blir romtemperert. Finhakk hvitløk 4-5 fedd, og ha over kjøttet, sammen med olivenolje, timian, salt og pepper. La det stå og marinere på kjøkkenbenken fram til steking (gjerne fra tidlig på dagen til kvelden).

2. Skrell rotgrønnsaker, og del dem i staver, skrell beter og skjør i fine, runde skiver. Ha alt i en ildfast form med olje, timian, salt og pepper – bakes i ovnen på 225 grader i minst 30 minutter. Kok poteter og skrell disse, mos med en rotmoser og ha i litt smør/margarin, rør inn melk til stappen er passe tykk, og smak til med salt og pepper.

3. Brun kjøttet i pannen og stek videre på ca. 200 grader i 20-30 minutter, kommer an på størrelsen på stykkene. Bruk gjerne steketermometer – det skal vise 56 grader, og så må kjøttet hvile i minst 10 minutter, før det skjæres i fine skiver. Lag en sjysaus av kraften, spe med litt rødvin og jevn med litt maisenna. Server på en seng av rotgrønnsaker, beter og potetmos, med tyttebær og litt sjysaus. Vel bekomme!